8 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (1st & 2nd June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.





00:00:00

1.Which of the following state government has decided to collaborate with the UNODC to wipe out drugs?
Maharashtra
Goa
Haryana
Punjab
Telangana
1). The Punjab government has decided to collaborate with the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) as part of its efforts to root out the drug menace in the State. Chief Minister Amarinder Singh and UNODC representative Sergey Kapinos met here. “A Memorandum of Understanding (MoU) will be signed between the State’s Health Department, a Special Task Force (STF) and the UNODC in the second week of June.
Answer: D
2.Name the President of Serbia, Who has been appointed recently?

Pushpa Kamal Dahal
Aleksandar Vucic
Vladimir putin
Bohuslav Sobotka
Miloš Zeman
2).Aleksandar Vucic was sworn in as Serbia’s President on Wednesday, pledging to work for peace and stability in the war-weary Balkans while strengthening the country’s armed forces.
Answer: B

3.Which of the following airways has been announced Vinay Dube as CEO recently?
Jet Airways
Spice jet
Indigo
Kingfisher airways
Air India
3).Jet Airways has announced the appointment of Vinay Dube as its Chief Executive Officer (CEO). Mr. Dube is currently senior vice-president, Asia Pacific, Delta Air Lines.
Answer: A

4.Which of the following organization decided to spend 2500 crore rupees on defence Research & Development?
DRDO
Reliance defence manufacturer
TATA defence
Hindustan aeronautics limited
Bharat Electronics Ltd
4). Bharat Electronics Ltd. (BEL) plans to spend 2,500 crore rupees on R&D to develop and enhance indigenous products and technologies for the military by 2020. The state-owned defence electronics manufacturer plans to develop solutions in military communications, radars, electronic warfare suites, weapon systems and electro-optic devices. As part of the R&D plan, BEL’s board approved 274 crore rupees budget for developing the QR-SAM (quick reaction surface-to-air missile) for the armed forces with technology partner DRDO.
Answer: E
5. Name the satellite which was launched by Japan for high-precision positioning system that will complement to GPS?
Mitshubisi
Shaolin 1
Shaolin 2
Otasaka
Michibiki No.2
5). Japan launched a satellite today to help build a high-precision geo location system that will complement the US-operated Global Positioning System (GPS). Footage by the Japan Aerospace Exploration Agency showed, a H-IIA rocket blasting off from the Tanegashima space centre in southern Japan carrying the "Michibiki" No.2 satellite.
Answer: E

6.Ramachandra Guha recently resigns from which of the following post?
BCCI Administrator
Finance secretary
UPSC chairman
RBI secretary
Supreme Court judge
6). Historian Ramachandra Guha who was appointed by the Supreme Court as one of the four administrators of BCCI, today informed the court that he had resigned from the post due to personal reasons. A vacation bench of Justices M M Shantanagoudar and Deepak Gupta was informed by Guha's counsel that he had tendered his resignation on May 28 to Chairman of the Committee of Administrators of the BCCI Vinod Rai. The apex court had on January 30 appointed a four-member committee of administrators headed by former Comptroller and Auditor General Vinod Rai to run the affairs of BCCI.
Answer: A

7.Parvathamma Rajkumar passed away recently, She belongs to which field?
Politics
Cinema
Medical
Law
Sports
7). Parvathamma Rajkumar, producer-distributor of Kannada cinema and wife of thespian Dr. Rajkumar, passed away on Wednesday morning at a private hospital here after a prolonged illness. She was 78.
Answer: B
8. The 15th meeting of GST Council held on which of the following city recently?
Mumbai
Chennai
Delhi
Bengaluru
Kolkata
8).Finance Minister Arun Jaitley chair the 15th meeting of the GST Council in New Delhi. This meeting is likely to finalize the rates of tax and cess to be levied on the commodities left in the previous Council's meet. The approval of amendments of the draft GST Rules and related forms are also on the agenda of the meeting. Finance ministers of different States/UTs, members of the GST Council and senior officials attend the meeting.
Answer: C
9.India and Russia have signed recently two more units of nuclear power plants in which of the following states?
Kerala
Tamil Nadu
Karnataka
Madhya Pradesh
Gujarat
9). India and Russia have signed the much-awaited agreement on setting up two more units of a nuclear power plant in Tamil Nadu and decided to give a “new direction” to the defence cooperation between the two “great powers”. The two countries also decided to hold the first tri-Services exercises, named ‘Indra-2017,’ this year and start joint manufacture of frigates, adding to the co-production of Kamov-226 military helicopters.
Answer: B

10.Which of the following brands are the new sponsor for FIFA?
Apple
Samsung
Micromax
Vivo
Sony
10). Chinese smartphone maker Vivo has signed on to sponsor the 2018 and ‘22 World Cups, FIFA said on Wednesday, adding to a string of deals between Chinese firms and football’s governing body. A FIFA statement announcing the deal did not disclose terms but Financial Times put it at $450 million over six years.
Answer: D




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)



For More Current Affairs GK Quiz- Click Here