9 Jun 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (3rd & 4th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00


1.Sarbananda Sonowal inaugurated MODI Fest in which of the following state?
Mizoram
Assam
Meghalaya
Tripura
Nagaland
1). Making of Developed India (MODI) Fest, was launched in Tripura today for highlighting the flagship schemes, initiatives, policies and achievements of NDA Government on completion of its 3 years. The three day Expo has begun at Santirbazar School Ground in Santirbazar Sub-division of South Tripura district. The Programme was inaugurated by the Chief Minister of Assam Sarbananda Sonowal.
Answer: D
2.Name the Indian – American who won the 90th Scripps National Spelling Bee title recently?

Seema vijay
Ananya vinay
Preethi sharma
Priyanka Rajesh
Sharmila Rajagopal
2). The 12-year-old from Fresno, California won the 90th Scripps National Spelling Bee. Ananya vinay will get more than $40,000 in cash and prizes.
Answer: B

3.Leo Varadkar is the newly elected Prime Minister of which country?
Italy
France
Uganda
Spain
Ireland
3). Indian-Origin Leo Varadkar is set to become the Republic of Ireland's next Prime Minister after winning the leadership of the Fine Gael party. He will succeed Enda Kenny as leader of the centre-right party.
Answer: E

4.The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed a committee recently under the chairmanship of which of the following person?
Uday Kotak
Anand Mahindra
Kumaraguru
Surya Prakash
Anil ambani
4). The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed a committee under the chairmanship of Uday Kotak, executive vice chairman and managing director, Kotak Mahindra Bank to advise on corporate governance issues. It will recommend steps to improve corporate governance of listed companies in India. Among other things, the committee will look at ways to ensure independence of independent directors.
Answer: A
5.Name the person who has won boys singles title of HCL Asian Junior Tennis Championship?
Vikram sharma
Rakesh Mehta
Nitin Kumar Sinha
Christian Didier
Ram Chandra
5). Indian wild card Nitin Kumar Sinha today won the boys singles title of HCL Asian Junior Tennis Championship. He defeated Malaysian player Christian Didier Chin in a final match held at the Shri Shiv Chhatrapati Sports Complex, Mahalunge - Balewadi, in Pune.
Answer: C

6.Roberto de Vicenzo who passed away recently. He belongs to which of the following field?
Sports
Cinema
Politics
Business
Law
6). Argentine golfing great Roberto de Vicenzo died on Thursday at the age of 94, his son Eduardo said. de Vicenzo started out as a caddie in 1932 but rose through the golfing ranks to win the 1967 British Open, beating the likes of Jack Nicklaus and Gary Player. He won 230 tournaments worldwide, including four PGA titles.
Answer: A

7.The United Nations' (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on?
3rd june
2nd june
1st june
4th june
6th june
7). The United Nations' (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 each year. The purpose of the day is to acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse.
Answer: D
8.Which of the following state government started the distribution of maternity kits for new borns and mothers across the State?
Andhra Pradesh
Telangana
Haryana
Kerala
West Bengal
8). The Telangana government started the distribution of kits for new borns and mothers across the State with Chief Minister K.Chandrashekar Rao gave them at the Government Maternity Hospital. Six women, who gave birth to children recently, received them.
Answer: B
9. What is the GST rate for jute allotted by the GST council recently?
10%
5%
2%
0%
3%
9). Union Finance, Defence and Corporate Affairs Minister Arun Jaitley, while briefing the media recently GST rate for jute would be 0%
Answer: D

10.What is the GST rate for gold allotted by the GST council recently?
5%
4%
2%
6%
3%
10). Union Finance, Defence and Corporate Affairs Minister Arun Jaitley, while briefing the media recently said gold, silver, and diamonds would be placed in a new rate category of 3% while rough diamonds would attract a nominal rate of 0.25%.
Answer: E

11.The country’s first smart card-based public bicycle sharing (PBS) was started recently in which of the following city?
Pune, Maharashtra
Indore, Madhya Pradesh
Chennai, Tamil nadu
Kollam, Kerala
Mysuru, Karnataka
11).Trin Trin, the country’s first smartcard-based public bicycle sharing (PBS) initiative under a six-year 20.5 crore rupees plan will be seen all over the city. With broad tree-lined roads, steady tourism and smart phone-savvy citizens, Mysuru scored over other cities when Karnataka’s Directorate of Urban Land Transport (DULT) looked for a candidate for the bike venture. About 450 bicycles will be available, reviving memories of a Mysuru that had neighborhood bicycle rental shops.
Answer: E

12.Four Indian Army jawans recently climbed which of the following mountain without using oxygen cylinders?
Mt. Everest
Kangchenjunga
Nanda Devi
Kamet
Kedarnath peak
12). A team of four Indian Army jawans successfully climbed Mt. Everest without using oxygen cylinders, the first team to scale the world’s highest peak without supplementary oxygen. The four climbers are Kunchok Tenda, Kelshang Dorjee Bhutia, Kalden Panjur and Sonam Phuntsok.
Answer: A

13.India successfully test-fires 1st all weather tracked-chassis QR-SAM, here what is QR stands for?
Quick Range
Quick Reaction
Quick Response
Quick Reach
Quick Run
13).India successfully test-fired its first all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. Official sources said, the test was carried out for validating various parameters of the sophisticated weapon system to further strengthen its air defence system.
Answer: B

14.Which of the following Indian-American has been Amul Thapar appointed as Judge in US Court of Appeals?
Vinay Sharma
Ramachandran
Ashok Raju
Amul Thapar
Jay Kumar
14). Amul Thapar, an Indian-American legal luminary, has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump.
Answer: D

15.Which of the following football team won UEFA Champions League title recently?
Liverpool
Arsenal
Real Madrid
Juventus
FC Barcelona
15).Real Madrid beat Juventus to win their UEFA Champions league title. Real Madrid won the title in consecutive seasons. This is the first time in UEFA Champions League a team won consecutive seasons.
Answer: C




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)


For More Current Affairs GK Quiz- Click Here