29 May 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Circular Seating & Linear Seating Arrangement)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)
[Dated: 29th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Circular Seating & Linear Seating Arrangement):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


Direction (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons P, Q, R, S, T, V and W are playing a game of musical chairs and facing away from the centre. Each person knows a different language, viz Marathi, Odia, Tamil, Punjabi, Bengali, Hindi, Telugu and English, but not necessarily in the same order.
·        Neither S nor T speaks English.
·        R speaks Hindi and sits third to the left of T.
·        Those who speak Tamil and Punjabi are immediate neighbours of each other. Neither the one who speaks Punjabi nor the one who speaks Tamil is an immediate neighbour of either T or R.
·        The one who speaks Punjabi sits on the immediate left of Q, who speaks Odia.
·        Those who speak Telugu and English are immediate neighbours of each other.
·        P speaks Telugu and is not an immediate neighbour of the one who speaks  Hindi.
·        V sits third to the left of the one who speaks English.
·        Only U sits between the ones who speak Punjabi and Marathi.

1). Who among the following speaks English?
a)   R
b)   W
c)   S
d)   V
e)   None of these

2). How many persons are there between those who speak Punjabi and Telugu respectively?
a)   None
b)   One
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

3). Who among the following is sitting third to the left of the one who speaks Tamil?
a)   The one who speaks Punjabi
b)   The one who speaks English
c)   The one who speaks Bengali
d)   The one who speaks Telugu
e)   None of these

4). The one who sits second to the right of W speaks which of the following languages?
a)   Marathi
b)   Bengali
c)   Telugu
d)   Hindi
e)   Odia

5). Who among the following sits opposite the one who speaks Odia?
a)   P
b)   The one who speaks Bengali
c)   The one who speaks English
d)   V
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten persons are sitting in two parallel rows containing five persons in each row. In row 1— D, E, F, G, and H are sitting and all are facing north. In row 2 — V, W, X, Y and Z are sitting and all are facing south. Each person also likes a different TV channel, viz StarPlus, Life OK, Sony, Star Gold, Zee TV, Colors, ETV, SAB TV, &TV and DD, but not necessarily in the same order.
 H sits in the middle of the row and faces the one who likes Zee TV. Only one person sits between Y and the one who likes Zee TV. Y faces one of the immediate neighbours of the one who likes Colors. Only two persons sit between E and the one who likes Colors. E faces the one who likes SAB TV. V faces one of the immediate neighbours of F. V does not like SAB TV. G is an immediate neighbour of F.
The one who likes Star Gold is an immediate neighbour of V. Z is not an immediate neighbour of V and faces the One who likes Life OK. X faces the one who likes &TV. The one who likes DD faces north. V does not face the one who likes DD. The one who likes Star Plus sits on the immediate right of the one who likes ETV. Y does not like Star Plus. The one who faces F does not like ETV and G faces Y.

6). Which of the following pairs represent the people sitting at the extreme ends of the rows 2?
a)   XG
b)   YZ
c)   WF
d)   VD
e)   EV

7). Which of the following TV channels does Z like?
a)   Star Plus
b)   Colors
c)   Zee TV 
d)   ETV
e)   SAB TV

8). Which of the following statements is definitely true?
a)   F faces X.
b)   W likes SAB TV
c)   W is an immediate neighbour of V.
d)   The one who likes &TV is an immediate neighbour Of V.
e)   The one who likes, Sony faces X.

9). Who among the following likes Star Gold?
a)   Y
b)   V
c)   Z
d)   X
e)   W

10). Who among the following is/are the immediate(s) neighbour of the one who likes &TV?
a)   The one Who likes Sony and G
b)   The one who likes ETV and H
c)   W and E
d)   The one who likes Life OK and H.
e)   Z

Answers:
1)b   2)c   3)d   4)b   5)b   6)b   7)e   8)c   9)d   10)d

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
All are facing away from the centre.


Directions (Q. 6-10):




More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here