22 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (14th&15th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.World blood donor day is observed on which of the following day?
June 15th
June 14th
July 15th
July 14th
June 13th
1).World blood donor day is observed on June 14th.
Answer: B
2.What is the theme of world blood donor day 2017?

Save life, donate blood
Donate blood save people
Donate blood save humans
Give Blood, Give Now, Give Often
Give Blood, save life
2).The theme of world blood donor day 2017 is Give Blood, Give Now, Give Often.
Answer: D

3.Which of the following state/UT government has decided to construct 582 flats for the economically weaker section under its rehabilitation scheme?
New Delhi
Puducherry
Tamil Nadu
Andhra Pradesh
Haryana
3).The Delhi government has decided to construct 582 flats for the economically weaker section under its rehabilitation scheme. The flats, to be built under the government’s 'Jahan Jhuggi Wahan Makan' scheme, will come up a few metres from a slum at Rana Pratap Bagh in south Delhi's Sangam Park area. DUSIB will build the flats, which will be ready in the next two-three years.
Answer: A

4.Yogi Adityanath and which of the following Union State Minister jointly inaugurated Mahayogi Gorakhnath Civil Terminal at Gorakhpur airport?
Y.S.Chowdary
Kiren Rijiju
Krishnan Pal
Jayanth Sinha
Vishnu Deo Sai
4).Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath and Union State Minister, Civil Aviation Shir Jayanth Sinha inaugurated " Mahayogi Gorakhnath Civil Terminal at Gorakhpur airport.
Answer: D
5.Which Indian state has highest number of child labourers, as per latest Child Rights and You (CRY) report 2017?
Bihar
Odhisa
West Bengal
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
5).According to the Child Rights and You (CRY) report, over 8 lakh children in India between the age group 5 and 6 years are engaged in child labor. A large percentage, over 5 lakh of these children do not attend school. The majority of these kids are engaged in family-based employments. Uttar Pradesh has the highest number of 2,50,672 children engaged in labor, followed by Bihar with 1,28,087 children and Maharashtra where the number stands at 82,847. The report has outlined that reach of Integrated Child Development Services (ICDS), which was introduced with the intent of providing a strong base to these children, is quite limited as it covers only 50% percent of this population.
Answer: E

6.India's first 150 kWp canal top solar PV System Mouda Thermal Power Project, has been stated in which state?
Maharashtra
Punjab
Haryana
Madhya Pradesh
Rajasthan
6).State-run power giant National Thermal Power Corporation (NTPC) has energized India's first 150 kWp canal top solar PV System on cooling water (CW) channel inside power station premises at its 2,320 MW, Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in Maharashtra..
Answer: A

7.‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal Ji’ a book authored by which of the following person?
Amish Tripathi
Ramesh Lakani
Ramesh Pokhriyal
Krishna Kumar Aluwaliya
Chandra Sekara Bose
7).Former Uttarakhand Chief Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank, has officially handed over the first copy of the 450-page book titled -‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal Ji’ to the President of India Shri Pranab Mukherjee. However, the book will be launched soon in the market for all.
Answer: C
8. Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held recently in which of the following country?
Canada
United Kingdom
United States of America
Germany
Italy
8).Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held in Bologna, Italy to discuss issues ranging from climate change to sustainable development and litter at sea. The meeting was attended by the Environment Ministers of the seven countries (US, UK, France, Germany, Italy, Canada and Japan) and the Commissioners of the European Union for Environment and Climate. The Bologna meeting focused on the priority themes of the global environmental challenge, such as the state of implementation of the goals set by the Paris Agreement to fight climate change and the Sustainable Development Goals set by the UN 2030 Agenda. ‘5-year Bologna Roadmap’ was adopted at the meeting, which focuses on important issues such as resource efficiency indicators, citizen involvement, awareness on food waste and economic analysis of the efficient use of resources.
Answer: E
9.Which of the following organization has approved more than $500 million for Afghanistan to boost economy?
IMF
ADB
AIIB
World Bank
Royal Bank of Scotland
9).The World Bank has approved financing worth more than 500 million dollars for Afghanistan to support a string of projects to boost the economy, help improve service delivery in five cities and support Afghan refugees sent back from Pakistan..
Answer: D

10.The HRD department of which of the following state government recently signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state?
Arunachal Pradesh
Assam
Sikkim
Jammu & Kashmir
Mizoram
10). The Human Resource Development department of Sikkim government signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state. The MoU will improve the educational structure of the schools of Sikkim. The purpose of the MoU is to support the aims and aspirations of the young people of Sikkim through collaborative projects in the area of English, education and skills by strengthening the capacity of the teachers and other professionals, working with youth in the state and support its cultural economy.
Answer: C

11.Who has been appointed as the new head of commercial vehicle business unit of TATA motors recently?
Arvind Rajasekar
Subramaniam Rajagopal
Harsha mukundh
Girish Wagh
Harish Verma
11).Tata Motors announced the appointment of Girish Wagh, 46, as the Head of Commercial Vehicle Business Unit and a member of the executive committee. Mr. Wagh, is known for developing Tata Ace and Tata Nano.
Answer: D

