28 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.


Demonetisation & New Bank Notes



00:00:00

1. In India how many times demonetization happened?
2
3
4
5
1
1). In India three times demonetization happened (1946, 1978 and 2016).
Answer: B
2. Why has the demonetization scheme been introduced?
To stop fake Indian currency notes
To counter anti – national and illegal activities
To attack hoarding of black money
Both a and b
All the above
2).
Answer: E

3. The maximum amount of Specified Bank Notes (SBN) that non- resident Indians can deposit with RBI (Demonetization of 2016) is _________.
25,000
30,000
50,000
75,000
1,00,000
3). Maximum Rs 25,000. This facility will not be available for Indian citizens resident in Nepal, Bhutan, Pakistan and Bangladesh.
Answer: A

4. During demonetization period, RBI instructed banks to provide at least _________ of cash to rural area (Demonetization of 2016)?
20%
25%
30%
35%
40%
4).
Answer: E

5. The deadline for non- resident Indians to deposit Specified Bank Notes is _________.
June 1st 2017
June 30 2017
July 1st 2017
April 1st 2017
March 31st 2017
5). For non- resident Indians (Indian passport holders), the grace period to deposit SBN is till June 30, 2017.
Answer: B

6. What the base color is of newly introduced 2000 rupee currency note?
Pink
Grey
Violet
Red
Magenta
6). The base color of the note is magenta.
Answer: E

7. What is the motif of Rs 2000 bank note?
Indian gate
Mangalyaan
Taj Mahal
Red Fort
ISRO
7). The new denomination has Motif of Mangalyaan on the reverse, depicting the country’s first venture into the interplanetary space.
Answer: B

8. What is the dimension of Rs 2,000 bank note?
66mm x 150mm
63mm x 150mm
66 mm × 166 mm
63mm x 166 mm
65mm×165 mm
8).
Answer: C

9. Both Rs 500 and Rs 2000 have _________ languages in its feature.
12
13
14
15
20
9).
Answer: D

10. To help the visually impaired persons the newly introduced Rs 2000 note has _________ angular bleed lines on left and right side in raised print.
6
7
8
9
10
10).
Answer: B

11. The Windowed security thread of Rs 2,000 banknote changes color from _____ to _____ when the note is tilted.
Green to blue
Blue to green
Blue to Violet
Green to violet
Blue to Grey
11).
Answer: A

12. What is the size of Rs 500 bank note issued after demonetization?
66mm x 150mm
63mm x 150mm
66 mm × 166mm
63mm x 166 mm
65mm x150mm
12).
Answer: A

13. The base color of newly introduced 500 rupee currency note is _________.
Black
Stone Grey
Argent
Light Green
Cool Grey
13).
Answer: B

14. Rs 500 bank note has a motif of _________.
Mangalyaan
Taj Mahal
Red Fort
ISRO
Indian gate
14).Red Fort-an image of Indian heritage site with Indian flag on the reverse
Answer: C

15. How many angular bleed lines are present on Rs 500 bank note?
5
6
7
8
3
15).
Answer: A






        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)