16 Jun 2017

Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-4)

Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)
Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-4):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants were facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

Here in Scoring Part we are providing 10 Questions in simplification, 10 Questions in Approximation, 5 Questions in number Series and 5 Questions in Quadratic Equations, total 30 questions in 20 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase you calculation speed and it will help you to increase you score.





00:00:00

Direction (1-10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions? 135% of 342 - 342% of 13.5 = ?
411.13
412.23
413.33
414.43
415.53
1).? = (135 × 342 / 100) – (342 × 13.5 / 100) 100
? = 461.7 - 46.17 = 415.53
Answer: E
2. √(13.3225) = ?
3.45
3.55
3.65
3.75
3.85
2). √13.3225 = 3.65
Answer: C
3. 144 × 7 + 612 × 4 = ?% of 12800
24
27
30
32
35
3). ? × 12800 / 100 = 1008 + 2448 = 3456
? = 3456 / 128 = 27
Answer: B

4. 1859 / ? = ? / 275
715
725
745
775
825
4). (?)^2 = 1859 × 275 = 169 × 11 × 25 × 11
(?)^2 = 25 × 121 × 169
? = 5 × 11 × 13 = 715
Answer: A

5. 36% of 17/123 of 18/41 of 25215 = ?
542.2
544.6
546.5
547.4
550.8
5). ? = 36 × 17 × 18 × 25215 / (123 × 41 × 100)
? = 550.8
Answer: E

6. 13/8 of 15/32 of 0.45% of 7168 = ?
23.27
24.57
25.12
26.87
28.42
6). ? = 13 × 15 × 0.45 × 7168 / (8 × 32 × 100)
? = 24.57
Answer: B

7. (1036 × 0.75 + 1128 × 0.25) × 3.5 = ?
3216.2
3472.3
3564.6
3672.8
3706.5
7). ? = (1036 × 0.75 + 1128 × 0.25) × 3.5
? = (777 + 282) × 3.5
? = 1059 × 3.5 = 3706.5
Answer: E

8. √? = (78 × 148) ÷ 481
484
529
576
625
676
8).√? = 78 × 148 / 481  24
? = (24)^2
? = 576
Answer: C
9. (5546 ÷ 47 + 4984 × 0.25) ÷ 11 = ?
124
127
130
132
136
9).? = [(5546/47) + (4984/4)] ÷ 11
? = (118 + 1246) ÷ 11
? = 1364 / 11 = 124
Answer: A

10. 6 2/5 × 5 5/8 × 11 11/14 ÷ 6 2/7 = ?
63.5
64.5
65.5
66.5
67.5
10). ? = 32/5 × 45/8 × 165/14 × 7/44
? = 135/2
? = 67.5
Answer: E

Direction (11-20): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
11. 185% of 1359 + 18.5% of 1319 = ?
2510
2630
2760
2890
3025
11). ? = 185 × 1360 / 100 + 18.5 × 1320 / 100
? = 2516 + 244.2 = 2760.2 ≈ 2760
Answer: C

12. √(5475) ÷ 4.98 = ?
11
15
20
24
27
12). ? = √5475 / 5
? = 74 / 5 = 14.8 ≈ 15
Answer: B
13. 118.07 × 13.49 + 169.8% of 784 = ?
2520
2610
2750
2870
2930
13).= 118.07 × 13.49 + 169.8% of 784
≈118 × 13.5 + 170 % of 784
= 1593 + 1332.8
= 2925.8 ≈ 2930
Answer: E
14. 43.03 × 27.96 + 11.98 × ³√42870 = ?
1625
1705
1775
1815
1855
14).? = 43 × 28 + 12 × 35
? = 1204 + 420 = 1624 ≈ 1625
Answer: A
15.{(8.66)^2 × 13.98} ÷ √50 = ?
120
130
140
150
160
15).? = {(8.66)^2 × 13.98} ÷ √50
? = {74.99 × 13.98} ÷ 7.07
 ? = 75 × 14 / 7
= 148.48 ≈ 150
Answer: D
16. 339% of 803 + 77.8% of 1107 = ?
3175
3320
3580
3710
3950
16).? = 340 × 800 / 100 + 78 × 1100 / 100
? = 2720 + 858 = 3578 ≈ 3580
Answer: C
17. √2300 × √240 = ?
685
705
815
745
635
17). ? = √2300 × √240
? = 47.95 × 15.5 = 742.9 ≈ 745
Answer: D
18. 14.03 × 27.489 - 8.749 × 16.04 = ?
210
250
295
325
350
18). ? = 14 × 27.5 - 8.75 × 16
= 385 - 140 = 245 ≈ 250
Answer: B

