22 Jun 2017

Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO & Upcoming IBPS Exams 2017 (June 2nd Week)

Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO & Upcoming IBPS Exams 2017 (June 2nd Week)
Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO & Upcoming IBPS Exams 2017 (June 2nd Week):
Dear Aspirants, Here we have given the Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO & Upcoming IBPS Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.



00:00:00

STATE NEWS:
1. Which of the following state government recently announced a hike in the monthly stipend of widows and destitute women?
Haryana
Punjab
Rajasthan
Telangana
Andhra Pradesh
1).The Haryana government announced a 500 rupee increase in the monthly stipend of widows and destitute women and girls imparting training in tailoring. To purchase raw materials each trainee will get 300 rupee per month instead of 150 rupee during the training period.
Answer: A
2. The Union Ministry of Law and Justice has cleared the Kambala bill recently. Kambala is a traditional race of which of the following state?
Karnataka
Andhra Pradesh
Bihar
Tamil Nadu
Haryana
2). The Union Ministry of Law and Justice has cleared the Prevention of Cruelty to Animals (Karnataka Amendment) Bill 2017, legalising kambala, the traditional slush track buffalo race. It will now send it to the President for his assent.
Answer: A
3. Sports Minister Vijay Goel sanctioned Rs.200 crore for the development of sports in which of the following states?
Rajasthan
Haryana
Jammu & Kashmir
Gujarat
Uttar Pradesh
3). Sports Minister Vijay Goel sanctioned Rs.200 crore for the development of sports in Jammu & Kashmir, after meeting state Sports Minister Imran Raza Ansari on june 8th.Ansari called for the development of games in the region, which includes the construction of stadiums.
Answer: C
4. Which of the following state government launched “Back to School” programme against child labour?
Telangana
Haryana
Punjab
Andhra Pradesh
Tamil Nadu
4). Krishna District Collector B. Lakshmikantham Inaugurating a week-long campaign against child labour and ‘Back to School’ programme said all children aged below 14 years should be in school under the Right to Education Act, 2009. Persons having information on child labour could alert the officials by calling ‘100’ or ‘1098’, the Collector said.
Answer: D
INTERNATIONAL NEWS:
5. The BRICS grouping has established how much fund for boosting media cooperation in the five-nation grouping recently?
USD 1 million
USD 2 million
USD 1 billion
USD 1.5 million
USD 2.5 million
5). The Brazil-Russia-India-China-South Africa (BRICS) grouping has established a one million dollar fund for boosting media cooperation in the five-nation grouping. During the inaugural session of the BRICS Media Forum held in Beijing, Xinhua News Agency and executive president of the Forum had announced that the Xinhua news agency will invest one million U.S. dollars for bolstering BRICS media.
Answer: A
6. Which country has launched world’s largest floating solar farm?
Japan
China
Australia
Qatar
India
6). China has launched world’s largest floating solar farm in Anhui province. The 40-megawatt power plant has 160,000 panels resting on a lake that emerged after the collapse of a coal mine in central Anhui province. The plant has been built in Huainan City, Anhui Province, by Sun grow Power Supply, and a Chinese company specialized in renewable energy.
Answer: B
APPOINTMENTS:
7. Who has been recently resigned as technical adviser to the Odisha government?
Saran Raju
Venkatasubbu
Bhimesh Patnaik
Sam pitroda
Kiren rijuju
7). Telecom engineer and inventor Sam Pitroda resigned as technical adviser to the Odisha government on Wednesday. He was appointed in January.
Answer: D
8. K G Karmakar, Gauri Shankar has been appointed as directors of which of the following organizations?
RBI
SEBI
IPPB
NABARD
EXIM
8).K G Karmakar and Gauri Shankar were appointed as Independent Directors of India Post Payments Bank (IPPB). The IPPB has been incorporated as a public sector bank under the Department of Posts with 100 percent equity of the government of India.
Answer: C
9. B.K.Manjunath appointed as non-executive chairman of which of the following banks?
Bank of India
Lakshmi Vilas Bank
Oriental Bank of commerce
Karur Vysya Bank
Yes Bank
9).Lakshmi Vilas Bank has appointed B.K. Manjunath as its non-executive chairman for a period of three years.
Answer: B
10. Name the Person, Who recently elected as new MD & CEO of National Stoke Exchange?
Arvind Panagariya
Sasikanth Sharma
Desmukh Adiya
Srinivasan
Vikram Limaye
10). Veteran banker Vikram Limaye will quit the Committee of Administrators for the BCCI on July 14 to take over as the Managing Director and CEO of the NSE.
Answer: E
11. Shashi Shekar Vempati recently takes charge as CEO of which of the following organization?
ONGC
Prasar Bharati
DRDO
Amul Products
BCCI
11).Shashi Shekar Vempati took charge as the Chief Executive Officer of Prasar Bharati. Speaking to media after taking charge Mr Vempati said, his priority will be to make Prasar Bharati a modern Broadcasting organisation.He said, the operations will be modernised and new technologies will be brought in.
Answer: B
BANKING & FINANCE:
12. Which of the following bank has announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day?
ICICI Bank
Yes Bank
HDFC Bank
Axis Bank
SBI
12). Axis Bank Ltd has announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day (05th June). With this, the bank has become the first to introduce biodegradable cards in the country. The card has the look and feel of regular plastic cards and can be used in PoS terminals and ATMs. Biodegradable cards can also be recycled.
Answer: D
13. How much fund have extended by France and the European Union for ‘Moblise Your City’ (MYC) initiative in India?
2.5 million euros
3.5 million euros
4.5 million euros
2 billion euros
2 million euros
13). Aiming to reduce emissions and promote sustainability to help India’s smart city programme, France and the European Union have extended a grant of 3.5 million euros under the ‘Moblise Your City’ (MYC) initiative. Three Indian cities- Nagpur, Kochi and Ahmedabad -- will get the grant as part of the EU’s commitment under the Paris Climate agreement according to French Development Agency (AFD).
Answer: B
AWARDS & HONORS:
14. Which of the following carmaker is the most valuable carmaker in the world?
Audi
Toyota
Mercedes
Bugatti
Ferrari
14). Toyota is the most valuable carmaker in the world.
Answer: B
15. Name the person, who topped the Forbes World's Highest-Paid Celebrities List released?
Tom Cruise
Arnold Schwarzenegger
Wills Smith
Jackie Sherrof
Sean Combs
15).The Forbes list of world’s highest-paid celebs is out and has Sean Combs at the top.Shah Rukh Khan,salman khan,akshay kumar are placed in the list. 1st place - Sean Combs $130 Million (Musicians) - USA. Answer: E

