15 Jun 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for SBI Clerk / IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for SBI Clerk / IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming SBI Clerk / IBPS Exams 2017 can make use of it. Kindly share this to all your friends and recommend them to follow our site regularly.  


National Payment Corporation of India and its Products (Part – 02)



00:00:00

1. Bharat Interface for Money (BHIM) App supports ________ languages.
7
9
10
12
15
1).BHIM app currently supports 12 languages including English.
Answer: D
2. Bharat Interface for Money app developed by NPCI based on ________.
USSD
UPI
BBPS
NEFT
ECS
2). BHIM app based on Unified Payment Interface (UPI).
Answer: B
3. In BHIM app for a single transaction, the maximum limit is Rs ________.
2000
5000
10,000
20,000
No limit
3). Answer: C

4. In BHIM app, daily transaction limit would not exceed Rs ________.
10,000
20,000
50,000
1,00,000
No limit
4). Answer: B

5. Immediate Payment Service (IMPS) facility is provided by?
RBI
NPCI
AEPS
BBPS
ECS
5). IMPS is a product of NPCI.
Answer: B

6. What does second M stands for in MMID?
Mobile
Monetary
Money
Markup
Measure
6). MMID - Mobile Money Identifier
Answer: C

7. Mobile Money Identifier (MMID) is a ________digit number.
6
7
10
9
11
7). Mobile Money Identifier (MMID) is a seven digit unique number issued by the bank upon registration.
Answer: B

8. UPI – PIN has maximum ________number of digits.
3
4
5
6
7
8). UPI-PIN (UPI Personal Identification Number) is a 4-6 digit secret code you create/set during first time registration with this BHIM App. So the minimum digit is 4 and the maximum digit is 6.
Answer: D
9. UPI uses ________, which uniquely identifies a respective bank account.
Virtual Payment Address
Bank account
Bank Address
Primary address
None of these
9). Answer: A

10. In UPI we can transfer maximum Rs ________.
20,000
50,000
1,00,000
2,00,000
No limit
10). At present, the upper limit per UPI transaction is Rs. 1 Lakh.
Answer: C

11. The term ________is used for Requesting money in UPI.
PUSH
PULL
DRAW
ASK
PUT
11). Answer: B

12. The term ________is used for sending money in UPI.
PUSH
TRANSFER
DRAW
ASK
PUT
12). Answer: A
13. What does S stands for in QSAM?
System
Service
Supply
Subsidiary
Solution
13). QSAM - Query Service on Aadhaar Mapper. This service helps user in knowing their Aadhaar Seeding status with their bank account.
Answer: B
14. When using QSAM Service we need to dial ________.
*99#
*99*11#
*99*99#
*99*111#
*999#
14). Answer: C
15. What does S stands for in BBPS?
Service
System
Solution
Supply
Subsidiary
15). Bharat Bill Payment System – BBPS. The Bharat Bill Payment System is a RBI mandated system which will offer integrated and interoperable bill payment services to customers across geographies with certainty, reliability and safety of transactions.
Answer: B








         


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)