7 Jun 2017

Important Practice English Questions on Sentence Rearrangement with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017

Important Practice English Questions on Cloze Test with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017
Important Practice English Questions on Sentence Rearrangement with Detailed Explanation for RBI Grade B/NICL AO & Upcoming Exams 2017:
Dear Readers, Here we have given the Important Practice English Questions on Sentence Rearrangement with Explanation for Upcoming RBI Grade B/IBPS PO/Clerk and All other Upcoming Competitive Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.



Directions (Q. 1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A). The Reserve Bank of India has warned that the States’ expectation to revert to the 3% mark in their 2016-17 Budgets may not be realised, based on information from 25 States.
(B). For the first time in 11 years, in 2015-16 the combined fiscal deficit of India’s 29 States as a proportion of the size of their economies breached the 3% threshold recommended as a fiscally prudent limit by successive Finance Commissions.
(C). Chief Economic Adviser Arvind Subramanian has asserted that the 3% of GDP benchmark for the fiscal deficit of the States or the Centre is not a magic number.
(D). Yet, it serves as an anchor for fiscal discipline in a country whose two biggest crises in recent decades — the balance of payments trouble in 1991, the currency tumble in 2013 — were precipitated by fiscal irresponsibility.
(E). While the Central government has projected a fiscal deficit of 3.2% of GDP for this year, States expect to bring theirs down further to 2.6% — still higher than the average of 2.5% clocked between 2011-12 and 2015-16.
(F). Whichever way one looks at it, the steady gains made in States’ finances over the past decade seem to be unravelling.

1). Which of the following sentences should be the FIFTH after rearrangement? 
a)   F
b)   C
c)   D
d)   A
e)   B

2). Which of the following sentences should be the FIRST after rearrangement? 
a)   B
b)   A
c)   D
d)   F
e)   C

3). Which of the following sentences should be the SIXTH(LAST) after rearrangement?
a)   D
b)   C
c)   F
d)   A
e)   B

4). Which of the following sentences should be the FOURTH after rearrangement?
a)   C
b)   D
c)   A
d)   F
e)   B

5). Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

Directions (Q. 6-10):  Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(A). Of course not! Even closer home, a tiny island state like Sri Lanka has apparently resisted certain provisions for port usage in the Hambantota project with China on sovereignty grounds.
(B). Finally, the underlying premise in much of the Indian debate that Asia, and South Asia, is ripe for Chinese neocolonialism or imperial expansion can be refuted.
(C). Will it fall under China’s spell because a few billion dollars were invested in its economy or on its Central Asian periphery?
(D). Asia’s national identities are much too strong for state agency to be brushed aside.
(E). What about Russia, one of the world’s strongest military powers with a history of geopolitical experience in Eurasia?
(F). Can anyone, for instance, make a credible argument that Vietnam — a country that has resisted China for a millennia — will fall under the dragon’s sway because of an engagement with the B&RI?

6). Which of the following sentences should be the FIFTH after rearrangement? 
a)   C
b)   E
c)   D
d)   A
e)   B

7). Which of the following sentences should be the FIRST after rearrangement? 
a)   B
b)   A
c)   D
d)   F
e)   C

8). Which of the following sentences should be the SIXTH(LAST) after rearrangement?
a)   E
b)   C
c)   F
d)   A
e)   B

9). Which of the following sentences should be the FOURTH after rearrangement?
a)   E
b)   D
c)   A
d)   F
e)   B

10). Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

Answers:
1)b   2)a  3)a   4)d   5)a   6)a   7)a   8)d  9)a   10)d

Detailed Explanation:
Directions (Q. 1-5):
BAEFCD
(B). For the first time in 11 years, in 2015-16 the combined fiscal deficit of India’s 29 States as a proportion of the size of their economies breached the 3% threshold recommended as a fiscally prudent limit by successive Finance Commissions.
(A). The Reserve Bank of India has warned that the States’ expectation to revert to the 3% mark in their 2016-17 Budgets may not be realised, based on information from 25 States.
(E). While the Central government has projected a fiscal deficit of 3.2% of GDP for this year, States expect to bring theirs down further to 2.6% — still higher than the average of 2.5% clocked between 2011-12 and 2015-16.
(F). Whichever way one looks at it, the steady gains made in States’ finances over the past decade seem to be unravelling.
(C). Chief Economic Adviser Arvind Subramanian has asserted that the 3% of GDP benchmark for the fiscal deficit of the States or the Centre is not a magic number.
(D). Yet, it serves as an anchor for fiscal discipline in a country whose two biggest crises in recent decades — the balance of payments trouble in 1991, the currency tumble in 2013 — were precipitated by fiscal irresponsibility.
EXPLANATION
·        E,F,D can’t be first sentence, Now one of the remaining three will be first.
·        This article is all about fiscal deficit.
·        B will be the first sentence because it gives idea about fiscal deficit of previous year.
·        A will be the second sentence because description of RBI warning is there.
·        A is connected with E by its same type description.
·        F comes next because whichever is used ,which means out of 2 or more than 2
·        C and D are connected because description of same context. D comes later because yet is used.

Directions (Q. 6-10):
BDFECA
(B). Finally, the underlying premise in much of the Indian debate that Asia, and South Asia, is ripe for Chinese neocolonialism or imperial expansion can be refuted.
(D). Asia’s national identities are much too strong for state agency to be brushed aside.
(F). Can anyone, for instance, make a credible argument that Vietnam — a country that has resisted China for a millennia — will fall under the dragon’s sway because of an engagement with the B&RI?
(E). What about Russia, one of the world’s strongest military powers with a history of geopolitical experience in Eurasia?
(C). Will it fall under China’s spell because a few billion dollars were invested in its economy or on its Central Asian periphery?
(A). Of course not! Even closer home, a tiny island state like Sri Lanka has apparently resisted certain provisions for port usage in the Hambantota project with China on sovereignty grounds.
EXPLANATION
·        B will be the first because India debate here about China which gaves base for this article.
·        In next statement power of Asia’s nation is discussed.
·        3rd sentence will be F because question about Vietnam is asked and this sentence is continued with the question about Russia.
·        C will be the 5th sentence because question is continued.
·        In last sentence author argued and cancelled his statement itself by discussing the resistance of small country Srilanka.


“We Hope that these Questions will Really Help You in Your Preparation, Follow us daily to get regular updates and Kindly Recommend Our Site To All Your Friends those Who Are Preparing For Competitive Exams


        

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)

More Practice English Questions for Upcoming  Exams - Click Here