14 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (7th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.Who is the author of the book “The ministry of utmost happiness”?
Shusma Swaraj
Arundhathi battacharya
Arundhati Roy
Maneka Gandhi
Uma Bharathi
1). Arundhati Roy’s eagerly awaited second novel went on sale on Tuesday, two decades after her prize-winning debut The God of Small Things propelled her to global fame and launched her career as an outspoken critic of injustice in the country. Ms. Roy, now 55, became the first Indian woman to win the Booker Prize with her 1997 work
Answer: C
2.To which date EPFO recently extends deadline for submitting Aadhaar number?

July 15
June 15
July 30
June 30
August 15
2).Employees' Provident Fund Organisation, EPFO has extended the deadline for submitting Aadhaar number to 30th of june for its members
Answer: D

3.Which of the following country became the 29th member country of NATO recently?
Albania
Uganda
Turkey
Qatar
Montenegro
3).Montenegro has officially joined North Atlantic Treaty Organization (NATO) and hence became the 29th member country of NATO.
Answer: E

4.Which of the following bank announced to develop as many as 100 digital villages in various States of the country as part of its initiative to promote digital banking among the rural population?
Vijaya Bank
HDFC Bank
Axis Bank
ICICI Bank
Punjab National Bank
4).Vijaya Bank is going to develop as many as 100 digital villages in various States of the country as part of its initiative to promote digital banking among the rural population
Answer: A
5. What is India’s rank in the 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index?
1st
2nd
3rd
4th
5th
5).The 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI) ranks the top 30 developing countries for retail investment worldwide and analyzed 25 macroeconomic and retail-specific variables. Top three ranks – India, China, Malaysia
Answer: A

6.What is the theme of the 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI)?
Focus the Future
The Age of Focus
Focus towards development
Our nation our development
Transforming nation
6).The 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI) ranks the top 30 developing countries for retail investment worldwide and analyzed 25 macroeconomic and retail-specific variables. The GRDI 2017 was titled as 'The Age of Focus'.
Answer: B

7.Sher Bahadur Deuba has been recently elected as the new PM of which of the following country?
Bhutan
Sri Lanka
Nepal
Cambodia
Cuba
7). Sher Bahadur Deuba, a veteran politician known for his close ties with India, was on Tuesday overwhelmingly elected the Prime Minister of Nepal for the fourth time, taking over the reigns of the country at a time the Himalayan nation is navigating through a political turmoil
Answer: C
8. Headquarters of NATO is located in which of the following country?
Italy
France
Germany
Belgium
Russia
8).Headquarters of NATO is located in Brussels, Belgium.
Answer: D
9.Kathmandu is the capital of which of the following country?
Nepal
Bhutan
Philippines
Thailand
Cambodia
9).Kathmandu is the capital of Nepal
Answer: A

10.Which of the following is the headquarters of the vijaya bank?
Mumbai
Chennai
Hyderabad
Bengaluru
New Delhi
10).Headquarters of the vijaya bank is Bengaluru.
Answer: D




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)

For More Current Affairs GK Quiz- Click Here