28 May 2017

Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017

Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017
Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017:
Dear Readers, Here we have given the Important Practice English Questions on Error Spotting with Explanation for Upcoming RBI Grade B/IBPS PO/Clerk and All other Upcoming Competitive Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.



Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
1). A few years ago, a debt fund with  (a)/ underlying FCCBs of Indian companies was sold overseas.(b)/ They have fizzled away (c)/ causing anguish to investors (d) / No Error (e).
a)    A few years ago, a debt fund with
b)    underlying FCCBs of Indian companies was sold overseas.
c)    They have fizzled away
d)    causing anguish to investors.
e)    No error.

2). In all the variety of interactions, there is one (a)/ line of conversation that is predictably common to(b) / all the frontline staff across the dealerships,(c) / in diesel versus petrol cars (d) / No Error (e).
a)   In all the variety of interactions, there is one
b)   one line of conversation that is predictably common to
c)   all the frontline staff across the dealerships,
d)   in diesel versus petrol cars.
e)   No error

3). There are lots of woman struggling or unhappy (a) / and it is possible to change that. (b)/The problem is we are(c)/ not exposed to how we can do it (d) / No Error (e).
a)   There are lots of woman struggling or unhappy
b)   and it is possible to change that.
c)   The problem is we are
d)   not exposed to how we can do it.
e)   No error.

4). Comparatively, family businesses are relatively less (a)/qualified and hence would probably face(b)/ greater challenges and the issues become(c)/ even more serious and alarming for them (d) / No Error (e).
a)   Comparatively, family businesses are relatively less
b)   qualified and hence would probably face
c)   greater challenges and the issues become
d)   even more serious and alarming for them.
e)   No error.

5). The use of mascots was born as (a)/ a form of trademarking at a time when (b)/ people cannot read and(c) identification was done visually (d) / No Error (e).
a)   The use of mascots was born as
b)   form of trademarking at a time when
c)   when people cannot read and
d)   identification was done visually.
e)   No error.

6). Organizations should also invest time and (a)/ money in understanding their employees(b)/ more and assess to what makes(c)/ them enjoy or dislike their jobs (d) / No Error (e).
a)   Organizations should also invest time and
b)   money in understanding their employees
c)   more and assess to what makes
d)   them enjoy or dislike their jobs.
e)   No Error.

7). While geological evidence suggests that a (a)/ land border which actually existed(b)/  among India and Sri Lanka in the past had,(c)/ possibly, been submerged during the cyclone (d) / No Error (e).
a)   While geological evidence suggests that a
b)   land border which actually existed
c)   among India and Sri Lanka in the past had,
d)   possibly, been submerged during the cyclone.
e)   No error

8). They are all in the right(a)/ direction but there seem to(b)/ be most grand announcements(c)/ than successful implementation (d) / No Error (e).
a)   They are all in the right
b)   direction but there seem to
c)   be most grand announcements
d)   than successful implementation.
e)   No error.

Answer Key with Explanation:
1). A few years ago, a debt fund with  (a)/ underlying FCCBs of Indian companies was sold overseas.(b)/ They have fizzled away(c)/ causing anguish to investors.(d)
a)   A few years ago, a debt fund with
b)   underlying FCCBs of Indian companies was sold overseas.
c)   They have fizzled away
d)   causing anguish to investors.
e)   No error.
Answer:-  (c) It has fizzled away
Explanation:- here we are talking about “a debt fund” so it will be used.
2). In all the variety of interactions, there is one (a)/ line of conversation that is predictably common to(b) / all the frontline staff across the dealerships,(c) / in diesel versus petrol cars.(d)
a)   In all the variety of interactions, there is one
b)   one line of conversation that is predictably common to
c)   all the frontline staff across the dealerships,
d)   in diesel versus petrol cars.
e)   No error
Answer:- (d) of diesel versus petrol cars.
Explanation:- In the previous part of the sentence, “dealerships” of diesel and petrol cars are being reffered, and not dealers.

3). There are lots of woman struggling or unhappy (a) / and it is possible to change that. (b)/The problem is we are(c)/ not exposed to how we can do it.(d)
a)   There are lots of woman struggling or unhappy
b)   and it is possible to change that.
c)   The problem is we are
d)   not exposed to how we can do it.
e)   No error.
Answer:- (a) There are lots of women struggling or unhappy
Explanation:- singular- plural (women)

4). Comparatively, family businesses are relatively less (a)/qualified and hence would probably face(b)/ greater challenges and the issues become(c)/ even more serious and alarming for them.(d)
a)   Comparatively, family businesses are relatively less
b)   qualified and hence would probably face
c)   greater challenges and the issues become
d)   even more serious and alarming for them.
e)   No error.
Answer:- (a) Comparatively, family businesses are relatively lesser
Explanation:- here, comparison is taking place, so in place of adjective of positive degree “less”, we will use comparative degree i.e., lesser.

5). The use of mascots was born as (a)/ a form of trademarking at a time when (b)/ people cannot read and(c) identification was done visually.(d)
a)   The use of mascots was born as
b)   form of trademarking at a time when
c)   when people cannot read and
d)   identification was done visually.
e)   No error.
Answer:-  (c) when people could not read and
Explanation:- this sentence is in past tense, hence the use of “cannot” is wrong.

6). Organizations should also invest time and (a)/ money in understanding their employees(b)/ more and assess to what makes(c)/ them enjoy or dislike their jobs.(d)
a)   Organizations should also invest time and
b)   money in understanding their employees
c)   more and assess to what makes
d)   them enjoy or dislike their jobs.
e)   No Error.
Answer:- (c) more and assessing what makes
Explanation:- we will use participle form of verb here.

7). While geological evidence suggests that a (a)/ land border which actually existed(b)/  among India and Sri Lanka in the past had,(c)/ possibly, been submerged during the cyclone.(d)
a)   While geological evidence suggests that a
b)   land border which actually existed
c)   among India and Sri Lanka in the past had,
d)   possibly, been submerged during the cyclone.
e)   No error
Answer:- (c) between India and Sri Lanka in the past had,
Explanation:- when we compare between two matter, the preposition “between” is used, while when comparison of more than two matter takes place, “ among” is used.

8). They are all in the right(a)/ direction but there seem to(b)/ be most grand announcements(c)/ than successful implementation.(d)
a)   They are all in the right
b)   direction but there seem to
c)   be most grand announcements
d)   than successful implementation.
e)   No error.
Answer:- (c) be more grand announcements
Explanation:- In this sentence, comparison is taking place, so the use of “most” is done when the superlative degree is used, so in its place, more will be used.

“We Hope that these Questions will Really Help You in Your Preparation, Follow us daily to get regular updates and Kindly Recommend Our Site To All Your Friends those Who Are Preparing For Competitive Exams


More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here