23 May 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement & Syllogism)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)
[Dated: 23rd May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement & Syllogism):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q.1-6): Study the given information carefully and answer the given questions.
L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circular table at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some others are facing outward (le in a direction opposite the centre).
O sits third to the right of L. Both O and L face the same direction. Only three people sit between P and M. P is neither an immediate neighbour of L nor of O. M faces outward. R sits to the immediate left of M. Q sits to the immediate right of N. Neither L nor O is an immediate neighbour of N. Both the immediate neighbours of M face the opposite directions. S sits second to the right of R. Both R and Q face the same direction as S. P faces a direction opposite N.

1). How many people in the given arrangement face the centre?
a)   One
b)   Four
c)   Five
d)   Three
e)   Two

2). What is N's position with respect to P?
a)   Immediate left
b)   Third to the right
c)   Fourth to the right
d)   Second to the left
e)   Immediate right

3). Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   L
b)   S
c)   N
d)   Q
e)   R

4).  Which of the following is true regarding Q as per the given arrangement?
a)   Only three people sit between Q and R.
b)   Q sits second to right of O.
c)   Q faces outward.
d)   None of the given statements is true
e)   Q sits second to the left of P.

5). Who among the following sits exactly between M and the one who sits second to the left of P?
a)   L
b)   N
c)   R
d)   Q
e)   O

6). Who is sitting on the immediate left of S?
a)   L
b)   Q
c)   P
d)   N
e)   O

Directions (Q. 7-12): In each question two / three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
7). Statements:   All apartments are houses.
No apartment is a motel.
Conclusions:
I.  Some houses being motels is a possibility.
II. No house is a motel.
a)   Both conclusion I and II are true
b)   Neither conclusion I nor II is true
c)   Either conclusion I or II is true
d)   Only conclusion I is true
e)   Only conclusion II is true

8). Statements:   All plants are trees.
Some trees are weeds.
All weeds are shrubs.
Conclusions:
I.  No shrub is a plant.
II. All weeds being trees is a possibility.
a)   Only conclusion II is true
b)   Only conclusion I is true
c)   Either conclusion I or II is true
d)   Both conclusion I and II are true
e)   Neither conclusion I nor II is true

9). Statements:   Some drinks are juices.
                             All juices are beverages.
 No beverage is a solid.
Conclusions:
I. No juice is a solid.
II. No drink is a solid.
a)   Only conclusion I is true
b)   Only conclusion II is true
c)   Both conclusion I and II are true
d)   Either conclusion I or II is true
e)   Neither conclusion I nor II is true

10). Statements:          Some drinks are juices.
                             All juices are beverages.
 No beverage is a solid.
Conclusions:
I.  Some drinks are beverages.
II. All drinks are beverages.
a)   Neither conclusion I nor II is true
b)   Either conclusion I or II is true
c)   Both conclusion I and II are true
d)   Only conclusion I is true
e)   Only conclusion II is true

11). Statements: All plants are trees.
Some trees are weeds.
All weeds are shrubs.
 Conclusions:
 I.  At least some trees are shrubs.
 II. All plants being shrubs is a possibility.
a)   Only conclusion II is true
b)   Neither conclusion I nor II is true.
c)   Both conclusion I and II are true
d)   Only conclusion I is true
e)   Either conclusion I or II is true

12). Statements:          All snakes are reptiles.
Some reptiles are turtles.
No turtle is a bird.
Conclusions:
I. All reptiles being birds is a possibility.
II. No snake is a turtle.
a)   Both conclusion I and II are true
b)   Either conclusion I or II is true
c)   Neither conclusion I nor II is true
d)   Only conclusion I is true
e)   Only conclusion II is true


Answers:
1)b   2)a   3)a   4)e   5)e   6)a   7)d   8)a   9)a   10)d   11)c   12)c  

Explanation With Answer Key:
Directions (Q. 1-5):

7). D)
No apartment is a motel (E) à conversion à No motel is an apartment (E) + All apartments are houses (A) = E = +A = O* = Some houses are not motels. Thus, the possibility in I exists. Hence conclusion I follows. But conclusion II does not follow. 

8). A)
Some trees are weeds (I) + All weeds are shrubs (A) = I + A = I = Some trees are shrubs (I). Now, All plants are trees (A) + Some trees are shrubs (I) = A + I = No conclusion. Hence conclusion I does not follow.
But the possibility in II exists from the second statement. Hence conclusion II follows.

9). A)
Some drinks are juices (I) + All juices are beverages (A) = I + A = I = Some drinks are beverages (I) + No beverage is solid (E) = I + E = O = Some drinks are not solids (O). Hence conclusion II does not follow.
Again, All juices are beverages (A) + No beverage is a solid (E) = A + E = No juice is a solid (E). Hence conclusion I follows.

10). D)
Some drinks are juices (I) + All juices are beverages (A) = I + A = Some drinks are beverages (I). Hence conclusion I follows. But conclusion II does not follow.

11). C)
 Some tress are weeds (1) + All weeds are shrubs (A) = I + A = I = Some trees are shrubs (I). Hence conclusion I follows. Again, All plants are trees (A) + Some trees are shrubs (I) = A + I = No conclusion. But the possibility in II exists. Hence conclusion II follows.

12). C)

Some reptiles are turtles (I) + No turtle is a bird (E) = I + E = O = Some reptiles are not birds (O). Hence conclusion I does not follow. Again, All snakes are reptiles (A) + Some reptiles are turtles (I) = A + I = No conclusion. Hence conclusion II does not follow.



More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here