16. Padmalaya Nanda, a 12 year old girl won Little Miss Universe Internet 2017 , is from which of the following Indian state?
Haryana
Bihar
Odisha
Punjab
Andhra Pradesh
16).A 12-year-old Padmalaya Nanda from Odisha has created history by becoming the youngest girl to bag the "Little Miss Universe Internet 2017" and "Little Miss Actress" crowns at the Little Miss Universe 2017 at the port city of Batumi in Georgia.
Answer: C
MINISTRY AFFAIRS
17.Home Minister Rajnath Singh inaugurated a conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in New Delhi. What is the full form of SDRF?

Social Development Response Fund
Society Disaster Response Fund
State Disaster Response Force
Static Development Risk Force
State Development Response Fund
17). Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in New Delhi. The conference was organized by the National Disaster Response Force (NDRF), holded discussions to develop a synergy and to highlight the way ahead to strengthen the response capabilities of State Disaster Response Forces (SDRF).
Answer: C

18. Which of the following ministry has announced Digi Yatra recently?
Ministry of Transport
Ministry of Highways
Ministry of Civil aviation
Ministry of Railways
Ministry of Tourism
18). Civil Aviation Ministry is adding a digital experience for Air travelers through 'DigiYatra' Platform in New Delhi. This initiative aims at bringing together entire industry to develop a digital ecosystem that will deliver customers a seamless and paperless service experience at every stage of journey.
Answer: C
19. Which of the following initiative has been launched by health minister J.P. Nadda to promote skill development in health sector?
Skill for health
Skill to save life
Skill for healthy life
Skill for life, save a life
Skill for healthy future
19). J P Nadda has launched 'Skill for Life, Save a Life' initiative to promote skill development in the health sector. ‘Skills for Life, Save a Life’ Initiative’ aims to upscale the quantity and quality of trained professionals in the healthcare system. Under this initiative, various courses are planned to be initiated targeting specific competencies for healthcare professionals as well as for the general public. Shri Nadda further informed that the curriculum has been designed by National Institute of Health and Family Welfare (NIHFW) and AIIMS, Delhi.'
Answer: D

