23 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (16th&17th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.The Ministry of Health and Family Welfare launched the IDCF in order to reduce child deaths due to diarrhea.What is IDCF?
Intensified Diarrhea Control Facility
Intensified Diarrhea Control Fortnight
Immediate Diarrhea Control Fortnight
Immediate Diarrhea Control Facility
India Diarrhea Control Fortnight
1).The Ministry of Health and Family Welfare has launched the Intensified Diarrhea Control Fortnight (IDCF) in order to intensify efforts to reduce child deaths due to diarrhea. The Ministry has made it a national priority to bring health outcomes among children to a level equitable with the rest of the world. Through this initiative, the Ministry will mobilize health personnel, State Governments and other stakeholders to prioritize investment in control of diarrhea, one of the most common childhood illnesses. It aims to create mass awareness about the most effective and low-cost diarrhoea treatment, a combination of Oral Rehydration Salt (ORS) solution and Zinc tablets. Nearly 12 crores under 5-children will be covered during the program across the country.
Answer: B
2.What is India’s rank in the Global Innovation Index (GII) 2017?

55th
50th
60th
65th
75th
2).India moved six places torank 60 among 130 countriesand is the top-rankedeconomy in Central andSouthern Asia on the GlobalInnovation Index (GII) 2017.It was ranked 66 last year.Switzerland, Sweden, Netherlands,U.S. and the U.K. retainthe top spots as the world’smost-innovative countries.
Answer: C

3.Which of the following country has been re-elected to the UN's principal organ on economic, social and environmental issues for another three-year term?
China
Canada
France
Germany
India
3).India has been re-elected to the UN's principal organ on economic, social and environmental issues for another three-year term. India was among 18 nations to win election yesterday to the Economic and Social Council (ECOSOC).ECOSOC, one of the six main organs of the United Nations, is the principal body for coordination, policy review, policy dialogue and recommendations on economic, social and environmental issues, as well as for implementation of the internationally agreed development goals.
Answer: E

4.Who has been elected as first Indian woman Member of ITLOS?
Anjali Ananthakrishnan
Rashmi Mehta
NeelavathyPadmanathan
NeeruChadha
NarayaniSampath
4).Indian nominee NeeruChadha became the first Indian Woman to be elected as the Member of International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS). Chadha, the international law expert, got 120 votes with the highest in the Asia-Pacific group. She will have a nine-year term as the Judge at ITLOS from 2017 to 2026. Currently, an eminent jurist from India P ChandrasekharaRao is a judge at the tribunal.
Answer: D
5.Name the person, who is the Winner of Man Booker International prize 2017?
David Grossman
Jacob combs
Sean combs
Philip rodges
Anderson
5).Israeli author David Grossman has won the Man Booker International Prize 2017 for his novel `A Horse Walks into a Bar'. Grossman beat out five other finalists, including fellow Israeli author Amos Oz for the counterpart to Britain's prestigious Booker Prize. Grossman's novel is about a failing standup comic and his final performance. The award has a prize of 50,000 pounds ($64,000) that is split evenly between Grossman and translator Jessica Cohen.
Answer: A

6.‘A Horse Walks into a Bar’ is a novel written by which of the following author?
Jacob combs
David Grossman
Sean combs
Philip rodges
Anderson
6).Israeli author David Grossman has won the Man Booker International Prize 2017 for his novel `A Horse Walks into a Bar'. Grossman beat out five other finalists, including fellow Israeli author Amos Oz for the counterpart to Britain's prestigious Booker Prize. Grossman's novel is about a failing standup comic and his final performance. The award has a prize of 50,000 pounds ($64,000) that is split evenly between Grossman and translator Jessica Cohen.
Answer: B

7.The Fifth BhupenHazarika National Award, 2017 has been conferred to YesheDorjeeThongshi. He belongs to which of the following state?
Mizoram
Manipur
Arunachal Pradesh
Assam
Sikkim
7). The Fifth BhupenHazarika National Award, 2017 has been conferred to an eminent writer from Arunachal Pradesh YesheDorjeeThongshi. The prestigious Award, instituted by Sarhad, a Maharashtra-based organization, is honoring a person every year since 2012, who has rendered an outstanding literary work at national and international level. The award consists of 51,000 rupees, a memento and a certificate. His most important novel is Mauna OnthMukharHriday (Silent lips, murmuring hearts) which won the SahityaAkademi award in 2005.
Answer: C
8. Asian Infrastructure Investment Bank has approved loan of how much amount to the India Infrastructure Fund?
100 million USD
150 million USD
200 million USD
250 million USD
300 million USD
8).China-led Asian Infrastructure Investment Bank has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects.
Answer: B
9.In how many innings ViratKohli scores fastest 8000 ODI runs?
170 innings
190 innings
185 innings
175 innings
180 innings
9).ViratKohli scores the fastest 8000 ODI runs in just 175 innings. He achieved this when he scored 96 runs in the champion’s trophy 2017 semifinal match against Bangladesh.
Answer: D

10.The headquarters of International Tribunal is for the Law of the Sea (ITLOS) is located in which of the following country?
Australia
France
Germany
Italy
Russia
10). The headquarters of International Tribunal is for the Law of the Sea (ITLOS) is located in Hamburg, Germany.
Answer: C

