1 Jun 2017

Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017

Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017
Important Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017:
Dear Readers, Here we have given the Important Practice English Questions on Error Spotting with Explanation for Upcoming RBI Grade B/IBPS PO/Clerk and All other Upcoming Competitive Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-

1). Search and rescue for more(a)/ survivors is drastically hamper(b)/due to prevailing rough(c)/ weather in the area(d).
a)   Search and rescue for more
b)   survivors is drastically hamper
c)   due to prevailing rough
d)   weather in the area.
e)   No Error

2). The rain gave respite to residents from(a)/sweltering summer heat and also bring(b)/ cheers to farmers readying(c)/ fields for paddy transplantation.(d)
a)   The rain gave respite to residents from
b)   sweltering summer heat and also bring
c)   cheers to farmers readying
d)   fields for paddy transplantation.
e)   No Error

3). The surgical strike did not create (a)/waves as there are a treaty between(b)/ the two countries on(c)/ operations across the border(d)
a)   The surgical strike did not create
b)   waves as there are a treaty between
c)   the two countries on
d)   operations across the border.
e)   No Error

4).  A happy and contented retired army personnel (a)/enjoying the leisure without any(b)/ scarcity and tension, prompts(c)/ the young ones to join the Army(d).
a)   A happy and contented retired army personnel
b)   enjoying the leisure without any
c)   scarcity and tension, prompts
d)   the young ones to join the Army.
e)   No Error

5). The customs and traditions brought (a)/in from the invaders and(b)/ travelers made our(c)/ culture rich and varied.(d)
a)   The customs and traditions brought
b)   in from the invaders and
c)   travelers made our
d)   culture rich and varied.
e)   No Error

6).  A daily wager committed suicide as(a)/ he was not getting work and a few(b)/ old and feeble died due to(c)/ waiting for their turn in queue.(d)
a)   A daily wager committed suicide as
b)   he was not getting work and a few
c)   old and feeble died due to
d)   waiting for their turn in queue.
e)   No Error

7).  In the name of family (a)/ and honour many (b)/ women has been (c)/ sacrificed their lives.(d)
a)   In the name of family
b)   and honour many
c)   women has been
d)   sacrificed their lives.
e)   No Error.

8).  To handle a situations(a)/ efficiently, we need(b)/ to be well equipped (c)/with latest technologies.(d)
a)   To handle a situations
b)   efficiently, we need
c)   need to be well equipped
d)   with latest technologies.
e)   No Error

9).  Inflation has sent the price of land(a)/ and building sky- rocketing and(b)/ owning a house has becoming a(c)/ distant dream for a common man.(d)
a)   Inflation has sent the price of land
b)   and building sky- rocketing and
c)   owning a house has becoming a
d)   distant dream for a common man.
e)   No Error

10). Social media has been utilized to its(a)/ fullest to share the awareness and(b)/selfie with daughters became(c)/ a world-wide hit over the night.(d)
a)   Social media has been utilized to its
b)   fullest to share the awareness and
c)   selfie with daughters became
d)   a world-wide hit over the night.
e)   No Error

Answer With Explanation:
1). Search and rescue for more(a)/survivors is drastically hamper (b)/due to prevailing rough(c)/ weather in the area(d).
a)   Search and rescue for more
b)  survivors is drastically hamper
c)   due to prevailing rough
d)   weather in the area.
e)   No Error
Answer:- survivors is drastically hampered
Explanation:- The second form of the verb will be used here ‘Hampered’.

2).  The rain gave respite to residents from(a)/sweltering summer heat and also bring(b)/ cheers to farmers readying(c)/ fields for paddy transplantation.(d)
a)   The rain gave respite to residents from
b)  sweltering summer heat and also bring
c)   cheers to farmers readying
d)   fields for paddy transplantation.
e)   No Error
Answer:- sweltering summer heat and also brought
Explanation:- The sentence is in past tense, so in the place of ‘bring’, ‘brought’ will be used.

3). The surgical strike did not create (a)/waves as there are a treaty between(b)/ the two countries on(c)/ operations across the border(d)
a)   The surgical strike did not create
b)  waves as there are a treaty between
c)   the two countries on
d)   operations across the border.
e)   No Error
Answer:- waves as there is a treaty between
Explanation:- The word ‘treaty’ is singularly used, so in the place of‘are’, ‘is’ will be used.

4).  A happy and contented retired army personnel (a)/enjoying the leisure without any(b)/ scarcity and tension, prompts(c) the young ones to join the Army(d).
a)   A happy and contented retired army personnel
b)   enjoying the leisure without any
c)   scarcity and tension, prompts
d)  the young ones to join the Army.
e)   No Error
Answer:- prompts the youth to join the Army.
Explanation:- The word ‘young ones’ is incorrect, so ‘youth’ will be used.

5). The customs and traditions brought (a)/in from the invaders and(b) travelers made our(c)/ culture rich and varied.(d)
a)   The customs and traditions brought
b)  in from the invaders and
c)   travelers made our
d)   culture rich and varied.
e)   No Error
Answer:- in from the invaders and
Explanation:- Here, in this sentence, the use of ‘from’ is incorrect with the ‘brought in’, so ‘by’ will be used.

6). A daily wager committed suicide as(a)/ he was not getting work and a few(b)/ old and feeble died due to(c) waiting for their turn in queue.(d)
a)   A daily wager committed suicide as
b)   he was not getting work and a few
c)  old and feeble died due to
d)   waiting for their turn in queue.
e)   No Error
Answer:- old and feeble died while
Explanation:- With the verb ‘waiting’ the adverb we use should be ‘while’, so ‘due to’ is incorrect.

7). In the name of family (a)/and honour many(b) women has been(c) sacrificed their lives.(d)
a)   In the name of family
b)   and honour many
c)  women has been
d)   sacrificed their lives.
e)   No Error.
Answer:- women have
Explanation:- The sentence is in in past tense, hence ‘have’ will be used.

8). To handle a situations(a)/ efficiently, we need(b)/ to be well equipped (c)/with latest technologies.(d)
a)  To handle a situations
b)   efficiently, we need
c)   need to be well equipped
d)   with latest technologies.
e)   No Error
Answer:- To handle the situations
Explanation:- Here, we are talking about the plural (situations), so the use of ‘a’ is incorrect.

9).  Inflation has sent the price of land (a)/ and building sky- rocketing and(b)/ owning a house has becoming a(c)/ distant dream for a common man.(d)
a)   Inflation has sent the price of land
b)   and building sky- rocketing and
c)  owning a house has becoming a
d)   distant dream for a common man.
e)   No Error
Answer:- owning a house has become a
Explanation:- The sentence is in simple past tense, so ‘ become’ will be used.

10).  Social media has been utilized to its (a)/ fullest to share the awareness and(b)/ selfie with daughters became(c) a world-wide hit over the night.(d)
a)   Social media has been utilized to its
b)   fullest to share the awareness and
c)   selfie with daughters became
d)  a world-wide hit over the night.
e)   No Error.
Answer:- a world-wide hit overnight.
Explanation:- The use of phrase ‘overnight’ is incorrect.  


“We Hope that these Questions will Really Help You in Your Preparation, Follow us daily to get regular updates and Kindly Recommend Our Site To All Your Friends those Who Are Preparing For Competitive Exams



More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here