27 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-8)

Crack IBPS Exam 2017 - English Scoring Part (Day-8):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can't increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.
Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.



00:00:00

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
There are several conflicting accounts of precisely what transpired when senior advocate Shyam Divan made a request late in March for an early hearing of a batch of petitions that question the validity of the unique identification scheme, implemented through the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 — or the Aadhaar Act. The next morning’s newspapers each produced their own versions: in the narration of some, the court made it clear that Aadhaar ought not to be made mandatory for welfare schemes; others reported that the court had also expressly clarified that Aadhaar could, in fact, be imposed in relation to certain state directives.“Let us take Income Tax returns. Is this a benefit? No, we don’t think so,” the Chief Justice of India, J.S. Khehar, sitting along with Justices D.Y. Chandrachud and S.K. Kaul, said, according to The Indian Express. “You can ask someone to have a bank account on the basis of Aadhaar. That is not a benefit. But if you want to make it mandatory for a poor person in a village to get his meagre pension, that could mean extending a benefit… For benefits, it (Aadhaar) cannot be pressed… for non-benefits, it can be done.” These statements, regardless of their exact import, understandably raise legitimate concerns. After all, they were made by the CJI, barely a day after the Lok Sabha had passed amendments to the Finance Bill making Aadhaar mandatory for securing a permanent account number (PAN), and consequently for filing income tax returns. But in attempting to comprehend the significance of these remarks, we must be careful not to ascribe any excessive value to them; indeed, there’s practically no utility to be gained in trying to put different news reports together to try to ascertain what the CJI may have really meant. For these statements were just oral ripostes, which don’t bear the force of a judicial order. What was more telling, however — and ultimately more damaging — about this entire episode was the result: the denial of Mr. Divan’s plea for a speedy inquiry into the validity of Aadhaar. It is now entirely likely that by the time the court gets around to hearing the challenge, the government will render Aadhaar a fait accompli, with its destiny, in this case, having been sealed by successive CJIs who have failed to so much as constitute a bench to hear the petitions. This lapse also highlights a deeper malaise in our judicial structure: where one person, the CJI, as the sole master of the Supreme Court’s roster, decides the composition of benches, and, as a result, wields enormous administrative power over which cases get heard and which cases get placed on a seemingly never-ending back burner.For close to 19 months, the petitions challenging Aadhaar have been stuck in an administrative logjam.

1.What is true according to the passage?
1. Some newspapers reported that court said that Aadhar should not be mandatory for welfare schemes.
2. Some newspapers reported that court said that Aadhar can be imposed in certain state directive.
3. Every newspapers have their own story regarding Aadhar.
Only 1
Only 2
Only 3
1 & 2
All of the above

1).EXPALNATION- According to passage all the three sentence are true.
Answer: E
2. According to the Chief Justice of India Aadhar should not be mandatory for?
1. Income tax returns.
2. Bank accounts
3. Pension scheme for underprivileged people.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
2). EXPALNATION- According to CJI aadhar should not be mandatory for the persons who are receiving benefits.
Answer: C
3). According to passage, Lok Sabha had passed amendments to the Finance Bill making Aadhaar mandatory for securing a permanent account number (PAN), and consequently for filing income tax returns because
1. A statement made by Chief Justice of India.
2. Lok Sabha thinks that permanent account number and income tax returns can’t be considered benefits.
3. Lok Sabha have imposed Aadhar everywhere.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
3). EXPALNATION- From the passage all the there sentence can’t be concluded .
Answer: E
4). Why Mr. Divan’s plea is denied by the court?
1. CJI thinks that Aadhar must be for non benefits.
2. BCJI already took decisions on the Aadhar.
3. Government have imposed Aadhar according to Mr. Divan’s suggestion.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
4).EXPALNATION- In passage reason to cancel the plea is not mentioned.
Answer: E
5). According to the author what are the flaws in our judicial structure?
1. Late or slow hearing of the cases.
2. Chief Justice of India is sole master for deciding the composition of benches.
3. Enormous administrartive power to CJI over which cases get heard and which cases be delayed.
Only 1
Only 2
Only 3
1 and 2
All of the above
5). EXPALNATION- In this passage author focuses on all these flaws.
Answer: E
Directions (Questions- 06 to 08): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
6. Meagre
Diseased
Orphan
Unemployement
Inadequate
None of these
6). EXPALNATION- Meagre means inadequate or having less resource
Answer: D
7. Malaise
Illness
Hole
Gap
Pleasure
None of these
7). EXPALNATION- Malaise means illness or weakness
Answer: A
8. Ripostes
Quick response
Joke
Fake news
Unofficial statement
None of these
8).EXPALNATION- Ripostes means reply quickly or comment quickly
Answer: A
Directions (Questions- 9 & 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
9. Logjam
Blockage
Bottleneck
Congestion
Gridlock
None of these
9).EXPALNATION- Logjam means blockage or stoppage
Answer: E

