24 Jun 2017

Practice Aptitude Questions For NICL AO Mains 2017(Data Interpretation)

Practice Aptitude Questions For NICL AO Mains 2017 (Data Interpretation)
Practice Aptitude Questions For NICL AO Mains 2017 (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for NICL AO Mains 2017 Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams & all other Competitive examination can use this material.




00:00:00

Direction (Q. 1-5): Study the following table carefully and answer the given questions.
President election votes in different states
Note: All the figures are fictitious and not actual

1.What is the difference between the number of graduates’ votes from Tamil Nadu and Sikkim?
3,87,140
3,49,185
3,55,655
3,50,280
3,58,780

1). Required difference
= {(1642000 ×3)/4 × 35/100} – {(248000 ×3)/4 × 44/100}
= 431025 – 81840
= 349185.
Answer: B
2.What is the total number of graduate votes from Goa, Rajasthan and Maharashtra together?
17,25,785
14,24,456
16,43,780
18,33,890
19,38,650
2).Total number of graduates votes from Goa, Rajasthan and Maharashtra together
= {(1136000 ×11)/16 × 38/100 + (2480000 ×20)/31 × 42/100 + (2250000 ×5)/8 × 48/100}
= {(11360 ×11 ×38)/16) + (24800 ×20 ×42)/31 + (22500 ×5 ×48)/8}
= 296780 + 672000 + 675000
= 1643780.
Answer: C

3.The Urban votes of Maharashtra and Goa together is what per cent of the total votes of these two states? (Rounded off to two digits after decimal)
33.75
35.59
37.39
30.19
32.59
3).Total urban votes of Maharashtra and Goa together
= (2250000 × 17 / 45) + (1136000 × 5 / 16)
= 850000 + 355000 = 1205000
Total votes of Maharashtra and Goa
= 2250000 + 1136000 = 3386000
Required % = 1205000 / 3386000 × 100
= 35.587 = 35.59%.
Answer: B

4.What per cent of the total votes of Rajasthan, Goa and Tamil Nadu together is illiterate? (rounded off to nearest integer)
33
36
28
39
31
4).Total illiterate votes of Rajasthan, Goa and Tamil Nadu together
= (2480000 × 11/31) + (1136000 × 5/16) + (1642000 × 1/4)
= 880000 + 355000 + 410500 = 1645500
Required % = {1645500/(2480000+1136000+1642000)}× 100
= (1645500/5258000) × 100 = 164550/5258
= 31.29% ≈ 31%.
Answer: E
5. What is the ratio of the total MLA votes of Karnataka and Assam together to the total MP votes of these two states together?
708 : 797
721 : 753
797 : 708
697 : 908
708 : 597
5).Total MLA votes of Karnataka and Assam together
= (2050000 ×12)/25 + (960000 ×9)/20
= 984000 + 432000 = 1416000
Total MP votes of Karnataka and Assam together
= (2050000 ×13)/25 + (960000 ×11)/20
= 1066000 + 528000 = 1594000
Required ratio = 1416000/1594000
= 1416/1594 = 708/797 = 708 : 797.
Answer: A

Directions (Q. 6-10): Study the graph carefully to answer the questions that follow:
The radar graphs shows the percentage profit of two banks during a period of 6 years


6.If the profit earned by Bank of Maharashtra in the year 2015 was 3. 63 lakhs, what was the amount of profit earned by it in the year 2013?
2.86 lakhs
2.28 lakhs
2.52 lakhs
2.64 lakhs
2.12 lakhs
6). Profit of Bank of Maharashtra in the year 2013.
= (3.63 × 100/115 × 100/125) lakh =2.52 lakh.
Answer: C

7.What is the difference between the percentage increase in percent rise in profit of Bank of Maharashtra in the year 2016 from the previous year and the percentage increase in percent rise in profit of Bank of India in the year 2013 from the previous year?
10.33
9.99
15.66
8.33
None of these
7). Required percentage rise in Bank of Maharashtra 2016
= (35 – 20)/20 × 100 = 75
Required percentage rise in Bank of India 2013
= (25 – 15)/15 × 100 = 66.67
Difference = 75 – 66.67 = 8.33.
Answer: D
8.If the profit earned by Bank of India in the year 2012 was 1.84 lakhs, what was the profit earned by the bank in the year 2013?
2.25 lakhs
2.30 lakhs
2.17 lakhs
2.20 lakhs
None of these
8). Profit of Bank of India in the year 2013
= (1.84 × 125/100) lakh = 2.30 lakh.
Answer: B
9.What is the average percent rise in profit of Bank of India over all the years together?
21 1/3 %
24 1/3 %
26 5/6 %
27 5/6 %
25 5/6 %
9).Average percentage rise in profit of Bank of India over the years
= (20 + 15 + 25 + 30 + 35 + 30)/6 = 155/6 = 25 5/6%
Answer: E

10.If the profit earned by Bank of India in the year 2015 was 4.69 lakhs and the profit earned by Bank of Maharashtra in the year 2015 was 4.36 lakhs, then what was the ratio of profit of both banks in the year 2016?
203 : 196
294 : 205
301 : 293
302 : 297
305 : 299
10).Profit of Bank of India in the year 2016
= (4.69 × 130/100) lakh = 6.09 lakh
Profit of Bank of Maharashtra in the year 2016
= (4.36 × 135/100) lakh = 5.88 lakh
Ratio = 6.09 : 5.88 = 609 : 588 = 203 : 196.
Answer: A




        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams  - Click Here