23 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-5)

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-5):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can't increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.



00:00:00

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
Longstanding issues such as the demand for a separate state of Gorkhaland in the Darjeeling Hills of West Bengal cannot be wished away with a magic wand. State Chief Minister Mamata Banerjee appears to think otherwise, as if charisma, short-term political tactics, and tokenism are enough. Ms. Banerjee had claimed to have solved the Gorkhaland issue after agreeing to the semi-autonomous Gorkhaland Territorial Administration in 2011, following a series of agitations by the Gorkha Janmukti Morcha. In the years since its establishment, little has been done on the ground to transfer many of the subjects to the body as was promised, rendering the notion of autonomous rule in the Hills rather moot. The hold of the GJM in the Hills was sought to be broken by reaching out to indigenous communities in the region through the creation of various tribal development boards. The GJM, on the other hand, believes that the GTA is just a stepping stone for the creation of a separate State. Legitimate grievances with the West Bengal government on transfer of powers to the GTA aside, the GJM, which has ruled the Authority, too has been guilty of lackadaisical administration. The party also mirrors Ms. Banerjee’s Trinamool Congress in Machiavellian tactics, such as dovetailing with the Bharatiya Janata Party in parliamentary elections alone so as to secure support for the statehood demand. The ad hocism and tokenism shown by these two political parties in West Bengal are responsible for the renewed violence in the Darjeeling Hills. For its part, the BJP is caught in a bind — it seems to be sympathetic to the statehood demand, allied as it is to the GJM in the Hills, but is afraid to articulate it openly as it has ambitions in the rest of the State. The proximate cause for the flare-up in the Hills was the State government’s announcement that Bengali should be compulsorily taught in all schools in West Bengal till Class X. Earlier this month the government had also held a cabinet meeting in the Hills after many years, drawing a sharp response from the GJM and other separatist political forces that saw this as a ploy to undermine the GTA’s authority. Ms. Banerjee later clarified that Bengali was optional in the hill district, but this was not enough to assuage sentiments as the GJM sought to use this point to ramp up agitations. The whipping up of passions in the Hills has coincided with the rise of Bengali chauvinism in the plains in the recent past. This polarisation does not portend well. The State government must reach out to the GJM and work out a way to transfer powers to the GTA as was promised in 2011. A signal in this direction will go a long way in tamping down the violent agitation. It should also abandon its wishful thinking that short cuts can solve the intractable Gorkhaland issue, which is culturally rooted.

1.According to the passage what can be the immediate cause of recent agitations in the hills?
1. Bengali must be taught in all school till class 10th.
2. Cooperation of Trinamool Congress with Bhartiya Janta Party.
3. False claim by Mamta Banerjee that she has solved the Gorakhaland issue in 2011.
Only 1
Only 2
Only 3
1 & 2
All of the above

1).EXPALNATION- As per passage immediate cause might be the announcement “Bengali should be compulsorily taught in all schools in West Bengal till Class X.”
Answer: A
2. What measures are taken by Ms. Banerjee to end the agitations in the hill?
1. Government held a meeting in the hill to resolve the problem.
2. Ms. Banerjee promised for a separate state.
3. Ms. Banerjee clarified that Bengali was optional in the hill district.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
2). EXPALNATION- Later Ms. Banerjee clarified that Bengali was not compulsory in the hill district to end the agitations.
Answer: C
3). According to the author what can be the solution of Gorkhaland problem?
1. The state government must transfer powers to the GTA as was promised in 2011.
2. State government should promise a independent state.
3. State government should not cooperate with BJP for he benefits of election.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
3). EXPALNATION- In the conclusion of passage author tells that government must transfer power to GTA.
Answer: A
4). What can be the suitable title for passage?

Agitation in Darjeeling Hills for separate state.
Poor administration by Gorkha Janmukti Morcha.
Gorkhaland territorial administration.
Support of BJP for the formation of New state.
None of these.
4).EXPALNATION- Agitation in Darjeeling hills for separate state can be the title because whole passage focus on this issue.
Answer: A
5). According to author, what can be the idea which Ms. Banerjee thinks to solve the problem of Gorkhaland in Darjeeling Hills?
1. By transferring powers to the GTA as was promised in 2011.
2. By harmonizing with the BJP to secure support for the statehood.
3. By using short term political tactics and hollow words.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
5). EXPALNATION- According to author Ms. Banerjee thinks that shirt term political tricks can work to solve the problem.
Answer: C
Directions (Questions- 06 to 08): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
6. Assuage
Intensify
Aggravate
Increase
Ease
None of these
6). EXPALNATION- Assuage means to decrease the intensity.
Answer: D
7. Moot
Settled
Certain
Definite
Problematic
None of these
7). EXPALNATION- Moot means subject of debate or subject of any dispute.
Answer: D
8. Dovetailing
Harmonizing
Clashing
Opposing
Differing
None of these
8).EXPALNATION- Dovetailing means to link or to harmonize.
Answer: A
Directions (Questions- 9 & 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
9. Machiavellian
Straightforward
Cunning
Unscrupulous
Scheming
None of these
9).EXPALNATION- Machiavellian means cunning in political scenario.
Answer: A

