23 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.


Small Finance & Payment Banks




00:00:00

1. The external advisory Committee of “Small Finance Bank” was headed by _________.
NachiketMor Committee
R.Gandhi Committee
Urjit Patel Committee
Narashiman Committee
UshaThrat Committee
1).
Answer: E
2. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be Rs _________.
50 cr
100 cr
200 cr
500 cr
1000 cr
2).
Answer: B

3. Small Finance Banks are registered as public limited companies under the _________.
RBI Act 1934
Banking Regulation Act 1949
Negotiable Instruments Act 1881
Companies Act, 2013
Prevention of Money Laundering Act 2002
3).
Answer: D

4. Small Finance Bank are licensed under _________of the Banking Regulation Act, 1949.
Section 15
Section 22
Section 26
Section 12
Section 38
4).
Answer: B

5. Resident individuals/professionals with _________of experience in banking and finance will be eligible to set up small finance banks.
5 years
8 years
10 years
12 years
15 years
5). Resident individuals/professionals with 10 years of experience in banking and finance; and Companies and Societies owned and controlled by residents will be eligible as promoters to set up small finance banks.
Answer: C

6. Small Finance Banks will have to extend _________of its credit to sectors classified under priority sector lending (PSL).
40%
50%
26%
75%
30%
6). The small finance banks will be required to extend 75 per cent of its Adjusted Net Bank Credit (ANBC) to the sectors eligible for classification as priority sector lending (PSL) by the Reserve Bank.
Answer: D

7. The initial stake of promoters in the paid – up equity capital of Small Finance Banks is _________.
25%
30%
40%
45%
50%
7).
Answer: C

8. If the promoter setting up a Small Finance Bank wish for to set up a Payments Bank, the firm should set up both types of Banks under a_________ structure.
NOFHC
NBFC
LAB
MFI
RBI
8). NOFHC : Non – Operative Financial Holding Company
Answer: A

9. The Small Finance Bank cannot be a _________ for another bank.
Promoter
Agent
Business Correspondent(BC)
Both a and b
Both b and c
9). The Small Finance Bank cannot be a business correspondent to another Bank.
Answer: C

10. The stake of promoter should be 40% minimum atleast for _________ years in Payment Banks.
3
4
5
6
12
10).
Answer: C

11. According to RBI guidelines, which of the following is / are allowed to set up Small Finance Bank?
MFI
LAB
NBFC
Both b and c
All the above
11).
Answer: E

12. In Small Finance Bank, the Foreign share holding will be _________ as per the rules of FDI in private banks in India.
26%
31%
49%
51%
74%
12).
Answer: E

13. The Small Finance Bank’s promoters stake in the paid-up equity capital will be 40% initially which must be brought down to _________ in 12 years.
26%
30%
34%
35%
21%
13).The promoter’s stake should be brought down to 30 per cent of the paid-up equity capital of the bank within a period of 10 years, and to 26 per cent within 12 years from the date of commencement of business of the bank.
Answer: A

14. Small Finance Bank shall be required to maintain a minimum CAR of _________ of its risk weighted assets (RWA) on a continuous basis, subject to any higher percentage as may be prescribed by RBI from time to time.
10%
15%
20%
25%
26%
14).SFB shall be required to maintain a minimum capital adequacy ratio of 15 per cent of its risk weighted assets (RWA) on a continuous basis, subject to any higher percentage as may be prescribed by RBI from time to time.
Answer: B

15. In Small Finance Bank maximum loan size of a single person cannot exceed _________ of total capital funds.
5%
6%
10%
12%
2%
15).Maximum loan size of a single person cannot exceed 10% and for group cannot exceed 15%.
Answer: C





        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)