28 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (21st June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.





00:00:00

1.The International Day of Yoga is celebrated across the world on which of the following day?
June 10th
June 17th
June 21st
June 20th
June 19th
1).The International Day of Yoga is celebrated across the world on 21 June. It aims to raise awareness worldwide of the many benefits of practicing yoga. The theme for the 2017 celebration, organized by the Permanent Mission of India to the United Nations, is 'Yoga for Health.' The theme highlights the fact that yoga can contribute in a holistic way to achieving equilibrium between mind and body.
Answer: C
2.The theme for the world yoga day 2017 is?


Yoga for people
Yoga for Life
Yoga for Nation
Yoga for Health
Yoga for peace
2).The International Day of Yoga is celebrated across the world on 21 June. It aims to raise awareness worldwide of the many benefits of practicing yoga. The theme for the 2017 celebration, organized by the Permanent Mission of India to the United Nations, is 'Yoga for Health.' The theme highlights the fact that yoga can contribute in a holistic way to achieving equilibrium between mind and body.
Answer: D

3.Ram Nath Govind resigned from the post of governor of which of the following state recently?
Odhisa
Bihar
Uttar Pradesh
Assam
Manipur
3).Bihar Governor Ram Nath Kovind has resigned from his gubernatorial post. The resignation follows his nomination as the ruling NDA’s presidential candidate. President Pranab Mukherjee has accepted the resignation of Kovind as the Governor of Bihar. West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi will discharge the functions of the Governor of Bihar, in addition to his own duties.
Answer: B

4.Hyderabad Mayor who recently launched the ‘Hyderabad City Wi-Fi Project’ or ‘Hy-Fi’ with over 1,000 hotspots. Who is the mayor of Hyderabad?
B. Rammohan
Balram Naidu
Kesarinath tripathi
Chandrasekar reddy
Rajasailam Naidu
4).Hyderabad Mayor B. Rammohan on Tuesday launched the ‘Hyderabad City Wi-Fi Project’ or ‘Hy-Fi’ with over 1,000 hotspots where citizens can access Internet free for about half-an-hour. Mr. Rammohan said these hotspots would be upgraded to 3,000 across different areas of the twin cities.
Answer: A
5.To promote Cooperation in the Field of Archives, India and which of the following country has signed an agreement recently?
Portugal
Spain
Germany
France
Russia
5).A Protocol of Cooperation was signed between the National Archives of India and the Minister of Culture of the Portuguese Republic in the field of archives in Lisbon, Portugal. As a first step under this agreement, the Torre do Tombo (National Archives of Portugal) handed over to the National Archives of India digital copies of 62 volumes of the collection known as ‘Moncoes do Reino’ (Monsoon correspondence). These volumes were originally part of over 456 volumes that cover the period from 1568 to 1914 and form the largest of all record collections in the Goa State Archives.
Answer: A

6.Which of the following country’s king recently named his son Mohammed bin Salman as crown prince?
Qatar
Oman
Kuwait
Bahrain
Saudi Arabia
6).Saudi King Salman today named his son Mohammed bin Salman as crown prince. This completes a gradual removal of powers from the previous prince Mohammed bin Nayef, who has been fired. According to a royal decree issued by the official Saudi Press Agency, Mohammed bin Salman, was also named deputy Prime Minister, and maintains his post as minister of defence.
Answer: E

7.Which of the following organization recently has signed an agreement with Lockheed Martin to produce and export new generation F-16 fighter aircraft?
Reliance Defence & Research
DRDO
HAL
TATA Group
Adani defence Manufacturers
7). The defence arm of the Tata Group has signed an agreement with American firm Lockheed Martin to produce and export new generation F-16 fighter aircraft, potentially kick-starting a mega ‘Make in India’ project. The agreement has been signed at the Paris Airshow, Lockheed to produce F-16 fighter planes in India. It is the newest and most advanced version of the world’s most successful, combat-proven multi-role fighter.
Answer: D
8. Which of the following institute is the first recipient of the PM’s Award for outstanding contribution to promotion and development of Yoga?
Yoga Guru Ramdev Institute
Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute
Yogi Adityanath yoga institute
Jakki Vasudev Yoga school
Patanjali Yoga school
8). Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, Pune has been selected as the first recipient of the Prime Minister’s Award for outstanding contribution to promotion and development of Yoga. The Institute has worked to spread Yoga, internationally, over a period of four decades.
Answer: B
9. The Indian Navy’s first indigenously built floating dock, developed by Larsen & Toubro Ltd. (L&T), was launched recently at L&T’s shipyard in Kattupalli. What is the name of the floating dock?
FDN-2
FDN-3
FDN-1
FDN-4
FDN-5
9). The Indian Navy’s first indigenously built floating dock (FDN-2), developed by Larsen & Toubro Ltd. (L&T), was launched at L&T’s shipyard in Kattupalli on Tuesday. The floating dock is 185 metres long and 40 metres wide and will enable docking of all kinds of vessels, including Naval ships and submarines (excepting aircraft carriers and tankers) of up to 8,000 tonnes displacement, with draughts of up to seven metres, during both day and night.
Answer: A

10.Which of the following person who resigned from the post of Head Coach of the Indian Cricket team recently?
Rahul Dravid
Gary Kirsten
Anil Kumble
Sunil Gavaskar
Stephen Fleming
10).Anil Kumble, the former Indian Captain, resigned from the post of Head Coach of the Indian Cricket team. His resignation came before the limited-overs tour of the West Indies team.
Answer: C




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)


For More Current Affairs GK Quiz- Click Here