30 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-11)

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-11):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can't increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.






00:00:00

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The claim that something as innocuous as the number of MPhil students that a university teacher is allowed to supervise will determine the future of research in Indian universities must seem far fetched. However, the drastic cuts mandated by the latest (2016) University Grants Commission (UGC) guidelines on MPhil and PhD are indeed alarming, and it is worrisome that they have not received the attention they demand. Research in Indian universities is located at the top rung of a three-tiered structure. The bottom rung is made of undergraduates who account for the vast majority of students in higher education, and are enrolled in a range of disciplines in the arts, social sciences, sciences, technology, and so on. The second rung is expectedly much smaller and consists of student enrolled for two-year post-graduate degrees. The third tier, much the smallest, is that of research students who may either enrol directly in the PhD degree, or opt to do an MPhil degree (usually of two years duration) before eventually going on to the PhD. The two-stage option is designed to address the need that master’s students often feel for additional training and skills before taking on the challenge of conducting original research for several years. This is a common requirement because in India master’s level courses do not involve original research — they emphasise the assimilation and reproduction of existing knowledge. The MPhil helps to orient students towards the new and entirely different activity of research aimed at adding to current knowledge by asking and answering new questions. Moreover, an MPhil degree makes one eligible for a full-time teaching position at the university and college level, and is thus critical for expanding faculty strength. Many commentators have remarked on the extraordinary expansion of Indian higher education in recent years. Official statistics show that enrolment has doubled over the past decade, placing us among the largest such systems in the world. Equally remarkable is the restructuring that has accompanied and enabled expansion. Increasing privatisation has meant that the majority of colleges today are privately managed (though many may also receive some government aid). There has also been a widening of access to students from disadvantaged backgrounds who are the first from their families to enter higher education. Apart from the very poor who have little chance of going beyond school, the presence (albeit to varying degrees) of students from rural areas, Scheduled Castes and Scheduled Tribes, Other Backward Classes, Muslims is transforming what until recently was an elite structure. Moreover, women from all these groups are also present in numbers large enough to approach parity with men (official figures for 2015-16 place the share of female enrolment at 46.2%). Even more unprecedented is the fact that this kind of diverse student body is found not just at the lowest rungs of higher education but also at the top. Thanks to the implementation of reservations and the willingness of parents from vulnerable backgrounds to invest in higher education for their children, this transformation is also visible in postgraduate and research level classrooms.

1.According to passage, what is the two stage option?
Undergraduate and postgraduate
Postgraduate and PhD
MPhil and PhD
Postgraduate and MPhil
None of the above

1).EXPLANATION- According to passage MPhil and PhD are two stage option.br> Answer: C

2. Why MPhil is called as a common requirement in the passage?
1. MPhil is an alternate of PhD and easy to do.
2. MPhil enables to student to increase their current knowledge
3. Master level course do not involve original research.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
2 and 3
2). EXPLANATION- According to passage 2 and 3 are correct.
Answer: E

3). What is true regarding passage?
1. Students from disadvantaged backgrounds are also getting higher education.
2. Very poor people now have access to higher education.
3. People from rural areas are also getting higher education.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
2 and 3
3). EXPLANATION- According to passage poor people still have no access to higher education.
Answer: D

4). What is false regarding passage? 1. Reservation helps student to get higher education.
2. Diversity in students can only be seen in lower education level.
3. Now parents are more likely to invest in higher education.
Only 1
Only 2
Only 3
1 & 2
2 & 3
4).EXPLANATION- 2 is false according to passage. Diversity can be seen in every grade.
Answer: B

5). What can be the suitable title for the passage?
Education system of India.
Higher education system of India.
Improvement in higher education in India.
Diversity in students.
None of the above
5). EXPLANATION- Mainly passage focused on the improved higher education system in India so c will be the answer.
Answer: C

Directions (Questions- 06 & 07): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
6. Far fetched
Unbelievable
Believable
Easy to achieve
Hard to achieve
None of the above
6). EXPLANATION- far fetched means hard to believe.
Answer: A

