18 May 2017

Practice English Questions for Upcoming Exams 2017 (Reading Comprehension)

Practice English Questions With Explanation for Upcoming Exams 2017 (Error Spot)
[Dated: 18th May] Practice English Questions for Upcoming NICL AO Exam 2017 (Reading Comprehension) Set-10
Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming  Exams 2017. Candidates can use this material for their preparations.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-10): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
Prime Minister Narendra Modi's new direction to Niti Aayog is timely, bold and deserves serious attention. He has laid out the road map for India and set a high benchmark for the institution. Modi has rightly cautioned Niti Aayog members not to repeat the mistakes of the past, also suggesting ways to avoid them. He has clearly conveyed that he expects a transformational change that positions and prepares India for the next century.
The agenda discussion points suggest that Niti Aayog will start in the right direction. Over the next 30 years, the Indian economy could be growing at near double digits. But this will bring its own set of challenges.
India will have to plan for resources that not only take care of its increasing population but also the changes within that growing population. This will need forecasting and provisioning of water, nutrition, health, human resources, education and energy, and the generation of adequate resources to support the roadmap.
The prime minister's vision calls for productive jobs for every hand with a focus on agricultural productivity and profitability. Importantly, Niti Aayog will need to factor in the impact on the environment in all its plans.
According to the 2016 Global Footprint Network report, in just over seven months, we have already consumed one year's worth of natural resources. In any case, India would be reaching a population level where it would become very difficult to meet the needs and aspirations of so many more people in so short a time.
This and other issues are interlinked globally. Which is why Niti Aayog has to select its expertise with great care. The pace of growth of India's geriatric population is faster now, and the country will double its proportion of people above 64 over the next 25 years. In many high-income countries, this kind of demographic transition has taken more than a century to happen.
Also, one needs to take into account that people over 65 have a higher per capita consumption on healthcare: between 3.4 and 5.4 times the amount spent on healthcare by under-65 people. Niti Aayog will need to pick up the lessons from ageing societies like Japan and factor in measures based on our requirements.
The dependency ratio - the average number of economically dependent people per 100 economically productive people in India has increased from 7.8 in 1950 to 11.1in 2010. This will be a challenge for a developing country like India.
The interactions between demographic growth and economic growth are quite complex, particularly when both are reaching unprecedented levels. The growing number of people will, over time, result in a lower standard of life and a more complex web of socioeconomic problems.
It is, therefore, imperative for the planners at Niti Aayog to present a document with a clear road map for: population stabilisation, addressing quality of life without freezing growth, increasing life expectancy and keeping the dependency ratio low, increasing incomes and removing disparities, and bridging the urban-rural infrastructural divide.
The review at Niti Aayog gives thrust to creating jobs and wealth, technology, natural resources, and food and nutrition for an increasing population and a zero-import regime in agriculture. Niti Aayog will need to give special emphasis to renewable and solar energy to make the requirements future-proof.
It will also have to factor in the transition between rural-tribal-urban and smart cities over the next century. Niti Aayog will have to look at building a socioeconomic framework that supports social harmony as we progress materially and culturally with high ethical standards.
Niti Aayog need visionaries, people with experience in execution of projects and programmes, a strong team to provide real-time data and work in tandem with interdisciplinary teams. Also, with the Goods and Services Tax Bill passed, it must work towards creating a business-friendly ecosystem.
Modi has also clearly pointed out the underlying principles for transforming India. He has suggested inviting more subject-specific experts rooted in Indian experiences and case studies, crowdsourcing ideas and adequate hearing to different viewpoints.
 This would mean redefining and reinventing fundamentals for future planning and development. This, in turn, requires a new level of thinking. A lot of this will depend on Niti Aayog's team composition and approach.

1). Which of the following statements is/are true with respect to geriatric population? Answer in the context of the passage.
(A) Geriatric population is a burden on society and the government should make plans to reduce this burden.
(B) India's geriatric population will double over the next 25 years.
(C) In many high-income countries the government takes care of such population and manages, their well being.
a)   Only (A) and (B)
b)   Only (B) and (C)
c)   Only (A) and (C) 
d)   All (A), (B) and (C)
e)   Only (B)

2). In order to meet the requirements of increasing population and create a zero-import regime in agriculture, the review at Niti Aayog has given thrust on all of the following except
a)   Natural resources
b)   Technology
c)   Education and Infrastructure
d)   Food and nutrition
e)   Creating jobs and wealth

3). What has Modi asked the members of Niti Aayog to do? Answer in the context of the passage.
(A) He has asked the members of Niti Aayog not to repeat the mistakes of the past. (B) He has asked the members of Niti Aayog to bring a transformational change.
(C) He has asked the members of NitiAayog to decide their own course of action so that Indian economy could grow in double digits.
a)   All (A), (B) and (C)
b)   Only (A) and (B)  
c)   Only (B) and (C)
d)   Only (A) and (C)
e)   Only (A)

4). What, according to the author, should Niti Aayog planners necessarily incorporate in their mission document?
a)   They should incorporate how to increase incomes and remove disparities.
b)   They should incorporate how to increase life expectancy and keep the dependency ratio low
c)   They should incorporate how to address quality of life with freezing growth.
d)   They should incorporate how to bridge the urban-rural infrastructural devide.
e)   All the above

5). Find the incorrect statement on the basis of the given passage.
a)   India will have to plan for resources that not only take care of its increasing population but also the changes within that growing population.
b)   The PM's vision calls for productive jobs for every hand with a focus on agricultural productivity and profitability.
c)   The dependency ratio is the average number of economically dependent per 100 economically productive people.
d)   Demographic growth is directly proportional to economic growth.
e)   All the above statements are correct

Directions (Q. 6-8): Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
 6). Tandem
a)   association
b)   independently
c)   separately
d)   against
e)   comparison

7). Aspiration
a)   indifference
b)   Hatred
c)   entertainment
d)   apathy
e)   longing

8). Quite
a)   partially
b)   little
c)   partly
d)   absolutely
e)   fairly

 Directions (Q. 9-10): Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning ofthe word printed in bold as used in the passage.
9). Transition
a)   development
b)   stagnation
c)   evolution
d)   convention
e)   turning point

10). Imperative
a)   obligatory
b)   indispensable
c)   optional
d)   vital
e)   essential

Answers:

1)e   2)c   3)b   4)e   5)d   6)a   7)e   8)e   9)b   10)c

More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here