30 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.


Credit Rating Agencies (Part-1)



00:00:00

1. In India ________ is the regulator of Credit Rating Agencies.
RBI
GOI
SEBI
CRISIL
None of these
1).SEBI is the regulator of the Credit Rating Agency and it governs under SEBI (credit rating agencies) regulations, 1999.
Answer: C

2. ________ is India’s first and major Credit Rating Agency.
CARE
CRISIL
ICRA
ONICRA
SMERA
2). CRISIL - Credit Rating Information Services of India Limited
Answer: B

3. CRISIL is a global analytical company providing ratings, research, and risk and policy advisory services. The Majority shareholder in CRISIL is ________.
Fitch Ratings Inc.
Moody’s
Standard and Poor’s’
SBI
RBI
3). The Majority shareholder in CRISIL is Standard and Poor’s.
Answer: C

4. The CRISIL is established on ________.span>
1987
1993
1997
1999
2000
4).The CRISIL is established in Mumbai on 1987.
Answer: A

5. ________is the main promoter of CRISIL.
ICICI ltd
UTI
GOI
Both a and b
All a, b,c
5). CRISIL, India's first credit rating agency, is incorporated, promoted by the erstwhile ICICI Ltd, along with UTI and other financial institutions.
Answer: D

6. ICRA is the India’s second credit rating agency, What does I stands for in ICRA ?
Indian
Information Investment
Investment Information
Institute
Investment
6).ICRA - Investment Information Credit Rating Agency
Answer: C

7. ICRA was established in ________.
1987
1989
1991
1993
1995
7).
Answer: C

8.ICRA was a joint-venture between ________ and various Indian commercial banks and financial services companies.
Standard and Poor’s
Moody’s
Fitch
GOI
NSE
8). ICRA was a joint-venture between Moody’s and various Indian commercial banks and financial services companies.
Answer: B

9. The Headquarters of ICRA is ________.
Mumbai, Maharashtra
New Delhi
Gurugram, Haryana
GIFT City, Gujarat
Hyderabad, Telangana
9).
Answer: C

10. The Headquarters of Moody’s Investors Service is ________.
Washington DC
New York
California
London
Netherland
10).
Answer: B

11. Moody’s Investors Service was established in ________.
1909
1919
1929
1949
1969
11).
Answer: A

12. Standard & Poor’s was founded in ________.
1860
1890
1920
1930
1940
12).
Answer: A

13. The Standard & Poor’s headquarters is ________.
Washington DC
New York
California
London
Netherland
13).
Answer: B

14. The Fitch Ratings has its headquarters in ________.
Washington DC
New York
California
London
Netherland
14).
Answer: B

15. The Fitch Ratings was founded in ________.
1904
1910
1914
1918
1926
15).
Answer: C






        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)