10 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (5th & 6th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00


1.Which of the following state Assembly recently passed their state Goods and Sales Tax Bill?
Mizoram
Manipur
Assam
Rajasthan
Gujarat
1). The Manipur Assembly on Monday passed the Manipur Goods and Sales Tax Bill, 2017. Finance Minister Yumnam Joykumar said the Bill would ensure price uniformity and would not lead to an increase in prices.
Answer: B
2.The single-woman pension scheme, has been launched recently by which of the following state government?

Andhra Pradesh
Haryana
Sikkim
Goa
Telangana
2).Telangana government has recently launched the single-women pensions scheme across the state. Single women will be given Rs 1,000 per month. It is the first such scheme in India. The government had also increased the Kalyana Laxmi and Shaadi Mubarak scheme amount from Rs 50,116 to Rs75,116. Children of single women would be admitted into all Telangana Residential Educational Institutions without having to write an examination or waiting for the lottery system. The beneficiaries would get the pension in their bank accounts every month.
Answer: E

3.Name the competition for students in colleges and universities has been unveiled recently by our HRD minister on the occasion of the world environment day?
Green Campus, our Campus
Green earth, Green Campus
Clean Campus, Green Campus, Smart Campus
Clean Campus, Clean earth
Save earth, clean campus, Green Campus
3).Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar on Monday unveiled the Clean Campus, Green Campus, Smart Campus competition for students in colleges and universities across the country on the occasion of World Environment Day. The contest challenges students to make their campuses eco-friendly by planting trees, conserving water and energy, and implementing sustainable waste management projects. “The objective is to make campuses across the country green and sustainable”.
Answer: C

4.MyCall a new app has been launched by which of the following organization for users to rate their call quality?
Reliance Jio
Airtel
Vodafone
Telecom ministry
TRAI
4).Telecom regulator TRAI on Monday introduced a new app — MyCall — that enables subscribers to rate the quality of a phone call. “The application will help mobile phone users rate their experience about voice call quality in real-time and help TRAI gather customer experience data along with network data,” the regulator said in a statement. After a call ends, a pop-up will appear requesting the user to rate the call. Two more apps launched by TRAI is Myspeed App and Do Not Disturb.
Answer: E
5.National Skill Development Corporation (NSDC) and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in which of the following sector?
Aviation and aerospace sectors
Manufacturing sector
IT sector
Construction sector
Environment sector
5).National Skill Development Corporation (NSDC) and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in the aviation and aerospace sectors. NSDC and Bird Academy will set up training centres. The centres will be set up in Chandigarh, Delhi, Cochin, Bengaluru, Mumbai, Goa and other locations.
Answer: A

6.The Ministry of Rural Development has selected recently Vizianagaram district from which of the following state as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award?
Telangana
Tamil Nadu
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
6).The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram district in Andhra Pradesh as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award for effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MGNREGA) Act during 2015-16.
Answer: C

7.Who among the following player won the ITF men's Futures tennis title?
Rohan Bopanna
Sai Praneeth
Vishwa Ramakrishnan
Ramkumar Ramanathan
Vikas Goel
7).India's Ramkumar Ramanathan lifted the ITF men's Futures tennis title after outplaying Raymond Sarmiento of the USA in straight sets in Singapore. The top seeded Indian beat the second seeded player 6-2, 6-2 in the final of event last night. It was the first title of the season for Ramkumar.
Answer: D
8.Which of the following is the headquarter of the Kotak Mahendra Bank?
Chennai
Pune
New Delhi
Kolkata
Mumbai
8).Kotak Mahendra bank is headquartered in Mumbai and it was founded in 2003.
Answer: E
9. Which of the following bank recently signed a MoU with small farmers agribusiness consortium (SFAC)?
Bank of India
State Bank of India
Bank of Baroda
ICICI Bank
Axis Bank
9).Bank of Baroda recently signed a MoU with small farmers agribusiness consortium (SFAC).
Answer: C

10.What is the capital of Telangana?
Amaravati
Vizhianagaram
Gundur
Hyderabad
Tirupathi
10).Hyderabad is the capital of Telangana.
Answer: D




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)



For More Current Affairs GK Quiz- Click Here