10. Articulate
Express
Declare
Convey
Indicate
None of these
10). EXPALNATION- Articulate means to express or to accept clearly.
Answer: E

Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”. A survey that is conducted with far greater frequency might help deal with that problem. However, just survey-based data are not enough. It is not only current employment status that policymakers (11) [Use] to monitor, but also jobs available, new jobs being created, and the mismatch between demand and supply for positions. The NITI Aayog committee must consider how to structure a census or a survey that provides some relatively high-frequency indication of what jobs are (12) [Be] created in which sector, and for individuals with what qualifications. In the absence of such data, policymakers are operating in the dark. They have no idea whether their policies are working or how they need to be tweaked. Big (13) [Results] such as demonetization may have had an enormous impact on occupational availability, but there is no high-frequency data with which policymakers can judge the depth of the distress, if any, and what can be done to combat it. The government must move forward on addressing this need (14) [At] haste. It cannot wait until just before the next elections to introduce this new system, for then the system will be fatally poisoned with politics, and will be seen as being part of election campaign talking points. The data should start (15) [Depriving] from this new system before the end of 2017.
11. ?
Demand
Want
Need
Use
No Changes Required
11). ‘need’ is most appropriate as per the sentence meaning.
Answer: C
12. ?
Been
Being
Behalf
Bellowed
No Changes Required
12). With ‘are’ no other option goes, and ‘being’ gives a meaningful sentence on present continuous tense.
Answer: B
13. ?
Arrangement
Plans
Decisions
Arguments
No Changes Required
13). Demonetization was a decision
Answer: C
14. ?
By
With
From
Which
No Changes Required
14). The preposition ‘with’ goes the subject.
Answer: B
15. ?
Evacuate
Rise
Emerging
Suppress
No Changes Required
15).As per the conclusion of the sentence, emerging is positive and in proper form.
Answer: C
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
16. By naming Mr. Kovind, a Dalit, the NDA has put the Opposition (a)/ camp in a fix as it has now been forced to (b)/ think of a suitable Dalit candidate to oppose Mr. Kovind so as (c)/not to be branded “anti-Dalit” by the ruling dispensation(d)/ No Error(e).
a)
b)
c)
d)
e)
16). Correct preposition will be of in place of to.
Answer: C
17. Top Congress leaders Ghulam Nabi Azad and Ahmed Patel (a)/ met Mr. Pawar at his residence (b)/ and are learnt to have discussed (c)/ the Opposition plan for the poll (d)/ No Error(e).
a)
b)
c)
d)
e)
17).EXPLANATION.:- According to tense of sentence past form of verb will be used.
Answer: C
18. Cracks appeared in the Opposition camp after (a)/the JD(U)’s surprise decision on June 21 to back NDA nominee (b)/Ram Nath Kovind, as its chief Nitish Kumar was the one who had (c)/ initiated the process for a joint Opposition strategy on the issue (d)/ No Error(e).
a)
b)
c)
d)
e)
18).EXPLANATION.:-According to the tense of sentence had will be used in place of has.
Answer: C
19. Mr. Tyagi also insisted that the JD(U)’s support on the (a)/presidential poll was an “isolated incident” and the party (b)/would continue to be with the Opposition in its (c)/ battle against the saffron party in the future (d)/ No Error(e).
a)
b)
c)
d)
e)
19). EXPLANATION.:- Correct preposition will be against.
Answer: D
20. The Opposition, which had earlier discussed (a)/ the possibility of pitting former West Bengal (b)/ Governor Gopalkrishna Gandhi against the NDA candidate, (c)/ is now looking at a Dalit face for the contest (d)/ No Error(e).
a)
b)
c)
d)
e)
20). EXPLANATION.:- Past form of the verb will be used according to the tense.
Answer: A






Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)