20 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-2)

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-2):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can't increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.


00:00:00

Directions (1-10): Read the following paragraph and answer the questions asked below: Finance Minister Arun Jaitley, in his reply to the discussion on the Finance Bill, has pointed again to the small direct tax base. Detailed tax data for 2012-13 showed that the picture has changed little from the 1990s, when only 1% of Indians were in the direct tax net.Mr. Jaitley has presented data on the large sums of money deposited into some bank accounts post the demonetisation of November 8, 2016. The implication is that these may be black funds and they are being tracked and the people behind them will be caught.The secretary of the Income Tax Gazetted Officers Association has written to the Central Board of Direct Taxes Chairperson that the top leadership has issued directions, at times hourly, leading to confusion and indecision and to spoiling the image of the tax department. Officers have exerted pressure on taxpayers via email, SMS and summons. In spite of all this, apparently little black income has been declared.
In the Budget speech, the Finance Minister stated, “Deposits of more than Rs.80 lakh were made in 1.48 lakh accounts with average deposit size of Rs.3.31 crore… deposits between Rs.2 lakh and Rs.80 lakh were made in about 1.09 crore accounts with an average deposit size of Rs.5.03 lakh.” These two add up to about Rs.10 lakh crore. Thus, two-third of the total of Rs.15 lakh crore of old notes returned to the banks were accounted for by 1.1 crore accounts. Even if one or two lakh crores of this sum proves to be black (after years of litigation, etc.), this would hardly dent the black economy generating Rs.93 lakh crore in 2016.
Many businesses such as petrol stations and hospitals generate a lot of daily cash. They were allowed to use old currency notes; every day, they would have deposited lakhs of rupees, and over a month, crores.Businesses hold working capital and cash in hand which, depending on the size of the business, could be substantial. Mr. Jaitley has stated that there are “5.6 crore informal sector individual enterprises and firms doing small business”. Such small businesses work mostly in cash and, therefore, may hold fairly large sums of it. He has also said that there are 13.94 lakh registered companies as of March 31, 2014. Of these, 5.97 lakh filed tax returns but 2.76 lakh of them showed a loss or zero income.Companies not filing returns or running at a loss or at zero profit also hold cash — to hire labour, buy inputs, spend on overheads. The number of businesses mentioned by the Finance Minister and the crores of farmers together could legitimately hold about Rs.9 lakh crore of cash in hand. The remaining Rs.8.5 lakh crore of currency in circulation in October 2016 would have been with households.
The government has said it would use ‘data mining’ to figure out whether the large deposits in accounts are consistent with their declared incomes. This will be a difficult exercise at best. Cash as working capital has to be distinguished from cash as saving from income. Every household keeps some money for day-to-day requirements and for emergencies. The 26 crore Indian households could hold about Rs.5.5 lakh crore for these purposes. The balance of the currency in circulation, another Rs.3 lakh crore, could be held as black savings. Since about four crore people generate substantial black incomes, the average cash holding of this group would be Rs.75,000. Not a huge sum of money.

1). Which one is correct regarding passage? 1. Mostly Indians pay direct tax.
2. Very little change in the percentage of direct taxpayers from 1990s.
3. In 1990s more people used to pay direct tax than now.
Only 1
Only 2
Only 3
1 And 2
2 And 3
1).EXPLANATION- In 1990s there were 1% direct taxpayers which is almost same with 2012-13 data.
Answer: B
2). Top leadership played a vital role in 1.Spoiling the image of tax department.
2. Making a good image of tax department by giving regular direction.
3. Getting huge black income declared.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
2 and 3
2). EXPLANATION- By changing norms and guidelines regularly it spoil the image of tax department.
Answer: A
3). According to the author, which is false ? 1.The amount of black money recovered is not an enough amount.
2.Business which holds cash on daily basis can easily deposit crores of cash in account which can be black money.
3.Small sector holds their capital as cash so it can not be black money.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
None of these
3). EXPLANATION- Cash to the small business may or may not be black money because author have not mentioned about that.
Answer: C
4. Company showing loss holds cash because
These company doesn’t pay tax.
These company give false information to save tax.
These company are running only on papers for money laundering purpose
To spend on overheads and labours and inputs.
None of these
4). ( According to April 2017-June 2017)
Answer: D
5.How would government get to know about black money deposited in banks?
Government will see the all accounts with large deposits.
Government will use data mining to see all accounts with large cah deposit and their consistency.
Government will distinguish between cash as working capital cash as saving.
Government will consider all money which is not stated earlier as black money.
None of these
5). EXPLANATION- Government will use data mining to see whether there is black money or not.
Answer: B
Directions (Question-06): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
6. legitimately
Illegally
Unfairly
lawfully
Unethically
None of these
6).EXPLANATION- Legitimately means which is in law.
Answer: C
Directions (Questions 7-10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
7. litigation
Legal action
Lawsuit
Prosecution
Trial
None of these
7). EXPLANATION- Litigation means legal process.
Answer: E
8. exerted
Applied
Exercised
Used
Ignored
None of these
8). EXPLANATION- Exerted means to make use of
Answer: D
9. Substantial
Worthless
Considerable
Notable
Important
None of these
9). EXPLANATION- Substantial means something which is important.
Answer: A
10. Indecision
Irresolution
Hesitancy
Uncertainty
Decision
None of these
10). EXPLANATION- Indecision means not to take decision.
Answer: D

