10 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for SBI / IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for SBI / IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming SBI / IBPS Exams 2017 can make use of it.




Small Saving Schemes (Part-1)

00:00:00

1. Which of the following scheme/schemes comes under Small saving schemes of Government of India?.
Kisan Vikas Patra
National Saving Certificates
Sukanya Samriddhi Yojna
Public provident fund (PPF)
All the above
1). Answer: E
2. One can open Senior Citizen Savings Scheme Account if his/her age is ________.
Minimum 60 years
Maxi mum 60 years
Minimum 58 years
Minimum 60 and Maximum 68
Minimum 62 years
2). An individual with minimum of 60 years old can open the account and also a person who is retired or under VRS can also open the account if the age is between 55-60 years.
Answer: A
3. Senior Citizen Savings Scheme’s maturity period is 5 years, after the maturity an account holder can extend the scheme for further ________years.
5
4
3
8
6
3). After the maturity, an account holder can extend the scheme for further 3 years within one year of maturity by giving application in a prescribed format
Answer: C

4. The minimum deposit required for Senior Citizen Savings Scheme is Rs ________
500
1000
2000
5000
7000
4). The deposit must be minimum 1000 or multiple of 1000
Answer: B

5. The maximum deposit required for Senior Citizen Savings Scheme is Rs ________
10 lakh
12 lakh
15 lakh
20 lakh
18 lakh
5). Answer: C

6. Under Senior Citizen Savings Scheme premature closure is allowed after ________
1 year
2 year
18 months
30 months
36 months
6). Premature closure is allowed after 1 year on deduction of an amount equal to 1.5% of the deposit and after 2 years 1% of the deposit
Answer: A

7. Under Senior Citizen Savings Scheme, deposit above Rs ________cannot made in cash.
5 lakh
50,000
25,000
1 lakh
3 lakh
7). Account can be opened by cash for the amount below Rs 1 lakh and for Rs 1 Lakh and above by cheque only
Answer: D

8. The interest rate under Sukanya Samriddhi Scheme is ________.
7.7%
8.1%
8.4%
8.5%
7.5%
8). (Applicable from April 2017 to June 2017)
Answer: C
9. Sukanya Samriddhi Scheme Account can be opened at any ________.
Indian Post offices
Commercial Banks
Co- Operative banks
Both a and b
None of these
9). Answer: D

10. Under Sukanya Samriddhi Scheme a girl child with age more than ________cannot applicable to open the account.
18 years
15 years
10 years
8 years
12 years
10). There is no minimum age limit
Answer: C

11. The minimum deposit of Sukanya Samriddhi Scheme account is Rs ________.
100
500
1000
2000
No minimum limit
11). Answer: C

12. The maximum deposit allowed under Sukanya Samriddhi Scheme Accounts in a financial year is Rs ________
25,000
50,000
1,00000
1,50,000
2,00,000
12). Answer: D
13. Sukanya Samriddhi Scheme gets maturity when the girl attains ________
18 years
21 years
25 years
22 years
None of the above
13). Also Normal closure is possible if the girl is above 18 and married
Answer: B
14. Under Sukanya Samriddhi Scheme partial withdrawal, maximum up to 50% of balance standing is possible at the age of 18 for the girl’s________
Marriage expenses
Medical expenses
Higher education expenses
All the above
None of the above
14). Answer: C
15. Under Sukanya Samriddhi Scheme no interest is payable after the account completes ________ years from the date of its opening.
10
18
21
25
No such limit
15). Answer: C





        

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)



For More Banking Awareness Quiz - Click Here