31 May 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO & Upcoming Exams 2017 (Input-Output & Miscellaneous) Answers Updated

Practice Reasoning Questions For NICL AO & Upcoming Exams 2017 (Input-Output & Miscellaneous)
Practice Reasoning Questions For NICL AO & Upcoming Exams 2017 (Input-Output & Miscellaneous):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


Directions (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input:  Jack Little Water 32 65 It 76 Appear 92 17 On 29
Step I:  Appear Jack Little Water 32 65 It 76 92 On 29 17
Step II:  Appear It Jack Little Water 65 76 92 On 32 29 17
Step III: Appear It Jack Little On Water 76 92 65 32 29 17
Step IV: Appear It Jack Little On Water 92 76 65 32 29 17
Step Vi is the last step of the given arrangement as the intended output of the arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input. 

Input: Tears heat 12 48 25 double birth nail 33 77 earth 83
1). What is the position of 48 in step III?
a)   Fifth from the left end
b)   Sixth from the right end
c)   Seventh from the right end
d)   Fifth from the right end
e)   None of these

2). Which of the following is fifth from the left end of Step IV?
a)   Heat
b)   48
c)   Nail
d)   Tears
e)   77

3). How many steps needed to complete this arrangement?
a)   IV
b)   V
c)   VI
d)   VII
e)   None of these

4). How many elements (words/numbers) are there between ‘earth’ and ‘83’ as they appear in the step III?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Five
e)   None

5). Which of the following would be the last but one?
a)   birth tears heat 48 25 double nail 33 77 earth 83 12
b)   double birth earth tears heat 48 nail 77 83 33 25 12
c)   tears heat 12 48 25 double birth nail 33 77 earth 83
d)   birth double earth heat nail tears 83 77 48 33 25 12
e)   birth double earth heat tears nail 77 83 48 33 25 12

6). In a certain code DELICATE is written as BUFJBKDC. How is GATHERED written in that code?
a)   TFEGTGJE
b)   EFTGTEHC
c)   SFEIDSZ
d)   SFEISDZ
e)   None of these

7). In a certain code STRONG is written as QUSUPTMQMOET. How is COARSE written in that code?
a)   EANYPCPRTCTG
b)   AENPYCPTRTCG
c)   AENPYPCTRTCG
d)   EANPYCPTRTGC
e)   None of these

8). In the given number 78643259, if one is subtracted from the digit, which is divisible by 3 and one is added to the digit, which is divisible by 4 and remaining digits are as it is, then how many digits appears more than one?
a)   2
b)   5
c)   6
d)   Both a) and b)
e)   None

Directions (Q. 9-10):  Among the age of P, Q, R, S, T and U, T is greater than only two people. R is greater than S and U but lesser than P. P is not the greatest among all. The age of second greatest is 76.
9). If the ages of P and U is 105 then what will be the age of U?
a)   29
b)   49
c)   36
d)   30
e)   Can’t be determined

10). What is the possible age of Q?
a)   74  
b)   81  
c)   57 
d)    Can’t be determined  
e)   None of these

Answers:
1)c   2)d  3)b   4)d   5)e   6)c   7)b   8)d  9)a   10)b

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
Input: Tears heat 12 48 25 double birth nail 33 77 earth 83
Step I:   birth tears heat 48 25 double nail 33 77 earth 83 12
Step II:  birth double tears heat 48 nail 33 77 earth 83 25 12
Step III: birth double earth tears heat 48 nail 77 83 33 25 12
Step IV: birth double earth heat tears nail 77 83 48 33 25 12
Step V:   birth double earth heat nail tears 83 77 48 33 25 12

6).C)
         
D E L à K D C (Coded as previous letter)
A T E à B U F (coded as next letter)
G   A  T  H  E  R  E  Dà S   F   E   I   D   S   Z   F

7).B)  S  T  R  O  N  G à Q U S U P T M Q M O E T
                   Q  ß   (-2)  S  (+2) à  U
                S  ß   (-1)  T  (+1) à  U
                P  ß   (-2)  R  (+2) à  T
                M  ß   (-2)  O  (+2) à  Q
                   M  ß   (-1)  N  (+1) à  O
                   E  ß   (-2)  G  (+2) à   I
C O A R S Eà A E N P Y C P T R T C G
8).D)

9).A)  Q> P > R> T> S/U > U/S
105-76 = 29

10).B)  Q> P > R> T> S/U > U/S 

  P’s age is 76 so that the possible age of Q is 81




More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here