13 May 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Coding-Decoding & Puzzle)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)
[Dated: 13th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Coding-Decoding & Puzzle):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code language 'chair has two seat' is written as 'lu ch mi pa', 'one is black seat' is written, as `to ra bc lu', ‘red-and black chair' is written as ‘sa kl ch bc' and 'red one is good' is written as 'kI to ct ra'.
1). How is 'chair' written in the code language?
a)   bc
b)   ch
c)   kl
d)   Can’t be determined
e)   Other than the given options

2). `kI lu ch' is the code for which of the following?
a)   red seat chair
b)   red and black
c)   chair is black
d)   Can't be determined
e)   None of these

3). What does `sa' stand for?
a)   good
b)   chair
c)   and
d)   red
e)   black

4). What is the code for 'good black seat'?
a)   ct bc lu
b)   mi bc lu
c)   ra bc ch
d)   Can't be determined
e)   lu ra be

5). How is 'two' written in the code language?
a)   mi
b)   pa
c)   be
d)   Can't be determined
e)   lu

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are eight employees A, B, C, D, E, F, G and H of an organisation working in three departments X, Y and Z. Each of them likes a different colour, viz Black, Brown, Violet, Green, White, Orange, Yellow and Blue, but not necessarily in the same order. There are not more than three employees in any department.
E likes Brown and does not work in Z department. A does not work in Y department and does not like either Yellow or White. D works in Y department and likes neither Blue nor Yellow B works in X department with only F, who likes Black. H and C do not work in the same department as D. The one who likes Blue works in Y department. The one who likes Orange works in X department. Those who work in Y department like neither White nor Green. C does not like Yellow.

6). A likes which of the following colours?
a)   Orange
b)   Brown
c)   Blue
d)   Green
e)   Other than the given options

7). Who among the following likes Violet colour?
a)   G
b)   H
c)   D
d)   E
e)   None of these

8). Which of the following combinations is true?
a)   E – X - Black
b)   G - Z - Green
c)   E – Y - Brown
d)   All are true
e)   Other than the given options

9). Which of the following groups work in Y department?
a)   G, E, D
b)   F, E, D
c)   E, D, A
d)   G, E,H
e)   Other than the given options

10). G works in which of the following departments?
a)   X
b)   Y
c)   Z
d)   Can't be determined
e)   Other than the given options


Answers:
1)b   2)a   3)c   4)a   5)d   6)d   7)c   8)c   9)a   10)b

Explanation
Directions (Q. 1-5):
chair has two seat à lu ch mi pa    …..(i)
one is black scat à to ra bc lu   .....(ii)
red and black chair à sa kl ch be    .....(iii)
red one is good à kl to ct ra   ....(iv)
From (i) and (ii), seat à lu      ...(v)
From (i) and (iii), chair à ch   ...(vi)
From (i), (v) and (vi),
 has/two à mi/pa ...(vii)
From (ii) and (iii), black à bc    ...(viii)
From (ii) and (iv), one/is à to/ra     ...(ix)
From (iii) and (iv), red à kl       ...(x)
From (iii), (vi), (viii) and (x),
and à sa     ...(xi)
From (iv), (ix) and (x), good à ct    ...(xii)
1). B)
2). A)
 kl  à red;  lu à seat; ch à chair
3). C)
4). A)  
Good àct
black à bc
seat à lu
5). D)

Directions (Q. 6-10):

Person
Colour
Department
A
Green
Z
B
Orange
X
C
White
Z
D
Violet
Y
E
Brown
Y
F
Black
X
G
Blue
Y
H
Yellow
Z


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here