7 Jun 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Data Interpretation & Caselets)

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Simple Interest & Compound Interest)
Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Data Interpretation - Pie Chart & Caselets):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for SBI Clerk & IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.



00:00:00

Direction (Q. 1-5): Study the following chart the table and answer the questions given below.

1.What will be the percentage of total number of males in U.P., M.P. and Goa together to the total population of all the given states?
25%
27.5%
28.5%
31.5%
None of these
1). Let N = 3276000.
Number of males in U.P =(3/5) of (15% of N)= (3/5) × (15/100) × N = 9×(N/100)
Number of males in M.P = [3/4 of (20% of N)] = (3/4) × (20/100)×N = 15×(N/100)
Number of males in Goa = [(3/8) of (12% of N)] = (3/8) × (12/100) ×N = 4.5×(N/100)
Total number of males in these three states = (9+15+4.5) × (N/100)
= 28.5 × (N/100)
Required Percentage = {[28.5 × (N/100)] / N × 100}% = 28.5%
Answer: C
2. What is the ratio of the number of females in Tamilnadu to the number of females in Delhi?


7 : 5
9 : 7
13 : 11
15 : 14
None of these
2). Required ratio = [(4/7)of (9% of 3276000)] / [(3/5) of (8% of 3276000)]
= [(4/7) × 9] / [(3/5) × 8] = (4/7) × 9 × (5/3) × (1/8)
= 15/14 = 15:14
Answer: D

3.What was the total number of illiterate people in A.P. and M.P. in 2001?
876040
932170
981550
1161160
None of these
3).No. of illiterate people in A.P. = [(7/9) of (25% of 3276000)] = 637000
No. of illiterate people in M.P. = [(4/5) of (20% of 3276000)] = 524160
Total number = 637000 + 524160 = 1161160
Answer : D

4.What was the number of males in U.P. in the year 2001?
254650
294800
321470
341200
None of these
4). Number of males in U.P. = [(3/5) of (15% of 3276000)]
= (3/5) × (15/100) × 3726000 = 294840.
Answer : E

5.If in the year 2001, there was an increase of 10% in the population of U.P. and 12% in the population of M.P. compared to the previous year, and then what was the ratio of populations of U.P. and M.P. in 2000?
42 : 55
48 : 55
7 : 11
4 : 5
None of these
5).Let X be the population of U.P. in 2000. Then,
Population of U.P. in 2001 = 110% of X = (110/100) × X
Also, let Y be the population of M.P. in 2000. Then,
Population of M.P. in 2001 = 112% of Y = (112/100) × Y
Ratio of populations of U.P. and M.P. in 2001 = [(110/100) × X] / [(112/100) × Y] = 110X / 112Y
From the pie-chart, this ratio is (15/20).
110X/112Y = 15/20 = X/Y = (15/20) × (112/110) = 42/55
Thus, ratio of populations of U.P. and M.P. in 2000 = X :Y = 42:55
Answer: A

Direction (Q. 6-10): Read the following information carefully to answer the questions given below.
In a college, 150 students of M.Tech. are enrolled. The ratio of boy and girls is 7: 8 respectively. There are three department namely Information Technology, Software engineering, Network Management. In Information Technology department there are 50% girls of their total number and the boys are 40% of their total number. In software engineering department, girls are 30% of their total number while boys are 30% of their total number. Network management department has girls, 20% of their total number and boys 30% of their total number. 7 boys and 9 girls are in Information Technology and Software engineering both. 6 boys and 7 girls are in Software engineering and Network management both. 5 boys and 8 girls are in Network management and Information Technology both. 2 boys and 3 girls are enrolled in all the three departments.


6.What percentages of students are enrolled in all three departments?
3.3%
7.2%
8.5%
9.32%
None of these
6). Directions (6-10):
Boys = (7/15)×150 = 70
Girls = 150 – 70 =80






Required percentage= (5/150) ×100 = 10/3 = 3 1/3%=3.3%
Answer: A

7.What is the respective ratio of boys and girls only in Information technology department?
13 : 9
9 : 13
9 : 11
11 : 9
None of these
7).Required ratio = 18 : 26 = 9 : 13
Answer: B

8.What is the ratio of number of boys in Information technology and Network management both and that of girls in and Network management only?
5 : 3
3 : 5
5 : 4
4 : 7
None of these
8). Required ratio = 5 : 4
Answer: C


9.By what percent is the number of boys in Information technology more than the number of girls in software engineering department?
13 1/3 %
33 1/3%
14 2/3%
16 2/3%
None of these
9).Required percentage = [(28-24)/24] × 100 = (4/24) × 100
= (50/3) = 16 2/3%
Answer: D

10.What is the ratio of boys and girls enrolled in Software engineering department only?
10 : 11
9 : 10
7 : 5
5 : 7
None of these
10). Required ratio = 10 : 11
Answer: A


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here