13 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (5th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.World Environment day is observed on which of the following day?
4th june
4th july
5th june
6th june
5th july
1). World Environment day is observed on 5th June every year
Answer: C
2.What is the theme of World Environment day 2017?

Connecting people to nature
Connecting nature to people
People depends on nature
Save nature safe future
Save nature save people
2).World Environment day is observed on 5th June every year. The theme of World Environment day 2017 is connecting people to nature.
Answer: A

3.In which city Venkaiah Naidu, Urban Development Minister has launched the source segregation campaign recently?
Pune
Kolkata
Chennai
Bengaluru
New Delhi
3).M Venkaiah Naidu, Urban Development Minister has launched the source segregation campaign at Talkatora Stadium. Urban local bodies of Delhi, Gurugram, Faridabad, Noida and Ghaziabad will be covered in the campaign. Speaking on the occasion, Mr Naidu urged the people to dump wet waste in Green bins and dry waste in Blue bins. He said, people's participation is important for the success of this campaign.
Answer: E

4.Union Minister Nitin Gadkari inaugurated a new bridge on which of the following river?
Narmada
Ganga
Tapti
Savitri
Godavari
4).Union Minister Nitin Gadkari inaugurated a new bridge on Savitri River at Mahad on Mumbai-Goa highway in Maharashtra. The new bridge was constructed after the old British era bridge had collapsed last year on August 2 due to heavy rains claiming 42 lives. Two state transport buses and a private car were washed away in the mishap. After this mishap Nitin Gadkari had visited the place and assured to build a new bridge within six months. The construction of the new bridge started on December 15 last year and it is completed in record 165 days.
Answer: D
5. Recently Six Arab countries have declared not to maintain diplomatic relationship with Qatar. Which of the following country is not in that six country?
United Arab Emirates
Libya
Iran
Bahrain
Egypt
5).Six countries of the Arab region have cut off their diplomatic ties with Qatar. Saudi Arabia, United Arab Emirates (UAE), Bahrain, Yemen, Libya and Egypt have all accused Doha for destabilizing the region and have declared not to maintain any diplomatic relations with immediate effect. Qatar Foreign Ministry has regretted the decision of the Arab countries cutting off diplomatic ties. According to news channel Al Jazeera, Qatar Foreign Ministry said to cut off diplomatic relations claiming Doha's alleged support for terrorism has no basis and is not justified. It also said, the decision will not affect the normal lives of citizens and residents.
Answer: C

6.With which of the following country recently Nepal has signed a mega hydro project deal?
India
China
Russia
United States
Sri Lanka
6).Nepal has signed a major deal with a Chinese company to develop hydroelectric project to produce 1,200 MW. This is the biggest hydro project in the landlocked country that could resolve its perennial power crisis. Nepal’s Ministry of Energy signed an MoU with China Gezhouba Group Corporation (CGGC) for the development of the much-touted 1,200 MW Budhigandaki Hydroelectric Project. The agreement was signed at the Prime Minister’s residence, in the presence of outgoing Prime Minister of Nepal Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ and Chinese Ambassador to Nepal Yu Hong.
Answer: B

7.Who has been recently nominated as a member in International Table Tennis Federation (ITTF)?
Ashok verma
Raja Murli
Shiva Chandra Moorthy
Ganeshan Neelakanta
Dharmendra singh
7). Umpires and Referees Committee (URC) by International Table Tennis Federation (ITTF) has nominated Ganeshan Neelakanta Iyer as a member; he is the first Indian to get this honour. He will remain in this position for next two years and the duration may increase. And also Ganeshan Neelakanta Iyer was recommended as the Technical Commissioner from Asia to the ITTF for four years.
Answer: D
8. Who is the winner of Thailand Grand Prix Gold title?
Sanjay B kumar
B Sai Praneet
Srikanth Kidambi
Vishwanathan
Rajesh Rupani
8).Sai Praneeth won the title by title by defeating Indonesia’s Jonatan Christie 17-21, 21-18, 21-19 which was held at Nimibutr Stadium in Bangkok in Thailand. Previously Praneeth had defeated India’s Srikanth Kidambi (World No. 15 as on 1st June 2017) and won the Singapore Open Super series badminton title.
Answer: B
9.Shivraj who died recently, he belongs to which of the following field?
Business
Actor
Singer
Politics
Doctor
9).Character actor and the most recognizable faces in the Hindi cinema of the 1950s and the 60s, Shivraj died, He worked in hindi Cinema for 5 decades.
Answer: B

10.India beat Pakistan in Champions Trophy 2017.who has been named as the player of the match?
Virat Kohli
M.S.Dhoni
Ravindra Jadeja
Yuvraj Singh
Bhuvaneshwar kumar
10).India won Pakistan by 124 runs under Duckworth Lewis method in Champions Trophy cricket match at Edgbaston, Birmingham. Put in to bat, defending champions India notched up a competitive 319 runs for three after two rain interruptions reduced the match to 41 overs. While chasing the revised target of 289 runs in 41 overs, Pakistan bundled out at 164 runs in 33.4 overs. Rohit Sharma was the top scorer with 91, while skipper Virat Kholi remained unbeaten on 81. Shikhar Dhawan made 68, while Yuvraj Singh contributed 53. Yuvraj Singh named Player of the Match. Earlier, Pakistan won the toss and opted to field.
Answer: D

11.Doha is the capital city of which of the following country?
Qatar
Yemen
Bahrain
Egypt
United Arab Emirates
10).Doha is the capital of Qatar.
Answer: A




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)

For More Current Affairs GK Quiz- Click Here