20. The President of India, ShriPranab Mukherjee launched which of the following mobile Application recently at RashtrapatiBhavan?
Selfie-with-Farme
Selfie-with-Mother
Selfie-with-Father
Selfie-with-Daughter
Selfie-with-Child
20). Selfie-with-Daughter has become a world-wide movement against female foeticide and sex selection.The ‘Selfie with Daughter’ campaign was started by Shri Sunil Jaglan in June 2015 in village Bibipur, Jind, Haryana.A former Sarpanch, ShriJaglan has been working in the field of women empowerment and village development.
Answer: D
21. Which of the following organization/ministry has launched SATH, a program providing ‘Sustainable Action for Transforming Human capital’ with the State Governments?
Ministry of family welfare
Ministry of Human Resource Development
NITI Aayog
Ministry of Urban development
Ministry of women and child development
21). The vision of the program is to initiate transformation in the education and health sectors. The program addresses the need expressed by many states for technical support from NITI.SATH aims to identify and build three future ‘role model’ states for health systems.
Answer: C
MoU’s & AGREEMENTS:
22. EXIM Bank signed MoU with which of the following Organization for export credit of USD 9 billion for infrastructural development in India?
KEXIM
JEXIM
UEXIM
GEXIM
MEXIM
22). The Union Cabinet chaired by the PM Modi has approved the proposed Memorandum of Understanding (MoU) between Export-Import Bank of India (EXIM Bank) and Export-Import Bank of Korea (KEXIM) for export credit of USD 9 billion for infrastructural development in India and for the supply of goods and services as part of projects in third countries.
Answer: A
23. India signed the OECD multilateral convention that aims to check cross-border tax evasion by multinational companies. What is OECD?
Organisation for Economic Co-operation and Development
Organisation for Economic Collection and Development
Organisation for Economic Control and Development
Organisation for Energy Co-operation and Development
Organisation for Economic Co-operation and Distribution
23). India signed the OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) multilateral convention that aims to check cross-border tax evasion by multinational companies. Union Finance Minister Arun Jaitley signed the multilateral convention in Paris, France to implement tax treaty- related measures to prevent base erosion and profit shifting. Answer: A
OTHER NEWS:
24. Which of the following bank has inked pact with the state-owned general insurer The New India Assurance Co to sell policies through its branches?
Axis Bank
SBI
ICICI Bank
Bank of India
Canara Bank
24). The Bengaluru headquartered public sector lender said this corporate agency distribution tie-up will make available general insurance products from over 6,000 Canara Bank branches in the country.The tie-up will offer personal products such as motor insurance, home insurance, health insurance, travel insurance besides commercial policy coverages like fire insurance, marine insurance and engineering insurance.
Answer: E
25.India and which country has been signed MoU to institutionalize cooperation between Parliaments?
Sri Lanka
Bangladesh
Mauritius
Malaysia
Japan
25). India and Mauritius have signed a Memorandum of Understanding to institutionalize cooperation between Parliaments of the two countries. The MoU was signed by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan and Speaker of National Assembly of Mauritius Santi Bai Hanoomanjee in Port Louis.
Answer: C
CONFERENCE & MEETING
26. The second National Health Editors’ Conference on Yoga held at which of the following city?
Chennai
Goa
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
26). The second National Health Editors’ Conference on Yoga has begun in New Delhi. The conference aimed at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health. The theme of the conference is 'Yoga for Health and Harmony'. Eminent experts of yoga and modern medicine present highlights from recent research work on aspects of yoga.
Answer: C
OTHER NEWS
27. World Oceans Day celebrates globally on?
June 5th
June 7th
June 8th
June 10th
June 6th
27). World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. It is celebrated on June 8th every year.
Answer: C
