16 May 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Puzzle)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)
[Dated: 16th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Puzzle):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Study the following information to answer the given questions.
Seven stores viz. A, B, C, D, E, F and G sold different number of TV's of a particular brand viz. 4, 6, 9, 12, 15, 18 and 27 on seven different days of the same week starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order.
·        A sold the TV's on one of the days after Friday. Only three stores sold TV's between A and the store which sold 12 TV's. The store which sold TV's on the day immediately after the store which sold 12 TV's sold more than 12 TV's but not odd number of TV's.
·        Only two stores sold TV's between F and the store which sold 4 TV's. The store which sold 4 TV's sold these before F. 4 TV's were not sold on Monday.
·        Only three stores sold TV's between F and D. The difference between the number of TVs sold on Wednesday and Saturday is more than 10.
·        B sold the TV's on a day immediately before the day on which 9 TV's were sold. 9 TV's were not sold on Friday.
·        Only two stores sold TV's between B and G.
·        Difference between the number of TV's sold by G and D is less than 5. C did not sell the least number' of TV's.

1). In which of the following pairs did both the stores sell odd, number of TV's?
a)   D, E
b)   A, B
c)   E, F
d)   F, G
e)   C, D

2). Which of the following stores sold 4 TV’s?
a)   F
b)   A
c)   C
d)   G
e)   E

3). Based on the given arrangement, which of the following is true?
a)   D sold the TVs on Wednesday.
b)   Only one store sod TV's between C and F.
c)   A sold 12 TV's on Sunday.
d)   C sold 18 TV's on Thursday.
e)   None of these

 4). How many stores sold less number of TV's than B?
a)   Five
b)   Three
c)   Six
d)   Two
e)   One

5). What is the difference between the number or TV’s sold on Monday and Friday?
a)   9
b)   12
c)   18
d)   3
e)   11

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
J, K, L, M, N and O are six members of a group in which there are three female members. All the three females work in three different departments, viz HR, Accounts and Publishing. All the persons working in the same department are not on the same floor. All the females sit on three different floors, viz 1st, 2nd and 3rd. Two persons work on each floor and in each department.
K and N work in the same department but not in Publishing. N and J are on the 1st and 3rd floors respectively. M works in the Accounts department. J works in the same department in which O works. L, a male, works on the first floor. M is a female but does not sit on the 2nd floor. J is not a female.

6). Which of the following pairs of employees works on the second floor?
a)   N, K
b)   J, O
c)   K, O
d)   K, I
e)   O, N

7). O works in which of the following departments?
a)   Accounts
b)   Publishing
c)   HR
d)   Either a) or b)
e)   None of these

8). Which of the following groups of employees are females?
a)   M, N, O
b)   J,M, O
c)   M, O, K
d)   L, K, N
e)   None of these

9). Which of the following pairs of persons works in Accounts department?
a)   L, M
b)   O, M
c)   I, M
d)   L, O
e)   Data inadequate

10). If O is transferred to HR and N is transferred to Accounts, who is to be transferred to Publishing to maintain the original distribution of departments on each floor?
a)   K
b)   L
c)   M
d)   Data inadequate
e)   None of these


Answer:
1)b   2)e   3)d   4)c   5)a   6)c   7)b   8)a   9)a   10)d

Explanation:

Directions (Q. 1-5):
Directions (Q. 6-10):

Male (+), Female (-)




More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here