13 Jun 2017

Practice Aptitude Questions For NICL AO & RBI Grade B 2017 (Data Interpretation)

Practice Aptitude Questions For NICL AO & RBI Grade B 2017 (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for NICL AO & RBI Grade B 2017 Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams & all other Competitive examination can use this material.





00:00:00

Direction (Q. 1-5): In the following Radar graph, the number of Indian employees working in five different countries and the bar graph shows the ratio of male and female employees working in those countries.
1.The total number of male employees working in Russia and Canada together is
1680
1120
1550
1480
1340

1). Males in Russia and Canada
= 4/5 × 800 + 1200 × 7/12
= 640 + 700
= 1340
Answer: E
2.The number of female employees in Japan and Canada together is
700
800
750
650
900
2).Females in Japan
= 5/20 × 600 = 150
Female in Canada
= 5/12 × 1200 = 500
Total = 150 + 500
= 650
Answer: D

3.What is the respective ratio between the number of females in Canada and number of females in Australia?
8 : 25
25 : 8
20 : 7
23 : 4
26 : 9
3).Females in Canada
= 5/12 × 1200 = 500
Females in Australia
= 400 × 8/20 = 160
Required ratio = 500 :160
= 25:8
Answer: B

4.The number of female employees working in USA is what percent of male employees working in Japan country?
87.50
117.25
106.67
97.50
78.75
4).Number of female employees working in USA
= 12/25 × 1000 = 480
Number of male employees working in Japan
= 15/20 × 600 = 450
Require percentage
= 480/450 × 100
= 106.67
Answer: C
5.What is the difference between the number of males and females in all countries together?
1100
1250
1550
1450
950
5).Number of males
= 400 × 12/20 + 600 × 15/20 + 800 × 4/5 + 1000 × 13/25 + 1200 × 7/12
= 240 + 450 + 640 + 520 + 700
= 2550
Number of females
= 400 × 8/20 + 600 × 5/20 + 800 × 1/5 + 1000 × 12/25 + 1200 × 5/12
= 160 + 150 + 160 + 480 + 500
= 1450
Difference = 2550 – 1450
= 1100
Answer: A

Direction (Q. 6-10): Study the following graph and table carefully and answer the questions given below:
The Radar graph shows the price of different types of vegetables in various months in Bangladesh.

The bar graph show the ratio of the prices of vegetables in Bangladesh to that in India

6.What is the ratio of the rate of Carrot in Bangladesh in January to the rate of Beans in India in February?
33:35
31:39
35:36
36:35
34:37
6).Rate of Carrot in Bangladesh in January = 70
Rate of Beans in India in February
= 60 × 6/5
= 72
Required ratio = 70 : 72
= 35 : 36
Answer: C

7.What is the percentage increase in the price of Beans in Bangladesh from January to May?
48%
42%
75%
50%
60%
7).. Price of Beans in Bangladesh in January = 20
Price of Beans in Bangladesh in May = 30
Percentage increase in rate
= (30 – 20)/20 × 100
= 50%
Answer: D
8. The rate of Cabbage in Bangladesh in May is what per cent of the rate of Beetroot in April in India?
93.75%
81.35%
86.95%
97.55%
75.45%
8).Rate of Cabbage in Bangladesh in May = 50
Rate of Beetroot in India in April = 40 × 4/3
= 53.33
Required % = 50 × 100/53.33
= 93.75%.
Answer: A
9.Which vegetable has the maximum average price during five months in Bangladesh?
BCarrot
Beetroot
Beans
Cabbage
Cannot be determined
9).Average rate of Beetroot in Bangladesh during the five months
= 1/5 × (60 + 70 + 80 + 40 + 70) = 64
Average rate of Beans in Bangladesh during the five months
=1/5 × (20 + 60 + 40 + 50 + 30) = 40
Average rate of Carrot in Bangladesh during the five months
= 1/5 × (70 + 30 + 70 + 60 + 80) = 62
Average rate of Cabbage in Bangladesh during the five months
= 1/5 × (40 + 50 + 10 + 20 + 50) = 34
Beetroot has the maximum average rate in Bangladesh during the five months.
Answer: B

10.In which month the average price of vegetables in Bangladesh is the maximum?
January
February
March
April
May
10).Average price of vegetables in Bangladesh in January
= 1/4 × (20 + 40 + 60 + 70) = 47.5
Average price of vegetables in Bangladesh in February
= 1/4 × (30 + 50 + 60 + 70) = 52.5
Average price of vegetables in Bangladesh in March
= 1/4 × (10 + 40 + 70 + 80) = 50
Average price of vegetables in Bangladesh in April
= 1/4 × (20 + 40 + 50 + 60) = 42.5
Average price of vegetables in Bangladesh in May
= 1/4 × (30 + 50 + 70 + 80) = 57.5
In May, the average price of vegetables in Bangladesh is the maximum.
Answer: E



        


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams  - Click Here