19. 119.003 × 14.987 + 21.04 × 13.96 = ?
2080
2120
2150
2175
2200
19). ? = 119 × 15 + 21 × 14
= 1785 + 294 = 2079 ≈ 2080
Answer: A

20. 17.38% of 1547 - 21.012 × 8.97 = ?
50
80
110
140
175
20).? = 17.4 × 1550 / 100 – 21 × 9
= 269.7 - 189 = 80.7 ≈ 80
Answer: B
Direction (21 – 25): What value should come in place of the question mark (?) in the following number series? 21. 19, 27, 0, 64, ? , 155
75
83
-23
47
-61
21). The difference between numbers is + 2^3, - 3^3, +4^3, - 5^3, +6^3, …
Answer: E

22. 49, 216, 625 , 1024 , 729 , ?
128
512
256
324
375
22). The sequence in the series is 7^2, 6^3, 5^4, 4^5, 3^6, 2^7, ….
Answer: A

23. 71 , ? , 868, 4345, 26076
322
264
198
216
172
23).The difference between numbers is × 3 + 3, × 4 + 4, × 5 + 5, × 6 + 6 …
Answer: D
24. 1, 12, 144, 1728 , ?
18024
9962
20736
21302
15184
24). The sequence in the series is ÷ 1 × 12, ÷ 2 × 24, ÷ 3 × 36, ÷ 4 × 48, ...
Answer: C

25. 8, 4.5 , 5.5 , 13 , 56 , ?
566
496
596
450
456
25). The series is,
8 x 0.5 + 0.5 = 4.5,
4.5 x 1 + 1 = 5.5,
5.5 x 2 + 2 = 13,
13 x 4 + 4 = 56,
56 x 8 + 8 = 456
Answer: E

Direction (26-30): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and given answer:
a) If p = q, or no relation can be established between p and q.
b) If p > q
c) If q > p
d) If p ≥ q
e) If q ≥ p
26. I. 3p + 2q = 19
II. p + q = 8

a)
b)
c)
d)
e)
26). II. p + q = 8
Or, p = 8 – q ……(i)
I. 3p + 2q = 19
Or, 3(8 - q) + 2q =19
Or, q = 5
:.p =8 -5 = 3
Hence, q > p
Answer: C

27. I. 10q^2 + 19q + 9 =0
II. 13p^2 – 2p – 11 = 0

a)
b)
c)
d)
e)
27). I.10q^2 + 19 q + 9= 0
Or, 10q^2 + 10q + 9q + 9= 0
Or, 10q (q + 1) + 9(q + 1) =0
Or, (q + 1)(10q + 9) =0
Or, q = - 9/10, - 1
II. 13p^2 – 2p – 11 =0
Or, 13p^2 - 13p + 11p – 11 = 0
Or, 13p (p - 1) + 11(p - 1) = 0
Or,(13p + 11) (p - 1) =0
Or, p = - 11/13, 1
Hence, p > q
Answer: B
28. I. 2p^2 + 3p – 5 =0
II.2q^2 + 11q + 15 =0

a)
b)
c)
d)
e)
28). I. 2p^2 + 3p – 5 =0
Or, p = 1, - 5/2
II. 2q^2 + 11q + 15 = 0
Or, 2q^2 + 6q + 5q+ 15 = 0
Or, 2q(q + 3)+ 5(q + 3) = 0
Or,(q + 3) (2q + 5) = 0
Or, q = -3, - 5/2
Hence, p ≥ q.
Answer: D
29. I. 2401p^2 = p ^(– 2)
II. 7(p + q) = 2

a)
b)
c)
d)
e)
29).I. 2401 p^2= p^(– 2)
Or, p^4 = 1/ 2401
Or, p^4 = (1 / 7)^4 or, p= 1/ 7
II. 7p + 7q = 2
Or, 7q + 1 =2
Or, 7q =1
Or, q = 1/ 7
Hence, p = q
Answer: A
30.I. p^2 -3p + 2 =0
II. q^2 – 7q +10 = 0

a)
b)
c)
d)
e)
30). I. p^2 – 3p + 2 =0
Or, (p - 2) (p -1) = 0
Or, p =1, 2
II. q^2 – 7q + 10 = 0
Or, (q - 2) (q - 5) =0
Or, q = 2, 5
Hence, q ≥ p.
Answer: e








Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)