10. fait accompli
Accomplished fact
Certainty
Truth
Hard facts
None of these
10). EXPALNATION- A fact which have already accomplished
Answer: E

Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”. India is (1) [between] the countries most vulnerable to rising protectionism warns the most recent Global Financial Stability Report of the International Monetary Fund. Most of the demand that drives the international trading system remains in the developed countries and as they (2) [arise] the drawbridge against imports, the biggest losers will be emerging economies like China, India and South Africa. The knock on effect on India (3) [were not] be merely in terms of falling exports. It will also be in increased financial pressure on local corporations and non-performing assets in the banking sector. Among six emerging economies that the IMF looked at, India has the most vulnerable banking sector. The report does not (4) [continue]on what can be done to salvage the global trading system. But it is an issue to which the government should give some thought. India is a nation that has long been (5) [taken] by export pessimism, a term applied to countries who believe they cannot compete and opt out of international trade.
11. ?
Between
Among
In
Before
No Changes Required
11). Among is right because it is used when more than two elements are compared.
Answer: B
12. ?
Arise
Arose
Rise
Raise
No Changes Required
12). Raise in this context means to take stand, which is appropriate.
Answer: D
13. ?
was not
will not
will not have
were not
No Changes Required
13). Future tense sentence.
Answer: B
14. ?
Dwell
Leave
Continue
Consist
No Changes Required
14). ‘dwell’ refers here to ‘meaning’.
Answer: A
15. ?
Taken
Gripped
Repelled
Stick
No Changes Required
15).As per the sentence, ‘gripped’ make the sense in the sentence.
Answer: B
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
16. The examinee and the invigilator had (a)/ already been introduced by Stephens (b)/ when Jackson came back and shouted (c)/ to McLerry from the cell door. (d)/No Error(e)/.
a)
b)
c)
d)
e)
16). ‘from’ is when something starts and leads to finish. So it is wrong here. ‘Through’ will be used here which means from one side to another.
Answer: D
17. She went out to the back veranda(a)/ where the gardener kept strips of(b)/ matting with which to protecting (c)/ the delicate shrubs on cold nights. (d)/ No Error(e)/.
a)
b)
c)
d)
e)
17).EXPLANATION.:- The sentence is in past tense, so the verb ‘protect’ will not include ‘ing’ form.
Answer: C
18. In the newspapers, the reports were always (a)/ that wherever the Japanese armies went, (b)/ the people received them with gladly, (c)/ with cries of joy at their liberation. (d)/No Error(e)/.
a)
b)
c)
d)
e)
18).EXPLANATION.:-The use of ‘with’ is wrong here, so it will be eliminated from the sentence.
Answer: C
19. In the same way that(a)/ ice ages come and go, (b)/ that too do monsoons(c)/ migrate north and south. (d)/No Error(e)/.
a)
b)
c)
d)
e)
19). EXPLANATION.:- In place of ‘that’, ‘so’ will come because it is giving a conclusion.
Answer: C
20. It is unlikely that the quality of the(a)/ urban environment will be dramatically(b)/ improved therefore, if such(c)/ fundamental questions remain unresolved. (d)/No Error(e)/.
a)
b)
c)
d)
e)
20). EXPLANATION.:- In this part of the sentence, and in the meaning of the sentence, there is possibility being shown here, so, ‘can’ will come in the place of ‘will’.
Answer: B







Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)