17 May 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement & Puzzle)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)
[Dated: 17th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement & Puzzle):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are eight persons D, E, G, H, R, S, T and U sitting  around a circular table. Some of the persons are not facing the centre. They all like four different types of drinks, viz sprite, Slice, Limca and Pepsi, and each drink is liked by two persons,
Note: Same direction means that if one person is facing the centre then the other person also faces the centre and vice versa. Opposite direction means if one person is facing the centre then the other person faces outside and vice versa.
T sits on the immediate right of E, who likes Sprite. G sits third to the left of U, who likes Pepsi and both are facing the same direction. G and E are not facing the same direction but G is an immediate neighbour of R. R sits fourth to the left of T and both are facing opposite directions but like the same soft drink. The persons who like Sprite sit adjacent to each other, but face opposite directions. The persons who like Slice sit opposite each other. The immediate neighbours of R are facing the centre. The person who likes Pepsi is an immediate neighbour of the persons who like Limca. H and S are immediate neighbours of U. H is not facing the centre and likes Limca. The one who is on the immediate left of S is not facing the centre. S sits second to the right of G.

1). Who among the following like Pepsi?
a)   R, T
b)   G, U
c)   S, D
d)   H, U
e)   None of these

2). How many persons are not facing the centre?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

3). Which of the following statements is true about D?
a)   D is an immediate neighbour of G and the person who likes Slice.
b)   The immediate neighbours of D are facing the centre.
c)   D is third to the right of the person who likes Limca.
d)   None of the given statements is true
e)   D sits opposite U, who likes Pepsi.

4). Who among the following sits third to the right of U?
a)   T, who likes Pepsi
b)   B, who likes Sprite
c)   R, who likes Slice
d)   Can't be determined
e)   None of these

5). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   S,U
b)   R, H
c)   G,D
d)   E, H
e)   U,E

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are four counters I, II, III and IV at the Railway station for Tatkal, Platform, Reservation and General tickets, but not necessarily in the same order. Four persons W, X, Y and Z are standing on these counters to buy a ticket, but not necessarily in the same order.
 W does not buy Tatkal or Reserved Ticket and he buys neither from counter no. II nor from counter no. III. Z goes to the station to receive a guest. Y does not buy ticket from counter no. II. X does not buy Tatkal ticket. Z buys ticket from counter no. IV.

6). Which of the following tickets can be bought from counter no. IV?
a)   Tatkal
b)   Platform
c)   Reservation
d)   Can't be determined
e)   None of these

7). W stands at which of the following counters?
a)   I
b)   II
c)   IV
d)   Either I or IV.
e)   Can't be determined

8). Which of the following counters is for Tatkal tickets?
a)   I
b)   II
c)   III
d)   W
e)   Can't be determined

9). Which of the following statements is not true about Y?
a)   Y does not buy ticket from counter no. I.
b)   Y does not buy Platform ticket.
c)   Y buys Reservation ticket from counter no. III.
d)   All statements are true
e)   None of these

10). Which of the following statements is/are not true about counter no. I?
a)   Counter no. I is for General ticket.
b)   X does not buy ticket from counter no. I.
c)   W stands at counter no. I.
d)   Only a) and c) are not true
e)   None of these

Answer:
1)b   2)c   3)e   4)b   5)e   6)b   7)a   8)c   9)c   10)e

Explanation:
Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-10):




More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here