22 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-4)

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-4):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can't increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 13 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.



00:00:00

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
A majority of nations, nuclear have-nots, now negotiating a historic United Nations treaty in New York to ban atomic weapons, are demonstrating unprecedented moral leadership on a question that continues to threaten human survival. Predictably, the nine countries that currently possess these catastrophic arms, as well as others that are part of the military blocs that some of them lead, are boycotting the talks that commenced last week. Even so, the latter group can do little to prevent an agreement whose modest aim is the codification of the essential illegality of this last remaining category of weapons of mass destruction, even if their complete elimination is likely to prove more elusive. A major game changer in the decades-long global debate on nuclear disarmament appears to be the greater emphasis being placed on the humanitarian consequences of the testing and detonation of nuclear weapons. This new focus has rightly shifted attention away from the conventional narrative of protection of national sovereignty and security, one that legitimised an arms race among nuclear weapons states, inducing potential aspirants to nurture superpower ambitions.Current endeavours towards a comprehensive pact are a result of many building blocks towards total abolition, beginning with the 1996 advisory opinion of the International Court of Justice which ruled that the use of nuclear weapons had to be compatible with humanitarian law. Yet, in a split verdict, the judges ruled that it could not pronounce definitively on the legality or otherwise of their use in circumstances of extreme self-defence. The landmark outcome was seized upon by many governments and activist groups to lobby the UN with innumerable draft conventions and resolutions in the General Assembly calling for complete prohibition. Notable have been the three conferences on the humanitarian impact of nuclear weapons — the last one in Vienna drew participation from over 150 nations and the UN. Ever since, the idea that targeting populated areas with nuclear weapons would constitute a violation of humanitarian law has gained traction. Further, several resolutions of the UN General Assembly have affirmed that the use of nuclear weapons constitutes a crime against humanity.Another rationale underpinning current efforts is also the need to address the prevailing anomaly on the road to the prohibition of all types of weapons of mass destruction. That task began with the ban on biological arms in 1975. Chemical weapons, anti-personnel landmines and cluster munitions have been outlawed in more recent years.The next round of the UN talks, scheduled in late June, will grapple with practical issues of defining the scope and reach of the treaty, as well as the number of ratifications required for its entry into force. What is certain however is that once the pact becomes law, the growing stigma attached to nuclear weapons, as well as to states that flex their military muscle, will only further deepen.

1.What can be the suitable title for passage?
Ban on nuclear weapons
Humanitarian law
Weapons of mass destruction
Testing of nuclear weapons
None of these

1).EXPALNATION- Whole passage talks about the ban on nuclear weapons,while other options are also mentioned in passage but mainly ban on nuclear weapon is mentioned
Answer: A
2. What was suggested by International Court of Justice?
1. Use of nuclear weapon only for self-defense.
2. Use of nuclear weapon should be compatible with humanitarian law.
3. Use of nuclear weapon for abolition of terrorism.

Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
2 and 3
2). EXPALNATION- According to passage ICJ suggested that use of nuclear weapon should be compatible with humanitarian law
Answer: B
3). According to the passage, what would constitute a violation of humanitarian law?
1. Use of nuclear weapon in populated area.
2. Use of nuclear weapon in area of terrorism.
3. Any use of nuclear weapon.

Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
1 and 3
3). EXPALNATION- According to passage use of nuclear weapon in populated area is unlawful.
Answer: A
4). If use of nuclear weapon become illegal, what will be certain
1. Mark of disgrace which is because of nuclear weapon will further deepen.
2. Humanitarian law will be practiced.
3. Use of nuclear weapon for self defense will be banned.

Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
1 and 3
4).EXPALNATION- In the last paragraph of passage it is clearly mentioned.
Answer: A
5). Which type of weapon for mass destruction have been banned in recent years?
1. Chemical weapons
2. Cluster munitions
3. Nuclear weapons

Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
1 and 3
5). EXPALNATION- According to passage chemical weapons , cluster munitions, personnel landmines and biological arms have been banned in recent years.
Answer: D
Directions (Questions-06): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
6. Catastrophic
Cataclysmic
Blessed
Successful
Fortunate
None of these
6). EXPALNATION- Catastrophic means destructive or cataclysmic.
Answer: A
Directions (Questions- 7 to 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
7. Traction
Adhesion
Fraction
Grip
Resistance
None of these
7). EXPALNATION- Traction means gain acceptance.
Answer: E
8. Anomaly
Normality
Oddity
Inconsistency
Irregularity
None of these
8).EXPALNATION- Anomaly means something deviated from normality or abnormal.
Answer: A
9. Stigma
Mark of disgrace
Stain
Smirch
Honour
None of these
9).EXPALNATION- Stigma means marks of disgrace or dishonor.
Answer: D

10. Grapple
Wrestle
Struggle
Tussle
Brawl
None of these
10). EXPALNATION- Grapple means to engage in close fight or struggle.
Answer: E

Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”. The reputation of India’s national air carrier for making consecutive losses is closely matched, and also linked, to its operational efficiencies. The issue of whether the airline (11) [Has been] a future has been frequently posed, but the question has a certain edge after the introduction and growth of private airlines. Minister of State for Civil Aviation, however, believes the government can still revive the carrier, and grow it into India’s own “great global airline” to compete with the likes of Emirates and Lufthansa. In an interview it (12) [Are] added that the government is working on a plan to improve the airline’s financial position, corporate governance, and management. But the main problems that beset Air India are structural, which is why efforts to revive the entity are unlikely to bear fruit. The airline has failed time and again to prove that it can generate (13) [Temporary] profits. It recorded an operating profit after almost a decade in fiscal 2015-16, thanks mainly to a fall in oil prices, but still ended the year with a net loss. These losses have been mainly owing to a slew of operational inefficiencies, including a bloated workforce. It is doubtful whether these (14) [Issues] can be adequately addressed unless there is a change in ownership. Traditionally, public ownership has left the carrier’s management subservient to the interests of the political class, while taxpayers (15) [Granting] the airline’s operations have been left holding the short end of the stick.
11. ?
Have
Has
Had
Have been
No Changes Required
11). ‘Has’ is used with singular noun and present perfect tense.
Answer: B
12. ?
Were
Was
Is
When
No Changes Required
12). ‘Was’ is correct in singular noun and past tense.
Answer: B
13. ?
Permanent
Normal
Sustainable
Comfortable
No Changes Required
13). ‘Sustainable’ means ‘which can keep in existence and sustain’, which matches the sentence.
Answer: C
14. ?
Topics
Argument
Origin
Condition
No Changes Required
14). In the context, issues are discussed.
Answer: E
15. ?
Backing
Funding
Staking
Bulking
No Changes Required
15).‘Funding’ means to provide to funds, which is relevant according to the passage.
Answer: B
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
16. All sacred tradition has used(a)/ the human voice as a (b)/ vehicle to express a (c)/ personal or community vow. (d)/No error (e)
a)
b)
c)
d)
e)
16). There are two errors in this part of the sentence. Either, in the place of ‘all’, we use ‘Every’, or ‘tradition’ will be used in the plural form.
Answer: A
17. The effect of such(a)/ music is not to (b)/ transcend one’s basic (c)/ faith but strengthen it. (d)/No error (e)
a)
b)
c)
d)
e)
17).EXPLANATION.:- The preposition is missing before the verb. It will be like ‘faith but to strengthen it’.
Answer: D
18. A huge crowd that spiritual leaders (a)/ attract from religions is to (b)/ testify a new millennial trend (c)/ of cross-cultural spiritualism. (d)/No error (e)
a)
b)
c)
d)
e)
18).EXPLANATION.:-‘The’ article used is wrong here. ‘a’ will be used.
Answer: A
19. The ultimate survival of (a)/ the Indian drug industry (b)/ depends in research (c)/ and breakthrough innovations. (d)/No error (e)
a)
b)
c)
d)
e)
19). EXPLANATION.:- Instead of ‘in’, ‘on’ will come.
Answer: C
20. Apple launched the iPad Air (a)/ and a new version of its (b)/ iPad mini to tackle increase challenge (c)/ in the tablet market. (d)/No error (e)
a)
b)
c)
d)
e)
20). EXPLANATION.:- The word ‘increasing’ will be used in place of increase.
Answer: C





Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)