19 Jun 2017

Practice Aptitude Questions For NICL AO Mains 2017(Number Series)

Practice Aptitude Questions For NICL AO Mains 2017 (Data Interpretation)
Practice Aptitude Questions For NICL AO Mains 2017 (Number Series):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for NICL AO Mains 2017 Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams & all other Competitive examination can use this material.





00:00:00

Direction (Q. 1-5): What should come in the place of the question mark (?) in each of the following number series?
1.6, 13, 38, ?, 532, 2675
134
223
129
147
193
1)The series is,
6 ×1 + 7×1 = 13
13× 2+ 6×2 = 38
38× 3+ 5×3 = 129
129 × 4 + 4×4 = 532
532 × 5 + 3×5 = 2675.
Answer: C
2.15, 17, 24, 45, ?, 381
56
68
121
116
201
2).The series is,
15+12+1 = 17
17+22+3 = 24
24+42+5 = 45
45+82+7 = 116
116+162+9 = 381.
Answer: D

3.4, 6, 13, 32, 88, 274, ?
971
559
871
959
761
3).The series is,
4×1 + 2 = 6
6×1.5 + 4 = 13
13×2 + 6 = 32
32×2.5 + 8 = 88
88×3 + 10 = 274
274×3.5 + 12 = 971.
Answer: A

4.40, 48, 60, ?, 105.3, 147.42
84
87
70.2
78
90
4).The series is,
40×1.2 = 48
48×1.25 = 60
60×1.3 = 78
78×1.35 =105.3
105.3×1.4 = 147.42.
Answer: D
5. 6222, 3828, 2538, ?, 1666
1992
1921
1975
1918
1945
5).The series is,
6222 - (74-7) = 6222 – (2401-7) = 3828
3828 - (64-6) = 3828 – (1296-6) =2538
2538 - (54-5) = 2538 – (625-5) = 1918
1918 - (44-4) =1918 – (256-4) = 1666
1666 - (34-3) = 1666 – (81-3) = 1588
Answer: D

Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
6.32, 39, 65, 128, 253, 467, 809, 1320
39
65
253
467
32
6).The series is,.


Hence, 253 is a wrong number.
Answer: C

7.38, 49, 62, 72, 77, 91, 101
49
72
77
91
38
7).The series is,
38 = 3+8 = 11 = 38 +11 = 49
49 = 4+9 = 13 = 49 +13 = 62
62 = 6+2 = 8 = 62 + 8 = 70 ≠ 72
70 = 7+0 = 7 = 70+ 7 = 77
77 = 7+7 = 14 = 77+14 = 91
91 = 9+1 = 10 = 91+10 = 101
Hence, 72 is the wrong number.
Answer: B
8.19, 22, 32, 46, 73, 108, 158
22
46
73
19
158
8).The series is,


Hence, 46 is the wrong number
Answer: B
9.47, 44, 45, 46, 33, 57, 3, 88
44
57
46
3
47
9).First series 47, 45, 33, 3
47-(1×2) = 45
45-(3×4) = 33
33- (5×6) = 3
Second series 44, 46, 57, 88
44 + (1×2) = 46
46 + (3×4) = 58 ≠ 57
58 + (5×6) = 88
Hence, 57 is the wrong answer.
Answer: B

10.45, 131, 228, 338, 466, 619, 800
131
466
619
45
800
10).The series is,


11, 13, 19, 23 and 29 are the prime numbers
Hence, 466 is the wrong number.
Answer: B


        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams  - Click Here