12 Jun 2017

Important Practice English Questions on Error Spot with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017

Important Practice English Questions on Cloze Test with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017
Important Practice English Questions on Error Spot with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017:
Dear Readers, Here we have given the Important Practice English Questions on Error Spot with Explanation for Upcoming RBI Grade B/IBPS PO/Clerk and All other Upcoming Competitive Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.


“We Hope that these Questions will Really Help You in Your Preparation, Follow us daily to get regular updates and Kindly Recommend Our Site To All Your Friends those Who Are Preparing For Competitive Exams



00:00:00

Directions (Q. 1-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e).

1.Though it is involved in the fight(a)/against the Islamic State in(b)/Iraq and Syria, Iran has so far largely(c)/remain insulated from the regional crises.(d)/ No error(e)
Though it is involved in the fight
against the Islamic State in
Iraq and Syria, Iran has so far largely
remain insulated from the regional crises.
No error

1). Explanation: Here verb is remained and the past form. (remained insulated from the regional crises.)
Answer: D
2.The attack, the first major terror incident(a)/in Iran in many years, suggests that even the(b)/formidable security cover put at place by the(c)/elite Revolutionary Guards can be breached by terrorists.(d)/No error(e)
The attack, the first major terror incident
in Iran in many years, suggests that even the
formidable security cover put at place by the
elite Revolutionary Guards can be breached by terrorists.
No error
2).Explanation: Correct preposition will be in not at.( formidable security cover put in place by the)
Answer: C

3.Both Iran and Saudi Arabia should stand down (a)/from this mutual hostility and join hands for(b)/the cause of regional security if they are serious(c)/about the public claims they make.(d)/No error(e)
Both Iran and Saudi Arabia should stand down
from this mutual hostility and join hands for
the cause of regional security if they are serious
about the public claims they make.
No error
3).Explanation: Correct preposition will be in. (from this mutual hostility and join hands in)
Answer: B

4.Further, Iran is directly involved in the anti-IS fight — in Iraq, Iran-trained(a)/Shia militia groups are in the forefront of the battle for(b)/Mosul which has almost liberated the second large city from the IS; and(c)/in Syria, Iran is propping up the regime of Bashar al-Assad which the IS wants to overthrow.(d)/No error(e)
Further, Iran is directly involved in the anti-IS fight — in Iraq, Iran-trained
Shia militia groups are in the forefront of the battle for
Mosul which has almost liberated the second large city from the IS; and
in Syria, Iran is propping up the regime of Bashar al-Assad which the IS wants to overthrow.
No error
4).Explanation: Here the suprerlative degree will be used. (Mosul which has almost liberated the second largest city from the IS; and).
Answer: C
5. That the RBI’s Monetary Policy Committee has chosen(a)/to do so in the face of clamourof a rate cut, and Consumer Price(b)/Index data and the bank’s own survey of households’ inflation expectations appearing benign,(c)/points to the MPC’s determination to reassert the central bank’s independence, especially in the rate-setting realm.(d)/No error(e)
That the RBI’s Monetary Policy Committee has chosen
to do so in the face of clamourof a rate cut, and Consumer Price
Index data and the bank’s own survey of households’ inflation expectations appearing benign,
points to the MPC’s determination to reassert the central bank’s independence, especially in the rate-setting realm.
No error
5). Explanation: Correct preposition will be for after clamour. (to do so in the face of clamour for a rate cut, and Consumer Price).
Answer: B

6.Laying out its reasoning for opting to remain “watchful”, the RBI(a)/have raised pertinent questions relating to the outlook for price stability,(b)/the foremost being whether the “unusually low(c)/momentum in the reading for April will endure”.(d) /No error(e)
Laying out its reasoning for opting to remain “watchful”, the RBI
have raised pertinent questions relating to the outlook for price stability,
the foremost being whether the “unusually low
momentum in the reading for April will endure”.
No error
6). Explanation: Have is replaced by has. (has raised pertinent questions relating to the outlook for price stability,).
Answer: B

7.Observing that inflation has fallen below 4% only(a)/since November 2016, the RBI has reiterated its(b)/commitment for keeping the headline reading(c)/close to that figure on a “durable basis”.(d)/No error(e)
Observing that inflation has fallen below 4% only
since November 2016, the RBI has reiterated its
commitment for keeping the headline reading
close to that figure on a “durable basis”.
No error
7).Explanation: Preposition after commitment will be to. (commitment to keeping the headline reading).
Answer: C
8. The MPC acknowledges that the latest monsoon(a)/forecast augurs well to the agriculture sector, and when viewed in(b)/conjunction with robust government spending, it ought to help(c)/undergird overall momentum in the economy.(d)/No error(e)
The MPC acknowledges that the latest monsoon
forecast augurs well to the agriculture sector, and when viewed in
conjunction with robust government spending, it ought to help
undergird overall momentum in the economy.
No error
8). Explanation: Correct preposition will be for. (forecast augurs well for the agriculture sector, and when viewed in).
Answer: B
9. Spelling out the priorities, the MPC has said monetary(a)/policy can be effective only when private investment(b)/have revived, the banking sector’s health is restored and(c)/infrastructure bottlenecks are removed.(d)/No error(e)
Spelling out the priorities, the MPC has said monetary
policy can be effective only when private investment
have revived, the banking sector’s health is restored and
infrastructure bottlenecks are removed.
No error
9). Explanation: Has will be used in place of have.( has revived, the banking sector’s health is restored and).
Answer: C

10.And the elephant in the room, in the MPC’s opinion, is(a)/the real prospect of inflationary spillovers for the rising risk of fiscal slippages(b)/caused by farm loan waivers — Uttar Pradesh has set(c)/the stage, and Maharashtra’s government has vowed to come up with the State’s largest-ever.(d)/No error(e)
And the elephant in the room, in the MPC’s opinion, is
the real prospect of inflationary spillovers for the rising risk of fiscal slippages
caused by farm loan waivers — Uttar Pradesh has set
the stage, and Maharashtra’s government has vowed to come up with the State’s largest-ever.
No error
10). Explanation: Correct preposition will be from in place of for. (the real prospect of inflationary spillovers from the rising risk of fiscal slippages).
Answer: B





        

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here