13 May 2017

Practice English Questions With Explanation for Upcoming Exams 2017 (Reading Comprehension)

Practice English Questions With Explanation for Upcoming Exams 2017 (Error Spot)
[Dated: 13th May] Practice English Questions With Explanation for Upcoming NICL AO Exam 2017 (Reading Comprehension) Set-06
Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming  Exams 2017. Candidates can use this material for their preparations.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-10): Read the following story carefully and answer the given questions. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
Duanji was a magistrate who lived a hundred years ago. He was famed for the fairness of his judgements. One day, while the magistrate was walking through the marker he saw a crowd outside a poultry shop. On inquiring what
the matter was, he learnt that a peasant had accidentally dropped a heavy sack on a chicken, crushing it to death. The chicken was small, worthy only about five coins, but the owner of the shop had caught the peasant by his throat and was demanding a hundred. His argument was that the chicken would have grown into a plump bird in another two years and then it would have fetched him the amount he was asking for.
Somebody recognised the magistrate and everybody made way for him. 'Judge our case, My Lord,' said the owner of the chicken, letting go of the peasant and bowing obsequiously to the magistrate. ‘This man, through his carelessness, has caused the death of a chicken that would have fetched me a hundred coins in another two years!' Fear had made the peasant's speech incoherent. Nobody could understand what he was saying. 'The price put on the chicken is hundred coins,' said the magistrate to the peasant. 'I advise you to pay.' There was a gasp from the crowd. Everybody had expected the magistrate to rule in the peasant's favour as he was penniless. The owner of the chicken was overjoyed. 'They said you were fair in your judgements. My Lord,' he said, nibbling his hands in glee, 'now I can say there is no one fairer than you.' The law is always fair,' smiled the magistrate. 'Tell me how much grain does a chicken eat in a, 'About half a sack,' said the poultry shop owner. `So in two years the chicken who died would have eaten the whole sack of grain,' said Duanji. `Please give the sack of grain you have saved to this man.' The owner turned pale. A sack of grain would cost more than hundred coins. Cowed by the jeers of the crowd, he declared he would not take any money from the peasant, and retreated into the safety of his shop.

1). Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the word 'OVERJOYED' as used in the story?
a)   depressed
b)   charmed
c)   overburdened
d)   dreamy
e)   thrilled

2). Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning of the word ‘INCOEHERENT’ as used in the story?
a)   illegible
b)   identified
c)   clear
d)   confused
e)   loud

3). As mentioned in the story, everyone was disappointed when Duanji informed the peasant that he had to pay a price to the poultry shop owner, because
(A) they knew the peasant could not afford to pay the fine.
(B) they were expecting him to protect the peasant.
(C) they knew it was not a fair decision.
a)   Only A
b)   Both A and B
c)   Only B
d)   Only C
e)   All the three (A), (B) & (C)

4). Which of the following is/are not TRUE in the context of the story?
(A) The poultry shop owner and the peasant became friends eventually.
(B) Duanji subsequently fulfilled the expectations of the crowd by taking the right decision.
(C) The peasant decided to give half the money to the poultry shop owner.
a)   Only A
b)   Only B
c)   Only C
d)   Both A and C
e)   All the given options are not true

5). Which of the following correctly explains the meaning of the phrase 'made way for him' as used in the story?
a)   Did not allow him to move ahead
b)   Gave him his best place to sit
c)   Succeeded
d)   Moved carefully
e)   Move aside

6). Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the phrase 'TURNED PALE' as used in the story?
a)   was shaken
b)   confident
c)   annoyed
d)   haunted
e)   feeling rosy

7). Which of the following can be said about the poultry shop owner?
a)   He was forgiving.
b)   He was annoying.
c)   He was charming.
d)   He was devious.
e)   He was patient.

8). As mentioned in the story, the poultry shop owner decided to not take money from the peasant because
a)   he was afraid of the, crowd
b)   he realised he would be at a loss
c)   he respected the magistrate's decision
d)   he decided to forgive the peasant
e)   he decided to take it later on from his relatives

9). Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning of the word 'FAIR' as used in the story?
a)   function
b)   indecisive
c)   unacceptable
d)   expected
e)   biased

10). Which of the following can be a suitable title for the story?
a)   The Peasant Who Lost His Chicken
b)   The Faithful Chicken
c)   The Poor Poultry Shop Owner
d)   The Final Verdict
e)   The Rich Magistrate

Answers:

1)e   2)c   3)e   4)d   5)e   6)a   7)d   8)b   9)e   10)d

More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here