11 Jun 2017

Important Banking Awareness Quiz (Topic Wise) for SBI / IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quiz (Topic Wise) for SBI / IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quiz based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming SBI / IBPS Exams 2017 can make use of it.



Regulatory Bodies in India

00:00:00

1. In India Capital Market is Regulated by__________.
RBI
GOI
SEBI
NABARD
None of these

1). The main aim of Securities and Exchange Board of India (SEBI) is to protect the interest of investor in securities. It is a sole regulator for all stock exchanges in India. If any company wants to bring Initial Public Offering (IPO) it needs prior approval from SEBI.
Answer: C
2. Who is responsible to appoint the Chairman for SEBI__________.
RBI
BBB
GOI
Chief Justice of India
None of these
2). The chairman of SEBI is appointed by GOI .The term of SEBI chairman is three years. Present Chairman is Mr. Ajay Tyagi
Answer: C

3. In which year Government of India established Securities and Exchange Board of India___________.
1988
1992
1991
1989
2005
3). SEBI was established in 1988 but it got statuary powers (Legal Status) in January 30, 1992. Head Quarters – Mumbai
Answer: A

4. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) of India was established in___________.
1992
1993
1991
1999
None of these
4). IRDA was established in 1999 by the IRDA act, 1999. IRDA is a sole authority to regulate the insurance industry in India, to ensure the growth of insurance industry and protect the interest of policy holders.
Answer: D

5. Who is the Chairman for Insurance Regulatory and Development Authority of India ___________.
TS VIjayan
UP Sinha
Ajay Tyagi
R Gandi
None of these
5). The term of IRDA chairman is for five years or till the age of 65 years
Answer: A

6. Head Quarters of IRDA is___________.
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
Ahmadabad
Chennai
6). Originally it was located in New Delhi but later in 2001 shifted to Hyderabad, Telangana
Answer: C

7. In India Commodity Market is regulated by___________.
Forward Market Commission(FMC)
Respective State Governments
RBI
SEBI
None of these
7). Previously commodity market regulated by FMC but in 2015, FMC merged with SEBI. So now in India SEBI regulates the Commodity market
Answer: D

8. Public health & Food Safety is regulated by___________.
NABARD
FSSAI
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
Ministry of Food Processing Industries of India
None of these
8). FSSAI- Food Safety and Standards Authority of India
Answer: B

9. Head quarters of Food Safety and Standards Authority of India is___________.
Punjab
Varanasi
New Delhi
Patna
None of these
9). Answer: C

10. Who is the Chairman for FSSAI ___________.
Pawan Kumar Agarwal
Ashish Bahuguna
David R Syiemlieh
D. Jacob
None of these
10).CEO - Pawan Kumar Agarwal
Answer: B

11. Head quarters of Bureau of Indian Standards (BIS) is ___________.
Mumbai
New Delhi
Ahmadabad
Bangalore
Chennai
11).Manak Bhawan in New Delhi is the head quarters of BIS. The Bureau of Indian Standards (BIS) is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Government of India.
Answer: B

12. Bureau of Indian Standards was established in ___________.
1982
1983
1985
1986
None of these
12).It is established by the Bureau of Indian Standards Act, 1986 which came into effect on 23 December 1986
Answer: D

13. Director General of Bureau of Indian Standards is ___________.
Sunil Soni
Alka Panda
Vanaja N Sarna
David R Syiemlieh
None of these
13). Answer: B

14. In India Chit Funds are regulated by ___________.
GOI
RBI
SEBI
Respective State Governments
None of these
14).Chit funds in India are governed by the Chit Funds Act, 1982. Under this Act, the chit fund businesses can be registered and regulated only by the respective State Governments
Answer: D

15. Who is the regulator of Foreign Exchange (Forex Market) in India ___________.
SEBI
RBI
GOI
India Trade Promotion Organization
None of these
15).The Foreign Exchange Regulation Act (FERA) was passed in India in 1973.
Answer: B




        

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)

For More Banking Awareness Quiz - Click Here