2 Jun 2017

Practice Aptitude Questions For RBI Grade B & Upcoming Exams 2017

Practice Aptitude Questions For RBI Grade - B & Upcoming Exams 2017:
Practice Aptitude Questions For RBI Grade - B & Upcoming Exams 2017 (Number Series):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for  RBI Grade B 2017 Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for RBI Grade - B and all other Competitive examination can use this.

Directions (Q. 1-10): In each of the following number series, a wrong number is given. Find out the wrong number.
1). 1,    8,    66,    460,    2758,    13785,    55146
a)   460
b)   2758
c)   66
d)   8
e)   55146

2). 56,    57,    48,    73,    24,    105,    -10
a)   57
b)   73
c)   105
d)   -10
e)   24

3). 2,    2,    13,    59,    363,    2519,    20161
a)   13
b)   20161
c)   2519
d)   59
e)   363

4). 3,    1,    3,    0.7,    3,    0.6,    3,    0.5,    3
a)   1
b)   0.7
c)   0.6
d)   3
e)   0.5

5). 2,   6,   13,   26,   54,   100,   197
a)   26
b)   100
c)   54
d)   197
e)   13

6). 3,   7.5,   15,   37.5,   75,   167.5,   375
a)   167.5
b)   75
c)   37.5
d)   15
e)   7.5

7). 0,   1,   9,   36,   99,   225,   441
a)   9
b)   36
c)   99
d)   225
e)   441

8). 2,   3,   5,   8,   14,   23,   41,   69
a)   5
b)   8
c)   14
d)   41
e)   69

9). 5,   10,   17,   27,   37,   50,   65
a)   10
b)   17
c)   37
d)   27
e)   50

10). 108,   54,   36,   18,   9,   6,   4
a)   54
b)   36
c)   18
d)   9
e)   6

Answers:
1)a   2)d  3)e   4)b   5)c   6)a  7)c   8)e  9)d  10)d

Explanation With Answer Key:
1). 1   8   66   460   2758   13785   55146
Here 1 × 9 - 1 = 8; 8 × 8 + 2 = 66; 66 × 7 - 3 = 459;
459 × 6 + 4 = 2758; 2758 × 5 - 5 = 13785; 13785
× 4 + 6 = 55146
Answer: a)

2). 56   57   48   73   24   105   -10
Here 56 +1^2 = 57;
57 – 3^2 = 48; 48+ 5^2 = 73; 73- 7^2 = 24;
24 + 9^2 = 105; 105 -11^2 = -16
Answer: d)

3). 2   2   13   59   363   2519   20161
Here 2 × 3 - 4 = 2; 2 × 4 + 5 = 13;
13 × 5 - 6 = 59; 59 × 6 + 7 = 361;
361 × 7 - 8 = 2519; 2519 × 8 + 9 = 20161
Answer: e)

4). 3   1   3   0.7   3   0.6   3
3 × 1/3 = 1;
1 × 3 = 3;
3 × 1/4 = 0.75;
0.75 × 4 = 3;
3 × 1/5 = 0.6;
0.6 × 5 = 3;
3 × 1/6 = 0.5;
0.5 × 6 = 3.
Answer: b)

5). 2   6   13   26   54   100   197
Here 2 × 2 + 2 = 6; 6 × 2 + 1 = 13;
13 × 2 + 0 = 26; 26 × 2 - 1 = 51;
51 × 2 - 2 = 100; 100 × 2 - 3 = 197
Answer: c)

6). The series is ×2.5, ×2 alternately
Answer: a)

7). The differences are
0  1 9  36  99  225  441
02   12   362   102   15212
Answer: c)

8). The series is an alternate series, having
S 1 = 2   5   14   41; ×3 – 1 in each term
S 2 = 3   8   23   69; ×3 – 1 in each term
Answer: e)

9). The series is +5, +7, +9, +11, ....
Answer: d)

10). The series is ÷2, ÷1.5 alternately.
Answer: d)