19 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-1)

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-1):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can't increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 20 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.



00:00:00

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
In June last year the first result to be declared in Britain’s EU referendum was from Gibraltar, the tiny British overseas territory on Spain’s southern coast, with an estimated population of around 30,000. The result was a resounding victory for the remain-in-Europe campaign: nearly 84% of voters turned out, and 96% of them voted in. The result was hardly surprising. While most residents of Gibraltar are British passport holders (following legislation in 1981), the territory is very interlinked with that of the European Union, and Spain in particular; its status as an offshore banking centre, thanks to its low-tax environment, is boosted by its membership of the EU. Even before the referendum there were warnings that Brexit could complicate the delicate balance that had been struck between Britain and Spain in recent years over the thorny issue of the “Rock”, as it is often known.Gibraltar is a British overseas territory, ceded to Britain in 1713, one of 14 such locations dotted across the globe, though the only one to be part of the EU single market (it is not part of the customs union). The population has been resolutely committed to remaining in Britain, when offered the choice in past decades. In 1967, a referendum on whether to pass under Spanish sovereignty or retain their link with Britain resulted in over 99% voting in favour of the latter option. A second referendum held in 2002, which proposed joint sovereignty with Spain, was also rejected by 98.97% of the voters.
Over the centuries the relationship between Britain and Spain over Gibraltar has been marked by tensions, with various developments (such as an early visit by Queen Elizabeth in the 1950s, and a 1965 “red book” published by Spain that accused Britain of imperialistic advances) stoking the situation. Modern tensions reached their height in 1969 when a new constitution of Gibraltar declared that it would remain a part of Britain’s dominions. The Spanish dictator Francisco Franco shut the border, which remained closed till 1982, several years after his death. EU membership of both Spain and Britain has influenced the treatment of Gibraltar in a number of ways, says Richard Whitman, head of the politics and international relations at Kent University and a senior fellow at Chatham House. “When the U.K. joined the European Economic Community, it got the principle accepted that Gibraltar was in effect part of the U.K.’s accession to the EU. The U.K. used EU membership to normalise the situation and not make it anomalous in anyway,” he says, adding that when Spain did join the union, it implicitly recognised the status of Gibraltar.Despite the clear role that the EU played in stabilising the situation, it was accorded limited attention, in Westminster at least. The White Paper outlining the British government’s position on Brexit, published in February, made brief mention of Gibraltar, noting that it had particular interests and was not part of a customs union. However, it was not referred to in the formal letter Prime Minister Theresa May sent last week triggering Brexit talks.

1.What can be the most suitable title for passage?
Britain’s exit from EU
EU role in Solving Gibraltar
Gibraltar: An area of conflict between Spain and Britain
Political environment of Gibraltar
None of these

1).EXPALNATION- Mainly passage talks about situation and intention of Gibraltar’s people so c will be the correct answer
Answer: C
2. Which statement is true regarding Gibraltar?
1. It is a Britain’s overseas territory.
2. Huge tax is paid by citizen of Gibraltar. .
3. Mostly people of Gibraltar want to be the part of Great Britain.

Only 1
Only 2
1 and 3
1 and 2
All of the above
2). EXPALNATION- First and 3 is correct according to passage
Answer: C
3). Which statement can be true?
1. Citizen of Gibraltar is not in support of Britain’s exit from EU.
2. British government have no clear agenda for Gibraltar after Brexit.
3. Britain and spain’s EU membership does not influence Gibraltar.

Only 1
Only 2
1 and 3
1 and 2
All of the above
3). EXPALNATION- British government does not includes Gibraltar issue in formal letter of Theresa May. Gibraltar’s people didn’t want Britain’s exit from EU
Answer: D
4). What is the intention of residents of Gibralatar?
1. Britain should remain in EU.
2. Gibraltar should be the part of spain
3. Gibraltar should be the part of EU.

Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
1 and 3
4).EXPALNATION- Residents of Gibraltar want that Britain should remain in EU and Gibraltar should be part of Britain.
Answer: E
5). What type of tension is created when new constitution of Gibraltar is declared?
1. Spain’s dictator shut the border of Gibraltar
2. Spain occupied Gibraltar.
3. EU warned Gibraltar.

Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All
5). EXPALNATION- When Gibraltar declared new constitution spain’s dictator shut the border
Answer: A
Directions (Questions-06 to 09): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
6. Accorded
Contradicted
Bestowed
Negated
Revoked
None of these
6). EXPALNATION- Accorded means to give
Answer: B
7. Anomalous
Aberrant
Standard
Regular
Ordinary
None of these
7). EXPALNATION- Anomalous means deviating from normal
Answer: A
8. Ceded
Challenged
Refused
Denied
Capitulated
None of these
8).EXPALNATION- Ceded means to give up. Mostly used to give up power
Answer: D
9. Resounding
Thrilling
Mild
Weak
Ambiguous
None of these
9).EXPALNATION- Resounding means something joyful or electrifying.
Answer: A

Directions (Question 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
10. Thorny
Smooth
Prickly
Spiky
Pointed
None of these
10). EXPALNATION- Thorny means something spiky or pointed.
Answer: A

Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”. Barely three or four officers were inducted into the Indian Foreign Service (IFS) in the initial years after Independence. With periodic increases, this year the figure stands at 45. And the recent tweet by external affairs minister (11) [Inform] a possible reason why: she has reassured a man supposedly on Mars awaiting supplies from Mangalyaan II that “even if you are stuck on the (sic) Mars, Indian Embassy there will help you”. The implication is that a vanguard of doughty Indian diplomats (12) [Will have been] stationed on the red planet by the time it becomes a regular — if inhospitable destination for intrepid earthlings. Diplomats readily vouch that there are (13) [Uniformly] desolate places right on this planet that has Indian embassies, so Mars would not be that much of a stretch. If planets are also to have Indian diplomats, it means larger batches every year, as Earth itself is getting (14) [Extra] independent countries. And Indian embassies can no longer be absent from any of them as Indian citizens are present practically everywhere and there’s no telling who will tweet the next SOS from some remote place. Of course, (15) [From] the case of Mars and other planetary postings, who the diplomats would deal with as part of their quotidian work is also moot, as bailing out Indians in distress is only one aspect of their responsibilities.
11. ?
Reveals
Bring to light
Impart
Concern
No Changes Required
11). Reveal refers to expose, which is relevant in the sentence.
Answer: A
12. ?
Will
Will be
Would be
Will have been
No Changes Required
12). ‘will be’ is used as per the tense in the sentence.
Answer: B
13. ?
Equally
Equivalently
Impartially
Generally
No Changes Required
13). ‘Equally’ adjective goes with the sentence.
Answer: A
14. ?
Much
More
Few
Some
No Changes Required
14). In the sentence, ‘more’ is positive and other options are in negative sense.
Answer: B
15. ?.
At
In
On
there
No Changes Required
15).‘in’ is the correct preposition.
Answer: B
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
16. After steadily increasing the frequency(a)/ of those incursions since September2012, (b)/ China have recently begun(c)/ increasing their duration.(d)/No Error(e)
a)
b)
c)
d)
e)
16). EXPLANATION:-Here, only one country is mentioned(singular),and ‘have’ is used for plural, so ‘has’ will be used
Answer: C
17. Human lives are affected by wars(a)/ of expansion and the effects(b)/ of colonialism have still(c)/smoldered in the world.(d)/No Error(e)
a)
b)
c)
d)
e)
17).EXPLANATION.:- The use of ‘have’ is incorrect here, according to the tense used, so it will be eliminated.
Answer: C
18. Water levels have gone down to alarmingly(a)/ low in some parts of the country in which irrigation(b)/ is primarily dependent on groundwater, (c)/which may lead to serious environmental consequences.(d)/No Error(e)
a)
b)
c)
d)
e)
18).EXPLANATION.:-According to the sentence, the place is being referred to, so, ‘where’ will be used in the place of ‘in which’
Answer: B
19. There is a huge shortage of electricity(a)/ in most parts of the country and(b)/ hence, generation in electricity(c)/ needs to be augmented.(d)/No Error(e)
a)
b)
c)
d)
e)
19). EXPLANATION.:- The preposition ‘in’ is wrongly used, ‘of’ will come
Answer: C
20. It is no secret that most rivers(a)/ in India are in serious(b)/trouble with Ganga and Yamuna (c)/leading the list.(d)/No Error(e)
a)
b)
c)
d)
e)
20). EXPLANATION.:- Before the proper nouns, we must use ‘the’. So here with the name of rivers ‘the’ will be used.
Answer: C





Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)