12.World elder abuse awareness day is observed globally on which of the following day?
June 14th
July 14th
June 15th
June 16th
July 15th
12).World elder abuse awareness day is observed globally on 15th June. The theme of world elder abuse awareness day 2017 is “Understand and End Financial Abuse of older people: A Human Rights issue”.
Answer: C


13.What is the theme of world elder abuse awareness day 2017?
Understand and End elder abuse: A Human Rights issue
Understand and End Financial Abuse of older people: A Human Rights issue
Understand and End disability of older people: A Human Rights issue
Understand and End poverty of older people: A Human Rights issue
Understand and End illness of older people: A Human Rights issue
13).World elder abuse awareness day is observed globally on 15th June. The theme of world elder abuse awareness day 2017 is “Understand and End Financial Abuse of older people: A Human Rights issue”.
Answer: B


14.Asian Dengue Day is observed on which of the following day?
June 12th
June 11th
June 13th
June 14th
June 15th
14).Asian Dengue Day is observed on 15th June. The theme of Asian Dengue Day 2017 is “United Fight against Dengue”.
Answer: E


15.What is the theme of Asian Dengue day 2017?
Abolish Dengue
Dengue cause danger
Healthy life without dengue
Save life, abolish dengue
United Fight against Dengue
15).Asian Dengue Day is observed on 15th June. The theme of Asian Dengue Day 2017 is “United Fight against Dengue”.
Answer: E


16.Which of the following person inaugurated the 16th North East Region Commonwealth Parliamentary Association Conference in Imphal?
Sushma Swaraj
Sumitra Mahajan
Uma Bharathi
Maneka Gandhi
Nirmala Sitharaman
16).Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan inaugurated the 16th North East Region Commonwealth Parliamentary Association Conference in Imphal. The theme of the two-day conference is "North East and Look East Policy.".
Answer: B


17.Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Usha school stadium at which of the following state?
Karnataka
Andhra Pradesh
Tamil Nadu
Kerala
Telangana
17).Prime Minister Narendra Modi will inaugurate Usha school stadium located at Kozikode in Kerala Thursday evening through video conference. Minister of State for Youth Affairs and Sports Vijay Goel will be present in person to deliver the presidential address on the occasion. The stadium has 400 metre eight lane synthetic tracks.
Answer: D


18.Mission Retro-Fitment to enhance the passenger experience has been launched by which of the following ministry?
Transport ministry
Railway ministry
Tourism ministry
Environment ministry
Consumer affairs ministry
18).To enhance the passenger's experience by upgrading existing fleet of coaches with better furnishing, aesthetics & amenities and better safety features with a view to provide a safe and comfortable travel, Minister of Railways Shri Suresh Prabhu has launched MISSION RETRO-FITMENT in Rail Bhavan, New Delhi. Mission Retro-Fitment is an ambitious program to upgrade the level of furnishing & amenities in the coaches of Indian Railways. This is one of the largest retro fitment project in the world as Indian Railways’ 40,000 coaches will be refurbished and retrofitted in the next five years.
Answer: B


19.According to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017, which of the following bank got ‘high’ rating for their adherence to code compliance?
ICICI
SBI
IDBI
PNB
UCO
19).According to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017, only one (IDBI Bank) out of 26 public sector banks and eight out of 17 private sector banks got ‘high’ rating for their adherence to code compliance. The eight private sector banks that got ‘high’ rating are- Axis Bank, DCB Bank, HDFC Bank, ICICI Bank, IndusInd Bank, Kotak Mahindra Bank, RBL Bank and YES Bank. The three foreign banks are Citibank, HSBC and Standard Chartered Bank, that were surveyed got ‘high’ ranking. The code compliance rating, which is based on five parameters viz. information dissemination, transparency, grievance redressal, customer-centricity, and customer feedback may be considered an indicator of the level of implementation of important code provisions at the grass root level of a bank.
Answer: C


20.Naval exercise between India and Australia began in the coast of Western Australia. What is the name of the exercise?
INDAUSEX
EXAUSIND
EXINDAUS
AUSINDEX
AUSEXIND
20).Indian warships began a week-long naval exercise off the coast of Western Australia. The second AUSINDEX exercises are aimed at increasing interoperability between Australian and Indian naval forces, executing complex naval manoeuvres.
Answer: D


21.Which of the following country got the top spot among the remittance-receiving nations?
China
India
US
Japan
Canada
21).India has claimed the top spot among the remittance-receiving nations, surpassing China. The United Nations, in its report, said Indians working across the globe sent home 62.7 billion US dollars last year. The 'One Family at a Time' study by the UN International Fund for Agricultural Development said, about 200 million migrants globally sent more than 445 billion dollars as remittances in 2016 to their families. Remittance flows have grown over the last decade from 296 billion in 2007 to 445 billion dollars in 2016.
Answer: B




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)


For More Current Affairs GK Quiz- Click Here