24 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (18th&19th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.Pension Fund Regulatory and Development Authority launched digital subscription facility for which of the following schemes?
PMSSY
PMSBY
PMJY
APY
PMJJY
1). Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has now introduced “APY@eNPS” which involves a complete digital enrolment process. This is the latest in the series of various initiatives taken by PFRDA for expansion of outreach of Atal Pension Yojana (APY), to give the additional push to cover the as yet unreached population with greater ease. PFRDA has conducted meetings with Banks and Dept of Post at Kolkata, Bengaluru & Mumbai respectively for the earliest roll out of the facility call.
Answer: D
2.The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has suspended the flying licence of which of the following air carrier?

Spicejet
Indigo
Air Carnival
Air India
Air Asia
2). The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has suspended the flying licence of Coimbatore-based carrier Air Carnival, which has not operated a single flight since early April. With this, Air Carnival has become the third regional carrier, after Air Pegasus and Air Costa, whose air operator permit has been suspended by DGCA in the last eight months. The DGCA has suspended Air Operator Permit (AOP) of Air Carnival after it failed to satisfy the regulator in its response to the show-cause notice.
Answer: C

3.The 17th meeting of the Goods and Services Tax (GST) Council chaired by Finance Minister Arun Jaitley was held at which city?
Kolkata
Bengaluru
Chennai
Mumbai
New Delhi
3).The 17th meeting of the Goods and Services Tax (GST) Council chaired by Finance Minister Arun Jaitley, is underway in New Delhi to finalise tax rates on lottery as well as rules relating to e-way bill and anti-profiteering measures. The agenda includes approval of draft GST Rules and related Forms for advance ruling, assessment and audit. Our correspondent reports the one-day meeting is being attended by the Finance Ministers of different States and Union Territories.
Answer: E

4.Tirumala Milk Products and which of the following bank has entered into a tie up for providing loans to dairy farmers?
ICICI
SBI
Axis
Canara Bank
Andhra Bank
4).State Bank of India has entered into a tie-up with Tirumala Milk Products, a South- based company which was acquired by Groupe Lactalis in 2014, to provide loans to dairy farmers who supply milk to the latter. France-based Groupe Lactalis, which also acquired Indore-based Anik Dairy in 2016, wants to double the number of dairy farmers under its fold to three lakh and ramp up the amount of milk it procures daily to 25 lakh litres by 2020 from 14 lakh litres now.
Answer: B
5.Name the person, Who is the winner of the men’s single category of Indonesia Open Super Series badminton title?
Kidambi Srikanth
Kazumasa Sakai
Lei Long wei
Gopichand
Chi weing li
5).India's Kidambi Srikanth has lifted the Indonesia Open Super Series badminton title by defeating Japanese qualifier Kazumasa Sakai in straight games 21-11, 21-19 in the Men's Singles final at Jakarta.
Answer: A

6.PN Bhagwati who passed away recently, he belongs to which of the following field?
Classical Dancer
Classical Singer
Former Chief Doctor at AIIMS
Former Chief Justice of India
Former Indian Hockey Player
6).Former Chief Justice of India PN Bhagwati, considered a pioneer of judicial activism in the country for introducing the concept of Public Interest Litigations (PILs) was passed away in New Delhi after the brief illness. He is 95.
Answer: D

7.Who is the first Chief Justice of India?
H.J.Kania
Rajagopalachari
PN Bhagwati
Padmanathaswamy
K.N.Giri
7).H.J.Kania is the first Chief Justice of India.
Answer: A
8. The headquarters of The International Cricket Council is located in which of the following city?
London
Melbourn
Dubai
Wellington
Mumbai
8).The headquarters of The International Cricket Council is located in Dubai, United Arab Emirates.
Answer: C
9.The 7th Meeting of the BRICS Ministers of Agriculture was held at which of the following country?
India
China
Russia
South Africa
Brazil
9).The 7th Meeting of the BRICS Ministers of Agriculture was held at Nanjing, China.
Answer: B

10.Ashok Gajapathi Raju is the minister of which of the following ministry?
Law & Justice
Textiles
Tribal Affairs
Agriculture & Farmers welfare
Civil Aviation
10). Ashok Gajapathi Raju is the minister of civil aviation.
Answer: E

11.The 114-year-old Taj Mahal Palace has got trademarked recently. In which of the following city it is located?
New Delhi
Kolkata
Hyderabad
Mumbai
Chennai
11).The 114-year-old Taj Mahal Palace in Mumbai has got itself trademarked, making it the first building in India to do so, according to reports. The move aims to protect the building's distinctiveness, which was built even before the Gateway of India. The hotel now joins other trademarked properties in the world like the Empire State Building and the Eiffel Tower.
Answer: D