Directions (Q. 11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
The Centre’s decision to effect an 11 percent increase in the Fair and Remunerative Price (FRP) for sugarcane for the 11.(ready/awaited/destined/upcoming) sugar season (October 2017-September 2018) is a contentious one. Yes, as the country’s sugar output is set to plummet 12.(for/to/from/in) a seven-year low of 203 lakh tonnes (2016-17), domestic availability of the sweetener is expected to be tight this year. Budgeting for of take of about 240 lakh tonnes, the season is expected to close with just 40 lakh tonnes of stock by September, which will mean a precariously balanced market until crushing resumes in October/November 2017. It is this tight equation that has 13.(lead/led/offered/take to) to sugar prices spiraling up in recent months. The decision to hike the FRP appears to be an attempt to incentivize farmers to plant more cane for the upcoming season. But if higher output does moderate prices, it may not have very happy consequences for sugar millers or even the farmers whom this FRP hike is ostensibly intended to benefit. The sugar industry has only this year14.(turned/turn/came/turning) profitable, after six consecutive years of debilitating surpluses. It is well-known that when realizations turn unviable, the industry cuts back on procurement and 15.(illusion/delays/halt/stuck) farmer payments, running up huge cane arrears.
11. ?
ready
awaited
destined
upcoming
None of these
11). ‘Upcoming’ means coming next, which is correct in the context.
Answer: D

12. ?
for
to
from
in
None of these
12).The preposition ‘to’ will be used here because here range is shown.
Answer: B
13. ?
lead
led
offered
take to
None of these
13). The sentence is in past tense, so second form of the verb will be used, this verb will be used according to the sentence.
Answer: B
14. ?
turned
turn
came
turning
None of these
14). The sentence is in past tense so ‘turned’ will be used.
Answer: A
15. ?
illusion
delays
halt
stuck
None of these
15). According to the context, and tense ‘delays’ wii be used.
Answer: B
Directions (Q. 16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e).
16. Mr. Macron’s emphasis over youth, (a)/ independence and technocratic competence is a mirror image (b) /of the 1970s and he has successfully accumulated a (c) /host of endorsements from high-profile figures. (d)/ No Error (e)
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
16).EXPLANATION- Correct preposition will be on.
Answer: A
17.Carrying his message of liberal social and economic reform, (a)/ he showed that it is possible (b) /to win the most important election in (c) /France without substantial party backing. (d)/ No Error (e)
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
17). EXPLANATION- According to the meaning and tense of the sentence there must be was in place of is.
Answer: B
18. Bangladeshis by and large continue to (a)/ hope that Prime Minister Modi will be able (b) /to live over to his promise of a treaty being arrived (c)/ at through his influence. (d)/ No Error (e)
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
18). EXPLANATION- Correct word will be up not over here because up to is used as phrase here.
Answer: C

19. The Bangladesh Prime Minister has therefore a particular need now to (a)/convince the Indian leadership that Dhaka’s links with Beijing are in no way (b)/ an effort to turn away from its traditional links with Delhi, but is aimed at (c)/ensuring for itself a basis of balanced, cooperative relations with the major players in the region. (d)/ No Error (e)
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
19). EXPLANATION- Here are will be used because links is in plural form.
Answer: C

20. Dhaka’s recent procurement of two submarines from Beijing, (a)/ coupled with Sheikh Hasina’s statement that no (b) /country would now dare to attack Bangladesh, can only have raised (c) /eyebrows in the corridors to power in Delhi. (d)/ No Error (e)
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
20). EXPLANATION- Correct preposition will be of in place of to.
Answer: D





Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)