20 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (11th&12th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.In which river the Bihar Chief Minister Nitish Kumar opened two road bridges?
Tapti
Yamuna
Ganga
Godavari
Bhramaputra
1). Bihar Chief Minister Nitish Kumar dedicated two road bridges over the Ganga to the people of the State. At a function in the State capital attended among others by RJD supremo Lalu Prasad and others, Nitish Kumar dedicated the twobridges, Sonepur-Digha and Ara- Chapra, by pressing the button of remote control. The two bridges will go along way in improving road connectively between south and north Bihar.
Answer: C
2.Sonepur – Digha and Ara – Chapra are the two road bridges opened recently in which of the following state?


Odhisa
West Bengal
Assam
Madhya Pradesh
Bihar
2).Bihar Chief Minister Nitish Kumar dedicated two road bridges over the Ganga to the people of the State. At a function in the State capital attended among others by RJD supremo Lalu Prasad and others, Nitish Kumar dedicated the two bridges, Sonepur-Digha and Ara- Chapra, by pressing the button of remote control. The two bridges will go along way in improving road connectively between south and north Bihar.
Answer: E

3.From which of the following Indian city, A 72-member team of City Montessori School student to perform yoga at UN on 21stJune 2017?
Chennai
Lucknow
Hyderabad
Mumbai
Bengaluru
3).A group of school students from Lucknow are practising to perform various asanas at the UN headquarters in New York. A 72-member team of City Montessori School(CMS), Lucknow, will leave for the US on Monday for alive performance at the United Nations Head quarters on June 21.
Answer: B

4.Which of the following state government has decided to start a free mortuary van service?
Punjab
Telangana
Andhra Pradesh
Odhisa
Bihar
4). The Punjab government hasdecided to start a freemortuary van service in theState. All governmenthospitals have been directedto provide such vans free ofcost.
Answer: A
5.The government of India has launched which of the following service to provide legal aid for the people living in rural areas through video conferencing?
Tele Rights
Tele Human Rights
Tele Law
Tele Punishment
Tele Enquiry
5).The government of India has launched ‘Tele Law’ service to provide legal aid for the people living in rural areas through video conferencing. The service has been launched to make legal aid easily accessible to the marginalized communities and citizens living in rural areas. The Ministry of Law and Justice partnered with the Ministry of Electronics and Information Technology to provide legal aid services through its Common Service Centres, CSC at the panchayat level, spread across the country. The service was launched by IT Minister Ravi Shankar Prasad.Under the scheme, the Tele-Law portal will be available across the CSC network connecting the citizens to legal service providers. In the first phase, the Tele-Law scheme will be tested as a pilot across 1000 CSCs in Uttar Pradesh and Bihar.
Answer: C

6.How much fund have extended by France and the European Union for ‘Moblise Your City’ (MYC) initiative in India?
2.5 million euros
3.5 million euros
4.5 million euros
2 billion euros
2 million euros
6).Aiming to reduce emissions and promote sustainability to help India’s smart city programme, France and the European Union have extended a grant of 3.5 million euros under the ‘Moblise Your City’ (MYC) initiative. Three Indian cities- Nagpur, Kochi and Ahmedabad -- will get the grant as part of the EU’s commitment under the Paris Climate agreement according to French Development Agency (AFD).
Answer: B

7.Indian Overseas Bank launched retail mart recently in which city?
Kochi
Bengaluru
Chennai
Thiruvananthapuram
Mysuru
7).Indian Overseas Bank (IOB), the Lead Bank for Thiruvananthapuram district, has launched the Retail Mart, a retail lending concept, in Kerala's capital city. The exclusive facility that handles retail products has started functioning at the main branch.The Retail Mart has been designed with an aim to complete all the pre-release formalities at the customer’s doorstep and sanction quality retail loans at a competitive rate of interest with a minimum turnaround time.
Answer: D
8. India and which country has been signed MoU to institutionalize cooperation between Parliaments?
Sri Lanka
Bangladesh
Mauritius
Malaysia
Japan
8).India and Mauritius have signed a Memorandum of Understanding to institutionalize cooperation between Parliaments of the two countries. The MoU was signed by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan and Speaker of National Assembly of Mauritius Santi Bai Hanoomanjee in Port Louis.
Answer: C
9. Name the Person, Who recently elected as new MD & CEO of National Stoke Exchange?
Arvind Panagariya
Sasikanth Sharma
Desmukh Adiya
Srinivasan
Vikram Limaye
9).Veteran banker Vikram Limaye will quit the Committee of Administrators for the BCCI on July 14 to take over as the Managing Director and CEO of the NSE.
Answer: E

10.Shashi Shekar Vempati recently takes charge as CEO of which of the following organization?
ONGC
Prasar Bharati
DRDO
Amul Products
BCCI
10).Shashi Shekar Vempati took charge as the Chief Executive Officer of Prasar Bharati. Speaking to media after taking charge Mr Vempati said, his priority will be to make Prasar Bharati a modern Broadcasting organisation.He said, the operations will be modernised and new technologies will be brought in.
Answer: B

11.Name the tennis player, Who won the men’s single title of French open 2017?
Roger Federer
Stan Wawrinka
Rohan Bhopanna
Rafael Nadal
David Rocco
11).Rafael Nadal made history by winning a record 10th French men's Open title with victory over Stan Wawrinka in the Paris final (French Open 2017). Nadal came through 6-2 6-3 6-1 against the Swiss third seed to claim his 15th major title. He becomes the first man or woman in the Open era to have won a Grand Slam tournament 10 times.
Answer: D

12.Which of the following tennis player won the women’s single title of French open 2017?
Jelena Ostapenko
Serena Williams
Venus Williams
Martina Hingis
Simona Halep
12).Jelena Ostapenko won her first Grand Slam title by beating Simona Halep 4-6, 6-4, 6-3 in just under two hours in the women’s final of the French Open 2017. With this win, the unseeded Latvian became the youngest women’s champion at Roland Garros in 20 years.
Answer: A

13.Name the chess player, Who won the Mumbai Mayor Chess title 2017?
Neelotpal Das
Vishwanathan Anand
Nguyen Duc Hoa
Aminesh Gupta
Aravind Subramaniam
13).Vietnam Grand Master Nguyen Duc Hoa clinched a decisive win against Indian GM Neelotpal Das in the 10th and concluding round to finish with 8.5 points and emerge champion of the 10th Mumbai Mayor's Cup International Open Chess Tournament.
Answer: C




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
For More Current Affairs GK Quiz- Click Here