16 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for SBI Clerk / IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for SBI Clerk / IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming SBI Clerk / IBPS Exams 2017 can make use of it. Kindly share this to all your friends and recommend them to follow our site regularly.  


Reserve Bank of India and Bank Related Act’s



00:00:00

1. Reserve Bank of India was established on April 1, 1935 in accordance with the provisions of the ________ act.
Reserve Bank of India Act, 1931
Reserve Bank of India Act, 1932
Reserve Bank of India Act, 1933
Reserve Bank of India Act, 1934
Reserve Bank of India Act, 1935
1).Reserve Bank of India was established on April 1 , 1935 in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934. When RBI was established it was private owned entity.
Answer: D

2. RBI was nationalized on ________.
1935
1940
1945
1948
1949
2). RBI was nationalized on 1st January, 1949.
Answer: E

3. RBI has ________ regional offices.
15
16
17
19
21
3). RBI has 19 regional offices, 11 sub-offices and 4 zonal offices.
Answer: D

4. RBI can have almost ________ deputy governors at any time.
3
4
5
6
2
4). The 4 Deputy Governors are BP Kanungo, S S Mundra, N S Vishwanathan and Viral Acharya.
Answer: B

5. When RBI was established, it has headquarters in ________.
Chennai
Mumbai
Kolkata
New Delhi
Allahabad
5). IMPS is a product of NPCI.
Answer: C

6. In RBI Act 1934, the business banks can carry out is defined under ________.
Section 19
Section 20A
Section 20
Section 21
Section 22
6). Section 21 in The Reserve Bank of India Act, 1934, every banks to have the right to transact Government business in India.
Answer: D

7. In RBI Act 1934, RBI has sole rights to issue currency notes and it comes under ________.
Section 12
Section 15
Section 20
Section 22
Section 42
7). Reserve Bank of India Act, 1934, section 22- Right to issue bank notes.
Answer: D

8. Headquarters of RBI shifted from Calcutta to Mumbai in ________.
1937
1942
1945
1947
1948
8). The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta but was permanently moved to Mumbai in 1937.
Answer: A

9. Government of India has a sole right to print Rs 1 note or mint coins under ________.
Coinage Act, 1956
Coinage Act, 1963
Coinage Act, 1982
Coinage Act, 2001
Coinage Act, 2011
9). Answer: E

10. Cash Reserve Ratio comes under section ________ of RBI Act 1934.
39
40
41
42
44
10). Cash reserves of scheduled banks to be kept with the Bank comes under section 42 of RBI Act 1934.
Answer: D

11. Money market instruments and Securities are defined under which section of RBI Act, 1934?
45A
45E
45U
45V
45C
11). Money market instruments, repo, reverse repo and Securities are all comes under section 45U of RBI Act 1934.
Answer: C

12. In RBI Act 1934 section 26 (2) defines ________ of bank notes.
Legal tender
Withdrawal of legal tender
Demonetization
Mutilation
Issuance
12). section 26(1) defines legal tender of bank notes whereas 26(2) defines withdrawal of legal tendered bank notes.
Answer: B

13. Procedure for merger of banking companies is defined under section ________ of Banking Regulation Act, 1949.
44
45
46
47
48
13). In Banking regulation act 1949 section 44A defines merger of banks.
Answer: A

14. Small Finance banks gets license under section ________ of Banking Regulation Act, 1949.
20
21
22
23
24
14). Small Finance banks gets license under section 22 of Banking Regulation Act, 1949.
Answer: C

15. Payment banks gets license under section ________ of Banking Regulation Act, 1949.
21
22
23
24
26
15). Both Payment Banks and Small Finance banks gets license under section 22 of Banking Regulation Act, 1949.
Answer: B






         


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)