26 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (20th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.World refugee day is observed on which of the following day?
June 16th
June 15th
June 20th
June 19th
June 18th
1).The World Refugee Day is observed across the world on 20 June to commemorate the strength, courage, and perseverance of millions of refugees.
Answer: C
2.Minister for Science & Technology Dr. Harshvardhan recently launched which of the following Mobile App regarding world yoga day?


Yoga for life
Celebrating Yoga
Yoga to people
Enjoying Yoga
Daily Yoga
2).Minister for Science & Technology Dr. Harshvardhan launched a Mobile App “Celebrating Yoga” developed by Ministry of Science & Technology in New Delhi. The Mobile App has been developed by DST on the occasion of International Yoga Day (21 June) 2017. The purpose of the App is to popularize Yoga and encourage people to participate in it for a scientifically healthy living. The app provides a platform to share information and insights about peoples’ participation in Yoga activities on the occasion of the International Yoga Day 2017; create awareness and encourage a scientifically healthy living. The App “Celebrating Yoga" can be downloaded from Google Play Store.
Answer: B

3.Energy Conservation Building Code 2017 (ECBC 2017) has been launched by which of the following minister?
M venkaiah Naidu
Harshvardhan
Narendra Singh Tomar
Piyush Goyal
Rajnath Singh
3).Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines launched the Energy Conservation Building Code 2017 (ECBC 2017). Developed by Ministry of Power and Bureau of Energy Efficiency (BEE), ECBC 2017 prescribes the energy performance standards for new commercial buildings to be constructed across India.
Answer: D

4.Under the 'Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)', which of the following state was awarded for constructing the highest number of rural roads?
Rajasthan
Andhra Pradesh
Himachal Pradesh
Sikkim
Bihar
4).The Rural Development Ministry has given away 144 awards under various categories to states and other organisations in a function in New Delhi. Under the 'Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)', Bihar was awarded for constructing the highest number of rural roads.
Answer: E
5.Which of the following state has got the award from Rural development ministry for use of non-conventional construction material in constructing roads?
Haryana
Karnataka
Madhya Pradesh
Assam
Uttar Pradesh
5). The Rural Development Ministry has given away 144 awards under various categories to states and other organisations in a function in New Delhi on Monday. Madhya Pradesh got the award for use of non-conventional construction material in constructing roads.
Answer: C

6.Online financial services marketplace BankBazaar has started its operations in which of the following country recently?
Singapore
Malaysia
Thailand
Japan
China
6).Online financial services marketplace BankBazaar has begun its operations in Malaysia to strengthen its presence in South East Asia. Further, to scale and steer its international operations, BankBazaar has appointed former Visa employee Vipin Kalra to lead the business growth internationally.
Answer: B

7.India has re-nominated which of the following person as its candidate for another term as judge at the International Court of Justice (ICJ)?
Balbinder Singh
Rajagopal verma
Vijay Kulkarni
Dalveer Bhandari
Somnath Chatterji
7).India has re-nominated Justice Dalveer Bhandari as its candidate for another term as judge at the International Court of Justice (ICJ). Justice Bhandari was elected in April 2012 during simultaneous balloting in both the General Assembly and the Security Council to a seat on the ICJ. His current term runs through February next year. India filed Justice Bhandari's re-nomination yesterday with UN Secretary General Antonio Guterres, ahead of the July 3rd deadline.
Answer: D
8. IDBI Bank has started insolvency resolution process against which of the following organization?
Franco leon ltd
Lanco Infratech Ltd
Ramco Infotech
Tanco Infratech Ltd
Reliance Infratech Ltd
8).IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI). While this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently. The other accounts identified by RBI include Essar Steel, Bhushan Steel, Electrosteel Steel, Alok Industries, Jyoti Structures, Monnet Ispat and Jaypee Associates. The RBI’s internal committee identified 12 accounts on the criteria that they have outstanding loan of Rs 5000 crore and is classified as non-performing loan as in March 2016. These accounts constitute 25% of total NPAs.
Answer: B
9. India won six medals in the Wushu competition of the first ever BRICS Games, which was concluded in which of the following city?
Guangzhou, China
Beijing, China
Moscow, Russia
New Delhi, India
Shaingai, China
9).India won six medals in the Wushu competition of the first ever BRICS Games, which concluded in Guangzhou, China recently. The medals haul comprised two each in gold, silver, and bronze. M. Gyandas and Anjul Namdev won one gold each. It featured some 300 athletes from five countries- Brazil, China, India, Russia and South Africa (BRICS Nations) with 10 events in 3 sports – men’s basketball, women’s volleyball, and Wushu. China will host the 9th BRICS summit in September 2017 in the coastal city of Xiamen.
Answer: A

10.The president of Afghanistan has recently inaugurated the first Afghanistan – India air corridor at the Kabul International Airport. Who is the present President of Afghanistan?
Abdul Rahman
Hamid Ansari
Mohammad Rifai
Rifai Ghani
Ashraf Ghani
10).Afghan President Ashraf Ghani inaugurated the first Afghanistan-India air corridor at the Kabul International Airport. The corridor is a direct route that will bypass Pakistan and is meant to improve commerce in Afghanistan. The aim of the route is to create more opportunities and make Afghanistan an exporter country. Afghan agricultural products will for the first time head to India on cargo planes. Afghanistan is a mountainous landlocked country and all imports and exports depend on neighboring countries.
Answer: E

11.Indian Mars Orbiter Mission (MOM) also called Mangalyaan recently completes 1000 Earth days in its orbit. Which one of the following vehicle had launched Mars Orbiter Mission Spacecraft?
PSLV-B30
PSLV-C25
PSLV-C45
PSLV-C35
GSLV-C35
11).Indian Mars Orbiter Mission (MOM) also called Mangalyaan completes 1000 Earth days in its orbit. It was launched by PSLV-C25.
Answer: B







Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
For More Current Affairs GK Quiz- Click Here