11.Name the person, Who inaugurated the first phase of Kochi metro rail?
Venkaiah Naidu
Suresh Prabhu
Narendra Modi
Pranab Mukherjee
Arun Jaitley
11).Prime Minister Narendra Modi travelled 8 km in the Kochi Metro corridor on Saturday morning and, dedicate the much awaited first system of mass rapid transport in Kerala to the country.
Answer: C

12.Kochi metro rail limited is a joint venture of centre and the Kerala government by which of the following ratio?
80:20 joint venture
70:30 joint venture
60:40 joint venture
50:50 joint venture
75:25 joint venture
12).Prime Minister Narendra Modi travelled 8 km in the Kochi Metro corridor on Saturday morning and, dedicate the much awaited first system of mass rapid transport in Kerala to the country. It is a 50-50 joint venture of centre and the kerala government.
Answer: D


13.President Pranab Mukherjee inaugurate the Green Line of Metro Rail in which of the following city?
Hyderabad
Chennai
Kochi
Bengaluru
Goa
13). President Pranab Mukherjee will inaugurate the Green Line of Metro Rail from Mantri Square Sampige Road Station to Yelachanahalli Metro Station in Bengaluru. The President will also dedicate Phase - 1 of Namma Metro to the Nation at Banquet Hall, Vidhana Soudha, the State Secretariat.
Answer: D


14.Sushma Swaraj inaugurated KIP for young overseas Indians. What is KIP?
Knowledge India Programme
Know India Programme
Knowledge Independent Programme
Know International Programme
Knowledge International Programme
14). External Affairs Minister Sushma Swaraj today inaugurated Know India Programme, KIP, for young overseas Indians at a function in New Delhi. Mrs Swaraj said, the programme is aimed at promoting awareness on different facets of life in India and the progress made by the country in various fields such as economic and education.+
Answer: B


15.Which of the following Person who Reached 100 Million Twitter Followers recently?
M.S Dhoni
Donald Trump
Christiano Ronaldo
Katy Perry
Rafael Nadal
15).Katy Perry just keeps soaring in popularity. The Witness singer and pop culture lightning rod became the first person to reach 100 million followers on Twitter, making her the most-followed person on the platform, Twitter reports. Perry joined Twitter back in 2009, making her something of an early adopter as a celebrity..
Answer: D


16.Amazon to buy U.S. organic supermarket chain Whole Foods Market Inc for how much amount?
10 billion USD
10.5 billion USD
12.5 billion USD
10.7 billion USD
13.7 billion USD
16).Amazon.com Inc. said on Friday it would buy U.S. organic supermarket chain Whole Foods Market Inc. for $13.7 billion, including debt, marking the Internet retailer’s largest deal and biggest foray into the brick-and-mortar retail sector.
Answer: E


17.CCI has imposed a penalty of Rs 87 crore on which of the following carmaker for anti-competitive conduct?
Toyota
Maruti
TATA motors
Hyundai Motor
Honda
17).CCI has imposed a penalty of Rs 87 crore on Korean car maker Hyundai Motor India for anticompetitive conduct. According to the Competition Commission of India (CCI), the carmaker imposed arrangements upon its dealers that resulted in resale price maintenance — a deal not to sell a product below a specified price — in the sale of passenger cars manufactured by it. Such arrangements also included monitoring of the maximum permissible discount levels through a Discount Control Mechanism, in contravention of the provisions of Section 3(4)(e) read with Section 3(1) of the Competition Act, 2002.
Answer: D


18.First X-ray space telescope to study black holes, pulsars and gamma-ray bursts launched by which of the following country?
China
Japan
North Korea
South Korea
India
18).China successfully launched its first X-ray space telescope to study black holes, pulsars and gamma-ray bursts. The 2.5-tonne Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT), named 'Insight,' was launched from Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China's Gobi desert. It was delivered into orbit, 550km (341 miles) above the Earth, by the Long March-4B rocket. Beijing aims to send a probe to the dark side of the moon by 2018 and to put astronauts on the moon by 2036.
Answer: A


19.Who has been appointed to head Atal Innovation Mission recently?
Ramakrishnan
Gautam Gokulay
Harshim Bora
Ramanathan Ramanan
Kulkarni sengal
19).The government of India has appointed a senior executive of Tata Consultancy Services Ramanathan Ramanan to head Atal Innovation Mission, its initiative to promote entrepreneurship in the country. Ramanathan Ramanan, senior vice president at TCS, has been appointed as mission director of Atal Innovation Mission, under the government’s premier think tank NITI Aayog, in the rank of additional secretary on secondment basis from the IT bellwether for two years initially. According to the notification, Ramanan’s appointment will be without pay and allowances.
Answer: D


20.Helmut Kohl who passed away recently. He is the Former Chancellor of which of the following country?
France
Italy
German
Russia
Portugal
20).Former German Chancellor, Helmut Kohl, died at his house in Ludwigshafen, in the western state of Germany. He was 87. Mr. Kohl, who led the centre-right Christian Democrats, was the longest-serving German chancellor of the 20th Century. As Germany's leader for 16 years, Kohl was remembered for reuniting the country and for making a huge political and economic contribution to Europe's integration.
Answer: C


21.2017 Asian Junior Wrestling Championships held at which of the following country?
Japan
South Korea
China
Taiwan
Spain
21).2017 Asian Junior Wrestling Championships held at Taiwan.
Answer: D




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Current Affairs GK Quiz- Click Here