17 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (9th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.Which of the following ministry has announced Digi Yatra recently?
Ministry of Transport
Ministry of Highways
Ministry of Civil aviation
Ministry of Railways
Ministry of Tourism
1).Civil Aviation Ministry is adding a digital experience for Air travelers through 'DigiYatra' Platform in New Delhi. This initiative aims at bringing together entire industry to develop a digital ecosystem that will deliver customers a seamless and paperless service experience at every stage of journey.
Answer: C
2.Which of the following initiative has been launched by health minister J.P. Nadda to promote skill development in health sector?

Skill for health
Skill to save life
Skill for healthy life
Skill for life, save a life
Skill for healthy future
2). J P Nadda has launched 'Skill for Life, Save a Life' initiative to promote skill development in the health sector. ‘Skills for Life, Save a Life’ Initiative’ aims to upscale the quantity and quality of trained professionals in the healthcare system. Under this initiative, various courses are planned to be initiated targeting specific competencies for healthcare professionals as well as for the general public. Shri Nadda further informed that the curriculum has been designed by National Institute of Health and Family Welfare (NIHFW) and AIIMS, Delhi.'
Answer: D

3.The second National Health Editors’ Conference on Yoga held at which of the following city?
Chennai
Goa
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
3).The second National Health Editors’ Conference on Yoga has begun in New Delhi. The conference aimed at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health. The theme of the conference is 'Yoga for Health and Harmony'. Eminent experts of yoga and modern medicine present highlights from recent research work on aspects of yoga.
Answer: C

4.What is the theme of the second National Health Editors’ Conference on Yoga?
Yoga for life
Yoga for health and harmony
Yoga for future
Yoga for family
Yoga for better and healthy life
4).The second National Health Editors’ Conference on Yoga has begun in New Delhi. The conference aimed at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health. The theme of the conference is 'Yoga for Health and Harmony'. Eminent experts of yoga and modern medicine present highlights from recent research work on aspects of yoga.
Answer: B
5.The BRICS grouping has established how much fund for boosting media cooperation in the five-nation grouping recently?
USD 1 million
USD 2 million
USD 1 billion
USD 1.5 million
USD 2.5 million
5).The Brazil-Russia-India-China-South Africa (BRICS) grouping has established a one million dollar fund for boosting media cooperation in the five-nation grouping. During the inaugural session of the BRICS Media Forum held in Beijing, Xinhua News Agency and executive president of the Forum had announced that the Xinhua news agency will invest one million U.S. dollars for bolstering BRICS media.
Answer: A

6.India signed the OECD multilateral convention that aims to check cross-border tax evasion by multinational companies. What is OECD?
Organisation for Economic Co-operation and Development
Organisation for Economic Collection and Development
Organisation for Economic Control and Development
Organisation for Energy Co-operation and Development
Organisation for Economic Co-operation and Distribution
6). India signed the OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) multilateral convention that aims to check cross-border tax evasion by multinational companies. Union Finance Minister Arun Jaitley signed the multilateral convention in Paris, France to implement tax treaty- related measures to prevent base erosion and profit shifting.
Answer: A

7.Which of the following bank has announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day?
ICICI Bank
Yes Bank
HDFC Bank
Axis Bank
SBI
7).Axis Bank Ltd has announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day (05th June). With this, the bank has become the first to introduce biodegradable cards in the country. The card has the look and feel of regular plastic cards and can be used in PoS terminals and ATMs. Biodegradable cards can also be recycled.
Answer: D
8. B.K.Manjunath appointed as non-executive chairman of which of the following banks?
Bank of India
Lakshmi Vilas Bank
Oriental Bank of commerce
Karur Vysya Bank
Yes Bank
8).Lakshmi Vilas Bank has appointed B.K. Manjunath as its non-executive chairman for a period of three years.
Answer: B
9. Which of the following cricket player became the first Sri Lankan to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
Sanath Jeyasurya
Lasith Malinga
Marvan Attapattu
Muttiah Muralitharan
Sangakara
9).Muttiah Muralitharan, the most successful bowler in Tests and One Day Internationals, became the first Sri Lankan to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame. He was awarded the honour.
Answer: D

10.Rohan Bopanna and Gabriela Dabrowski won their mixed doubles title in which of the following tennis tournament?
Italian Open
Australian Open
French Open
US Open
Wimbledon
10).Rohan Bopanna won his first Grand Slam title. Rohan Bopanna and Gabriela Dabrowski won their mixed doubles title in the French open tennis tournament.
Answer: C

11.Which of the following organizations has launched disaster maps to help humanitarian organizations save lives in emergencies?
Google
Facebook
NASA
DRDO
ISRO
11).Facebook has launched disaster maps to help humanitarian organizations save lives in emergencies, said its chief executive Mark Zuckerberg. The maps will reflect the location of people before, during and after disasters to help aid agencies find where they should deliver food, water and medical supplies.
Answer: B




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Current Affairs GK Quiz- Click Here