7. Innocuous
Harmless
Unpredictable
Predicatble
Harmful
None of these
7). EXPLANATION- Innocuous means harmless.
Answer: A

Directions (Questions- 08 and 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
8. Unprecedented
Unique
Common
Indefinite
Unknown
None of these
8).EXPLANATION- Unprecedented means unique or unknown.
Answer: B

9. Parity
Equality
Uniformity
Consistency
Difference
None of these
9).EXPLANATION- Parity means equality.
Answer: D

10. Rung
Notch
Step
Level
Grade
None of the above
10). EXPLANATION- Rung means step or grade.
Answer: E

Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”. India’s educational institutions need to create a sense of community, something sorely lacking in them today. It was not always so. I (1) [retreat] that over four decades ago the Christian college in Madras where I had studied did a pretty good job of providing a kind (2) [for] home to students from as far away as Fiji and Africa, including, dare I say, from Nigeria. This had something to do with their sense of mission.The ripple effects of Mr. Vijay’s observations, however, are (3) [went] to be harvested in India and not to the west of the Horn of Africa. As a challenge to the characterization of the Greater Noida attacks as racist, Mr. Vijay is reported to have queried, “If we are racist, how is it that we live with South Indians [for they are “black” too]?” Only out of political correctness would we chastise him for the colour coding. After all, in India the southerners are on average darker complexioned than the northerners. What is significant therefore is only his observation that “we live with”, (4) [mentioning] that the group to which he belongs, presumably the people to the north of the Vindhyas, (5) [Expand] a favour to those who live to its south. If this was just a patronising remark, it would matter for little.
11. ?
Memorize
recall
revoke
wipeout
No Changes Required
11). In this sentence, the author is revising or reminding the incident, so recall will come.
Answer: B
12. ?
at
on
in
of
No Changes Required
12). The preposition ‘of’ will come here with the adjective and noun.
Answer: D
13. ?
gone
been
be
going
No Changes Required
13). The present continuous tense is to be used here.
Answer: D
14. ?
hint
point to
quoting
implying
No Changes Required
14). Here, imply means to show or conclude.
Answer: D
15. ?
boost
continue
carry on
extend
No Changes Required
15).‘Extend’ means to increase, which is perfect to the sentence meaning.
Answer: D
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
16. The quality of learning are a major (a)/ issue and reports show that children (b)/ are not achieving (c)/ class-appropriate learning levels. (d)/ No Error (e).
a)
b)
c)
d)
e)
16). Helping verb ‘are’ will be replaced by ‘is’.
Answer: A
17. Taking steps towards reality is (a)/ half-won struggle and (b)/ bridged all hurdles (c)/ is a panoramic victory. (d)/ No Error (e).
a)
b)
c)
d)
e)
17).EXPLANATION.:- The verb ‘brigde’ is used here in past form while the sentence is in present tense, so it will be V1+ing form i.e., bridging.
Answer: C
18. No democracy in the (a)/ world are free from (b)/ identity politics of (c)/ one form or another. (d)/ No Error (e).
a)
b)
c)
d)
e)
18).EXPLANATION.:-Helping verb ‘are’ will be replaced by ‘is’.
Answer: B
19. The such kind of strong steps Gujarat (a)/ has taken to end atrocities (b)/ on minority, no state (c)/ can take such steps. (d)/ No Error (e).
a)
b)
c)
d)
e)
19). EXPLANATION.:- ‘Such’ will be eliminated as it does not make any sense there and grammatically wrong in use.
Answer: A
20. The government’s order on service charges (a)/ at restaurants, making their payment a matter (b)/ of discretion on the part of the consumer, (c)/ is messy and would be withdrawn. (d)/ No Error (e).
a)
b)
c)
d)
e)
20). EXPLANATION.:- In this sentence, suggestions are given, so ‘would’ is used during a firm possibility of occurrence. So, ‘should’ will be used.
Answer: D




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)