28. What is the theme of the world oceans day 2017?
Save ocean, save environment
Clean Ocean, our future
Save ocean save future
Save ocean, safe life
Our Oceans, Our Future
28). World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. Theme for World Oceans Day 2017 is 'Our Oceans, Our Future'.
Answer: E
29. What is the theme of the second National Health Editors’ Conference on Yoga?
Yoga for life
Yoga for health and harmony
Yoga for future
Yoga for family
Yoga for better and healthy life
29). The second National Health Editors’ Conference on Yoga has begun in New Delhi. The conference aimed at giving insight to the journalists about the scientific aspects of yoga and its benefits for health. The theme of the conference is 'Yoga for Health and Harmony'. Eminent experts of yoga and modern medicine present highlights from recent research work on aspects of yoga.
Answer: B
SPORTS NEWS:
30. Which of the following cricket player became the first Sri Lankan to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
Sanath Jeyasurya
Lasith Malinga
Marvan Attapattu
Muttiah Muralitharan
Sangakara
30). Muttiah Muralitharan, the most successful bowler in Tests and One Day Internationals, became the first Sri Lankan to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame. He was awarded the honour.
Answer: D
31. Rohan Bopanna and Gabriela Dabrowski won their mixed doubles title in which of the following tennis tournament?
Italian Open
Australian Open
French Open
US Open
Wimbledon
31).Rohan Bopanna won his first Grand Slam title. Rohan Bopanna and Gabriela Dabrowski won their mixed doubles title in the French open tennis tournament.
Answer: C
32. Which of the following Indian who has listed under the Forbes highest paid athletes recently?
M.S.Dhoni
ViratKohli
R.Ashwin
RavidraJadeja
Rohit Sharma
32).Indian cricket captain ViratKohli is the sole Indian sportsperson to feature in the 2017 Forbes list of ‘The World’s highest paid athletes’.Kohli has been ranked 89th among the 100 top-earning athletes with a total pay of $22 million that includes $3 million from salary and winnings and another $19 million from endorsements.
Answer: B
33. Name the tennis player, Who won the men’s single title of French open 2017?
Roger Federer
Stan Wawrinka
Rohan Bhopanna
Rafael Nadal
David Rocco
33). Rafael Nadal made history by winning a record 10th French men's Open title with victory over Stan Wawrinka in the Paris final (French Open 2017). Nadal came through 6-2 6-3 6-1 against the Swiss third seed to claim his 15th major title. He becomes the first man or woman in the Open era to have won a Grand Slam tournament 10 times.
Answer: D
34. Which of the following tennis player won the women’s single title of French open 2017?
Jelena Ostapenko
Serena Williams
Venus Williams
Martina Hingis
Simona Halep
34). Jelena Ostapenko won her first Grand Slam title by beating Simona Halep 4-6, 6-4, 6-3 in just under two hours in the women’s final of the French Open 2017. With this win, the unseeded Latvian became the youngest women’s champion at Roland Garros in 20 years.
Answer: A
35. Which of the following formula one racing driver won Canadian grand prix title?
Nico Rosberg
Sebastian vettle
Lewis Hamilton
David roys
Michel Tylor
35). Lewis Hamilton won the Canadian Grand Prix for the sixth time. He won against Sebastian Vettel’s overall championship and lead to 12 points. It was Hamilton’s third victory of the season and also his third in a row. It was the three-time champion’s sixth victory at the Circuit Gilles Villeneuve. It was the 56th title of his career.
Answer: C
OBITUARIES:
36. Former assembly speaker T S John has passed away recently.He belongs to which state assembly?
Karnataka
Tamil Nadu
Arunachal Pradesh
Kerala
Assam
36). Former Kerala assembly speaker T S John (74-year) has passed away at a hospital at Chertala in Alapuzha.He was suffering from old age related ailments.John had served as a minister in the A K Antony cabinet.
Answer: D
37. PalvaiGovardhan Reddy passed away recently. He belongs to which field?
Singer
Film Director
Politician
Drama Artist
Business
37). Veteran Congress leader and RajyaSabha MP, PalvaiGovardhan Reddy passed away on 9 June 2017 after suffering a cardiac arrest. He was 80.
Answer: C




         


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
English Learning Session :– (Day-8)