13 Jun 2017

Important Banking Awareness Quiz (Topic Wise) for SBI / IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quiz (Topic Wise) for SBI / IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quiz based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming SBI / IBPS Exams 2017 can make use of it.


Regulatory Bodies in India Part-2

00:00:00

1. In India Nidhi Companies are regulated by ________
RBI
SEBI
Ministry of corporate affairs
Respective State Government
None of these
1).Answer: C
2. Who is the chairman of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) of India?
Harsh Kumar Bhanwala
R.V Verma
B.S Bhandari
Hemant Contractor
None of these
2). Hemant Contractor is the chairman if PFRDA and He is a Former MD of SBI
Answer: D
3. Headquarters of Pension Fund Regulatory and Development Authority of India is ________.
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
Chennai
None of these
3). Answer: A

4. In which year Pension Fund Regulatory and Development Authority of India started by GOI?
1988
1998
2003
2007
2010
4). Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) of India established on August 2003 by Government of India.
Answer: C

5. Headquarters of Small Industries Development Bank (SIDBI) of India is ________
New Delhi
Lucknow
Ahmadabad
Mumbai
Pune
5). Answer: B

6. Small Industries Development Bank of India was established in ________
1990
1981
1987
1992
1998
6). SIDBI was established on April 2, 1990 under small industries development bank of India act, is the Principal Financial Institution for the Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector and for Co-ordination of the functions of the institutions engaged in similar activities.
Answer: A

7. Who is the Chairman of SIDBI?.
G.M Rao
Alok Tandon
Kshatrapati Shivaji
Alok verma
None of these
7).
Answer: C

8. In which year Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established in ________
2000
1994
1997
2003
2001
8). Telecom Regulatory authority of India was established on 20 February 1997 by an Act of Parliament to regulate telecom services and tariffs in India. Earlier regulation of telecom services and tariffs was overseen by the Central Government
Answer: C
9. In which city Telecom Regulatory authority of India (TRAI) is headquartered?.
Chennai
Mumbai
Bangalore
Hyderabad
None of these
9).Telecom Regulatory authority of India’s Headquarters is in New Delhi and its Chairman is Ram Sewak Sharma
Answer: D

10. In India Security Exchange Board of India regulates ________.
Merchant Banking companies
Venture Capital Fund
Algorithmic Trading
Credit Rating agencies
All the above
10). Answer: E

11. In which city Advertising Standards Council of India (ASCI) headquartered?
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
Varanasi
None of these
11). The Advertising Standards Council of India was founded in 1985. It is a non-Government body
Answer: B

12. Who is the Chairman of Financial Stability and Development Council (FSDC)?.
Governor of RBI
President
Prime Minister
Finance Secretary
None of the above
12). The Union Finance Minister of India is the Chairman of FSDC
Answer: E
13. In which year FSDC established in India?
2002
2005
2008
2010
2011
13). FSDC is an apex-level body constituted by the government of India. The idea to create such a super regulatory body was first mooted by the Raghuram Rajan Committee in 2008. Finally it constituted in December 2010
Answer: D
14. Institute of Chartered Accounts in India (ICAI) is headquartered in ________
Mumbai
New Delhi
GIFT City
Indore
None of these
14). ICAI is the national professional accounting body of India. It was established on 1 July 1949 as a body corporate under the Chartered Accountants Act, 1949 enacted by the Parliament to regulate the profession of Chartered Accountancy in India.
Answer: B
15. In which year Export Credit Guarantee Corporation of India (ECGC) was established?.
1976
1957
1988
1983
1999
15). ECGC Ltd, was established in July, 1957 to strengthen the export promotion by covering the risk of exporting on credit. It functions under the administrative control of the Ministry of Commerce & Industry, Department of Commerce, Government of India
Answer: B
16. Headquarters of ECGC is ________.
New Delhi
Mumbai
GIFT City
Ahmadabad
None of these
16). Chairman & MD - Geetha Muralidhar.
Answer: B
17. Currently Indian Banks' Association (IBA) represents ________Banking Companies operating in India.
231
234
237
239
235
17). IBA was established in India in 1946 with 22 initial bank members.
Answer: C
18. Who is the regulator of Micro-Finance Regulatory Authority in India ________.
SEBI
SIDBI
NABARD
RBI
None of these
18). NABARD was established on the recommendations of B.Sivaraman Committee on 12th July 1982 to implement the National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981.
Answer: C
19. The initial corpus of NABARD is ________Cr.
100
500
1000
30,000
None of these
19). Both RBI and GOI started NABARD with an initial corpus of Rs 100 cr. As per 31st may 2017 the paid up capital stood at Rs 30,000 Cr with GOI holding 100% share..
Answer: A
20. National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) was established in________.
1988
1998
2003
2008
2010
20). The National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) is a trade association of Indian Information Technology (IT) and Business Process Outsourcing (BPO) industry. HQ: New Delhi.
Answer: A



        


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)

For More Banking Awareness Quiz - Click Here