30 May 2017

Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017

Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017
Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017:
Dear Readers, Here we have given the Important Practice English Questions on Error Spotting with Explanation for Upcoming RBI Grade B/IBPS PO/Clerk and All other Upcoming Competitive Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.



Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-

1). Another thing is what we tried(a)/ to do by keeping the design (b)/and every little part of (c)/our product under our control (d)/. 
a)   Another thing is what we tried
b)   to do by keeping the design
c)   and every little part of
d)   our product under our control. 
e)   No error.

2). She continued to watch them(a)/ and eventually the group migrated(b)/  over to a cash register(c)/ and began talking with a clerk(d)/.
a)   She continued to watch them
b)   eventually the group migrated
c)   over to a cash register
d)   and began talking with a clerk.
e)   No error.

3). Maybe some of us also dream(a)/ about switching to a career(b)/ that is drastically different(c)/ to our current job(d)/.
a)   Maybe some of us also dream
b)   about switching to a career
c)   career that is drastically different
d)   to our current job.
e)   No error

4). For all citizens in this world who(a)/ believe in basic humanity,(b)/ the time has come to demand(c)/urgent and immediate intervention(d)/
a)   For all citizens in this world who
b)   believe in basic humanity,
c)   the time has come to demand
d)   urgent and immediate intervention.
e)   No Error

5). Drivers should allow a(a)/ minimum two seconds’(b) gap between their vehicle(c) and the ones ahead(d)
a)   Drivers should allow a
b)   minimum two seconds’ gap
c)   between their vehicle
d)   and the one ahead.
e)   No Error

6). I stuck my elbow into(a)/ the people behind me,(b)/and turned my head(c)/towards the thing again(d)/
a)   I stuck my elbow into
b)   people behind me,
c)   and turned my head
d)   towards the thing again.
e)   No Error

7).  The river provided the only(a)/means of removing the timber,(b)/ as the felled trees(c)/ were so bulky(d)/
a)   The river provided the only
b)   means of removing the timber,
c)   as the felled trees
d)   were so bulky.
e)   No Error.

8). Group of dolphins can(a)/often be seen bobbing(b)/in-and-outside of waves(c)/ close to the shoreline(d)/
a)   Group of dolphins can
b)   can often be seen bobbing
c)   in-and-outside of waves
d)   close to the shoreline.
e)   No Error

9). Most kids get the flu in the winter because(a)/ germs spread in more easy way(b)/when kids are inside in(c)/ settings such as classrooms(d)/
a)   Most kids get the flu in the winter because
b)   germs spread in more easy way
c)   when kids are inside in
d)   settings such as classrooms.
e)   No Error

10).  Rainbows are caused when(a)/ sunlight shines from(b)/ drops of water in the(c) sky at specific angles(d).
a)   Rainbows are caused when
b)   sunlight shines from
c)   drops of water in the
d)   sky at specific angles.
e)   No error

Answer Key with Explanation:
1). Another thing is what we tried(a)/ to do by keeping the design (b)/and every little part of (c)/our product under our control (d)/.
a)  Another thing is what we tried
b)   to do by keeping the design
c)   and every little part of
d)   our product under our control.
e)   No error.
Answer:- Another thing is what we try
Explanation:- Here the sentence is mentioning  the simple present, so we will use try in place of tried.

2). She continue to watch them(a)/ and eventually the group migrated(b)/  over to a cash register(c)/ and began talking with a clerk(d)/.
a)  She continue to watch them
b)   eventually the group migrated
c)   over to a cash register
d)   and began talking with a clerk.
e)   No error.
Answer:- She continued to watch them
Explanation:- In this sentence, past tense has been used, so in place of ‘continue’ according to the given arrangement, “continued” will be used.

3). Maybe some of us also dream(a)/ about switching to a career(b)/ that is drastically different(c)/ to our current job(d)/.
a)   Maybe some of us also dream
b)   about switching to a career
c)   career that is drastically different
d)  to our current job.
e)   No error
Answer:- from our current job.
Explanation:- with the use of adjective ‘different’, always ‘from’ preposition is used.

4). For all citizens in this world who(a)/ believe in basic humanity,(b)/ the time has come to demand(c)/urgent and immediate intervention(d)/
a)  For all citizens in this world who
b)   believe in basic humanity,
c)   the time has come to demand
d)   urgent and immediate intervention.
e)   No Error
Answer:- For all citizens of the world
Explanation:- Here, the preposition ‘in this’ is incorrect and ‘of’ will be used because its about the whole world.

5). Drivers should allow a(a)/ minimum two seconds’(b) gap between their vehicle(c) and the ones ahead(d)
Drivers should allow a minimum two seconds’ gap between their vehicle and the one ahead.
a)   Drivers should allow a
b)   minimum two seconds’ gap
c)   between their vehicle
d)  and the one ahead.
e)   No Error
Answer:- and the one ahead
Explanation:- Here, ‘vehicle’ word is singular, so instead of ‘ones’, ‘one’ will be used.

6). I stuck my elbow into(a)/ the people behind me,(b)/and turned my head(c)/towards the thing again(d)/
a)   I stuck my elbow into
b)  people behind me,
c)   and turned my head
d)   towards the thing again.
e)   No Error
Answer:- the person behind me
Explanation:- ‘people’ is incorrect here, ‘person’ will be used.

7). The river provided the only(a)/means of removing the timber,(b)/ as the felled trees(c)/ were so bulky(d)/
a)   The river provided the only
b)   means of removing the timber,
c)  as the felled trees
d)   were so bulky.
e)   No Error.
Answer:- because the felled trees
Explanation:- due to “cause and effect relationship” here, first part of the senctence is effect and the second part will be cause, so in the place of ‘as’, ‘because’ will be used.

8). Group of dolphins can(a)/often be seen bobbing(b)/in-and-outside of waves(c)/ close to the shoreline(d)/
a)   Group of dolphins can
b)   can often be seen bobbing
c)  in-and-outside of waves
d)   close to the shoreline.
e)   No Error
Answer:- in and out of waves
Explanation:- the phrase ‘in-and-out’ is wrongly used.

9). Most kids get the flu in the winter because(a)/ germs spread in more easy way(b)/when kids are inside in(c)/ settings such as classrooms(d)/
a)   Most kids get the flu in the winter because
b)  germs spread in more easy way
c)   when kids are inside in
d)   settings such as classrooms.
e)   No Error
Answer:- germs spread more easily
Explanation:- Arrangement of adjective ‘in more easy way’ is wrong, Instead of this, ‘more easily’ will be used.

10). Rainbows are caused when(a)/ sunlight shines from(b)/ drops of water in the(c) sky at specific angles(d).
a)   Rainbows are caused when
b)  sunlight shines from
c)   drops of water in the
d)   sky at specific angles.
e)   No error
Answer:- sunlight shines through
Explanation:- in place of ‘from’, ‘through’ will be used, as the light travels through the drops, not from.

“We Hope that these Questions will Really Help You in Your Preparation, Follow us daily to get regular updates and Kindly Recommend Our Site To All Your Friends those Who Are Preparing For Competitive Exams


More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here