12.Railway Minister Suresh Prabhu flagged off new trains to Nayagarh in which of the following state?
Haryana
Punjab
Bihar
Andhra Pradesh
Odisha
12).Railway Minister Suresh Prabhu will flag off new trains to Nayagarh in Odisha through video-conferencing from Rail Bhawan in New Delhi. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan will be present on the occasion. The Railway Minister will also inaugurate a new railway station at Nayagarh town on Khurda-Bolangir railway line.
Answer: E


13.‘National Mission on Cultural Mapping of India’ has been launched by which of the following minister?
Suresh Prabhu
Harshvardan
Mahesh Sharma
Arun Jaitley
M Venkaiah Naidu
13).Dr. Mahesh Sharma, Minister of State (Independent Charge) for Culture & Tourism launched the implementation of the ‘National Mission on Cultural Mapping of India’ at Goverdhan Block, Mathura District of Uttar Pradesh. This Mission is part of the “Ek Bharat Shreshtha Bharat” umbrella. Ministry of Culture launched it in the year of commemoration of the birth centenary of Pandit Deen Dayal Upadhyay, who hailed from Mathura.
Answer: C


14.French President Emmanuel Macron recently launched which of the following system, a fast-track four-year residence permit for entrepreneurs and their families?
French Tech Visa
French Easy Visa
French Friendly Visa
French Four-year Visa
French residence visa
14). French President Emmanuel Macron launched 'French Tech Visa', a fast-track four-year residence permit for entrepreneurs and their families. Talking about the need to reduce regulation and become a "country of unicorns", Macron said, "We want the pioneers, the innovators, the entrepreneurs of the world to come to France and work with us on all possible innovation."
Answer: A


15.Which of the following spacecraft recently clears the safety test to carry astronauts to deep space destinations like Moon and Mars?
ISRO’s unnamed spacecraft
SpaceX’s Vision spacecraft
SpaceX’s Mission to Moon
NASA’s Orion spacecraft
NASA’s Mission to Moon
15).NASA’s Orion Spacecraft which has been designed to carry astronauts to deep space destinations like Moon and Mars has successfully carried out a series of tests to test its critical safety systems.
Answer: D


16.Which of the following actor won the best actor (male) in the Filmfare Awards South 2017?
Kamal Hassan
R Madhavan
Mohan Lal
Vijaysethupathi
Prabhas
16).R Madhavan was named the Best Actor (Male) for his performance in the Tamil film 'Irudhi Suttru' at the Filmfare Awards South 2017.
Answer: B


17.Which of the following actor won the best actor (female) in the Filmfare Awards South 2017?
Nayanthara
Hanshika Motwani
Ritika Singh
Ramya Krishnan
Anushka Sharma
17).Ritika Singh won the Best Actor (Female) award for her performance in the Tamil film 'Irudhi Suttru' at the Filmfare Awards South 2017.
Answer: C


18.Which of the following director won the best director award in the Filmfare Awards South 2017?
Rajamouli
Mani Ratnam
Gautam Vasudev Menon
Sudha K Prasad
A R Murugadoss
18).Sudha K Prasad was named the Best Director for 'Irudhi Suttru' in the Filmfare Awards South 2017.
Answer: D


19.Name the Indian criketer has set the record for most appearances by a player in ICC tournament finals?
M.S.Dhoni
Ravichandran Ashwin
Virat Kohli
Sachin Tendulkar
Yuvaraj Singh
19).Indian cricketer Yuvraj Singh has set the record for most appearances by a player in ICC tournament finals, with the Champions Trophy final against Pakistan on Sunday being his career's seventh. Yuvraj has played three Champions Trophy finals in 2000, 2002 and 2017, two World T20 finals in 2007 and 2014, and two World Cup finals in 2003 and 2011.
Answer: E


20.Which of the following cricket team won the champions trophy 2017?
India
England
Pakistan
Australia
Sri Lanka
20).Pakistan won their first ever Champions Trophy title after beating defending champions India by 180 runs in the tournament final on Sunday. Pakistan last won an ICC ODI tournament 25 years ago when they had lifted the 1992 World Cup. The match was only the third instance of India being beaten by the arch-rivals in an ICC tournament.
Answer: C


21.Which of the following hockey team won the Hockey World League 2017 Semi-Final against Pakistan?
Germany
Netherland
India
Australia
Bangladesh
21).India's hockey team registered its biggest win over Pakistan with the final tally of 7-1 in the Hockey World League 2017 Semi-Final on Sunday. This was India's 56th win over Pakistan in the 168th match between the two nations. Akashdeep Singh, Harmanpreet Singh and Talwinder Singh scored braces, while Pardeep Mor scored one goal for India.
Answer: C




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
For More Current Affairs GK Quiz- Click Here