21 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.


ATM and Its Type



00:00:00

1. _________ Committee recommended for setting up of ATM in India.
Narashiman Committee
Nachiket Mor Committee
Rangarajan Committee
R Gandi Committee
Hemant Bhargava Committee
1).
Answer: C

2. First bank to introduce ATM in India is _________.
ICICI Bank
Axis Bank
UCO Bank
HSBC Bank
SBI Bank
2). HSBC Bank introduced ATM in India on 1987.
Answer: D

3. The first company to get RBI's permission to open White Label ATMs is _________.
Muthoot Finance
Sun Pharma Ltd
Tata Communications Payment Solutions Limited
Reliance Communications
ACG
3). White Label ATMs are those ATMs which set up, owned and operated by non-bank entities, which have been incorporated under Companies Act 1956, and after obtaining RBI’s approval.
Answer: C

4. India's First Talking ATM launched by which Bank?
SBI Bank
ICICI Bank
Indian Overseas Bank
Union Bank of India
Punjab National Bank
4). It was launched at Ahmadabad in Gujarat.
Answer: D

5. If the ATM has not dispensed the cash but account has been debited, the dispute regarding such transactions is to be resolved by the banks within?
7 days
10 days
14 days
30 days
60 days
5).
Answer: A

6. An ATM that moves in various areas for the customers is known as the _________ ATM.
Online ATM
Offline ATM
Mobile ATM
Cash Dispenser
None of these
6).
Answer: C

7. The ATM that is not present within the premises of its bank is called?
In premises ATM
Worksite ATM
On-site ATM
Off-site ATM
White label ATM
7).
Answer: D

8. _________ ATM machine is owned by a service provider, but cash management and connectivity to banking networks is provided by a sponsor bank whose brand is used on the ATM.
White label
Brown Label
Pink Label
Cash Dispenser
Blue Label
8). 'Brown label' ATM are those Automated Teller Machines where hardware and the lease of the ATM machine is owned by a service provider, but cash management and connectivity to banking networks is provided by a sponsor bank whose brand is used on the ATM.
Answer: B

9. The _________ ATM has come up as an alternative between Bank-owned ATM and White Label ATM.
Pink Label
On-site
Brown Label
Blue Label
Green label
9).
Answer: C

10. An ATM which provided for share transactions is known as _________ ATM.
Pink label
Blue Label
Yellow Label
Orange Label
Green Label
10). Orange Label ATM – ATM Provided for Share Transactions.
Answer: D

11. An ATM which provided for E- Commerce is called as _________ ATM.
Pink label
Blue Label
Yellow Label
Orange Label
Green Label
11). Yellow Label ATM – ATM provided for E-commerce.
Answer: C

12. Which of the following ATM is provided for Agricultural Transaction?
Pink label
Blue Label
Yellow Label
Orange Label
Green Label
12).
Answer: E

13. An ATM which is exclusively for women is _________ ATM.
Pink label
Blue Label
Yellow Label
Orange Label
Green Label
13). Pink Label ATM are monitored by guards who ensure that only women access these ATM. The sole purpose of such ATM is to mitigate the problem of women standing in long queues of ATM.
Answer: A

14. The bank which started Aadhaar based ATM in India is _________.
SBI Bank
DCB Bank
DBS Bank
Dena Bank
Canara Bank
14).
Answer: B

15. The ATMs which uses security features like fingerprint scanner and eye scanner of the customer to access the bank details are called?
Micro ATM
Handheld ATM
Biometric ATM
Mini ATM
Domain ATM
15).
Answer: C

16. The FDI limit for White Label ATM is _________.
79%
71%
49%
100%
51%
16).
Answer: D

17. The world’s first facial recognition ATM launched by _________.
China
Japan
USA
Great Brittan
Russia
17).
Answer: A

18. Which among the following definitions of ATMs are incorrect:
Onsite ATM - The ATMs installed within a branch premises.
Stand Alone ATM - The ATMs are not connected with any ATM network hence their transactions are restricted to the ATM's branch and link branches only.
Online ATMS - These ATMs are connected to the bank's database at all times and provide real time transactions online. The withdrawal limits and account balances are constantly monitored by the bank.
Offline ATMs - These ATMs are not connected to bank's database hence they have a predefined withdrawal limit fixed and you can withdraw that amount irrespective of the balance in your account.
All are correct
18).
Answer: E

19. The world’s highest ATM is located in _________.
India
Pakistan
China
USA
Saudi Arabia
19). The National Bank of Pakistan launched at 15,397 feet above sea level in Khunjerab Pass on the Pakistan-China border.
Answer: B

20. Where is the highest ATM in India located?
Jammu and Kashmir
Arunachal Pradesh
Himachal Pradesh
Sikkim
Assam
20). On December 12, 2003, UTI Bank (Now its Axis Bank) inaugurated its ATM at Thegu, near the Nathu-la Pass in Sikkim, which is at 13,200 feet above sea level.
Answer: D





        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)