23 May 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO Prelims 2017

[Dated: 23rd May] Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO Prelims 2017 (Data Interpretation & Application Problems):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for  Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the table carefully and answer the given questions.
Total exports of six countries over five years (in crore)
Note: Profit = Exports — Imports
1). What was the profit of all the countries together in the year 2002 if the total imports of all the countries together was Rs. 385 crore?
a)    Rs. 125 crore
b)    Rs. 160 crore
c)    Rs. 280 crore
d)    Rs. 240 crore
e)    Rs. 200 crore

2). If the ratio of export to import in country S and country U is 1 : 2 and 4 : 1 in the year 1998, then what is the total import of country U and S together in that particular year? (in Rs. crore)
a)    52
b)    92
c)    96
d)    64
e)    44

3). If the export of country P in the year 2003 is 20% more than the total export of country Q in 2001 and the export of country T in 2000 together, then what was the profit of P in the year 2003 if its import was Rs. 92 crore for that year? (in Rs. crore)
a)    10
b)    58
c)    22
d)    46
e)    34

4). By what per cent is the average export of country T over all the given years more than the average export of country R over all the given years?
a)    13 7/11%
b)    9 1/11%
c)    13 5/7%
d)    4 7/11%
e)    12 1/7%

5). What is the percentage increase in the export of all the countries together during the year 1999 to 2001? ( rounded off to two digits after decimal)
a)    88.99%
b)    72.39%
c)    38.89%
d)    62.89%
e)    40.60%

6). A starts a business by investing Rs. 28,000. After 2 months, B joins with RS. 20,000 and after another two months C joins with Rs. 18,000. At the end of 10 months from the start of the business, if B withdraws Rs. 2,000 and C withdraws Rs. 2,000, in what ratio should the profit be distributed among A, B and C at the end of the year?
a)    12:7:5
b)    12:9:5
c)    12:6:3
d)    14:7:5
e)    11:9 :7

7).  A dealer marked the price of an item 40% above the cost price. He allowed two successive discounts of 20% and 25% to a particular customer. As a result he incurred a loss of Rs. 448. At what price did he sell the item to the said customer?
a)    Rs. 2,416
b)    Rs. 2,352
c)    Rs. 2,268
d)    Rs. 2,l52
e)    Rs. 2,578

8). The ratio of Parul’s present age to that of Rohit is 7 : 5. The sum of their ages 5 years now will be 94. After how many years will Rohit's age be equal to Parul's present age?
a)    21 years
b)    7 years
c)    14 years
d)    18 years
e)    24 years

9). 35 kg of type A sandal powder, which costs Rs. 614 per kg, was mixed with a certain amount of type B sandal powder, which costs Rs. 695 per kg. Then the mixture was sold at the rate of Rs. 767 per kg and 18% profit was earned. What was the amount (in kg) of type B sandal powder in the mixture?
a)    24
b)    28
c)    32
d)    36
e)    20

10).  In a primary school the average weight of male students is 65.9 kg and the average weight of female students is 57 kg. If the average weight of all the students (both male and female) is 60.3 kg and the number of male students in the school is 66, what is the number of female students in the school?
a)    154
b)    162
c)    168
d)    180
e)    112

1)a   2)c   3)e   4)a   5)c   6)a   7)b   8)c   9)b   10)e

1). A)
Total import of all countries together in 2002 = Rs. 385 cr
Now, in 2002 total export of all companies together = 90 + 100 + 65 + 25 + 110 + 120 = 510 cr
Total profit in 2002 = 510 — 385 = Rs.125 cr

2). C)
Import of Company S in the year
1998  = (45 x 2) / 1 = Rs.90 cr
Import of Company U in the year 1998 = 24 x (1/4) = Rs.6 cr
Total import of Company U and S together in 1998 = Rs.(90 + 6) = Rs. 96 cr

3). E)
Total export of Country Q in 2001 = Rs.50 cr
Total export of Country T in 2000 = Rs.55 cr
Total export = 50 + 55 = Rs.105 cr
Now, total export of Country P in 2003 = (105x120) / 100 = Rs. 126 cr
Total import of Country P in 2003 = Rs.92 cr
Profit = 126 - 92 = Rs. 34 crore

4). A)
Average export of Country T
= (60+50+55+100+110) / 5 =  375 / 5 = Rs. 75 cr
Average export of Country R
=  (50+55+70+90+65) / 5 = 330/5 = Rs. 66 cr
Reqd % = (75-66) / 66 x100 = (9 / 66) x 100 = (150 / 11)% = 13 7/11%

5). C)
Total export of all countries together in 1999 = 40 + 25 + 55 + 60 + 50 + 40 = Rs. 270 cr Total export of all countries together in 2001 = 45 + 50 + 90 + 15 + 100 + 75 = Rs. 375 cr
Reqd % increase = (375-270) / 270 x100
= (105 / 270) x 100 = (350/9) % = 38.88% = 38.89%

6). A)
Ratio of profit of A to B to C = 28000 x 12 : 20000 x 8 + 18000 x 2 : 18000 x 6 + 16000 x 2
=28 x 12 : 160 + 36 : 108 + 32
= 336 : 196 : 140
= 12 : 7 : 5

7). B)
Let the cost price be Rs. 100.
Then, CP = 100 means MP = 140
20% dis = 112 25% dis 84 (SP = Rs. 84)
If Rs. 16 loss, cost price Rs. 100
If Rs. 448 loss, cost price = (100/16) x448
= 28 x 100 = Rs. 2800
Selling Price = (2800x84) / 100 = Rs. 2352

8). C)
Let the present age of Parul be 7x years and that of Rohit be 5x.
Then, after 5 years,
Sum of ages of Parul and Rohit = 7x + 5 + 5x + 5 = 12x + 10
Now, according to the question 12x + 10 = 94
or, 12x = 94 — 10 = 84
x= 7
Present age of Parul = 7 × 7 = 49 years
Present age of Rohit = 7 × 5 = 35 years
Hence after (49 — 35 =) 14 years Rohit's age will be equal to the present age of Parul.

9). B)
Cost price of mixture (767/118) x 100 = 650
By alligation method:

ratio = 5 : 4
A type sandal is 35 kg
Now, 5x = 35 kg
x = 7 kg Thus B type sandal = 7 x 4 = 28 kg

10). E)
Let the number of female students be x
Then, 60.3(66 + x) = 66 x 65.9 + 57x
or, 60.3x — 57x = 66 x 65.9 — 66 x 60.3
or, 3.3x = 66(65.9 — 60.3)
or, 3.3x = 66 x 5.6
x = (66 x 5.6)/3.3 = 2 x 56 = 112