9 Jun 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Data Interpretation)

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Simple Interest & Compound Interest)
Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for SBI Clerk & IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.





00:00:00

Directions (Q. 1-5): Study the following graph carefully to answer the given questions.


1. An amount of 18000 was invested in Hindustan Company in 2012. After one year the same amount was re-invested for one more year. What was the total dividend received at the end of two years?
7200
6300
6050
6950
7300

1). Total dividend
= 18000 × (20/100 + 15/ 100)
= 18000 × 35/100
= 6300
Answer: B
2.Sankar invested different amounts in Hindustan Company and Reliance Company in 2015 in the ratio of 5 : 8. What will be the ratio between the amounts of dividends received from Hindustan Company and Reliance Company respectively?
3 : 5
4 : 3
3 : 4
5 : 3
None of these
2). Required ratio
= 5 × 12/(8 × 10)
= 3: 4
Answer: C

3.Archana invested 35000 in Reliance Company in 2011. After one year she transferred the entire amount with dividend to Hindustan Company in 2012 for one year. What amount will be received back by Archana including dividend?
49980
50880
48970
46880
None of these
3). Amount of dividend received by Archana in 2011 from Reliance Company
= (35000 × 19)/100 = 6650
Total amount invested by Archana in 2012 in Hindustan Company
= 35000 + 6650 = 41650
Required amount = 41650 × 120/100 = 4998
Answer: A

4.In the year 2014, Ramesh invested 56000 in Reliance Company. How much more or less dividend would he have received had the amount been invested in Hindustan Company?
1580 more
1620 less
1960 less
1680 less
None of these
4). From the graph it is obvious that Ramesh will get less dividend in 2014 from Hindustan Company than from Reliance Company.
Required less amount = 3% of 56000 = 1680.
Answer: D
5. Mr. Arun invested total amount of 25000 in 2009 for one year in the two companies together and got a total dividend of 3340. What was the amount invested in Hindustan Company?
13000
10000
15000
17000
9000
5). Suppose Arun invested x in Hindustan Company.
(x × 14)/100 + (25000 - x) × 13/100 = 3340
or, (14x)/100 + 3250 – (13x)/100 = 3340
or, x/100 =90
x = 9000.
Answer: E
Directions (Q. 6-10): The following table shows the total number of viewers of Champions trophy cricket from six different states in different years, and the ratio of male and female among them. Answer the given questions based on this table.


6.What is the total number of female viewers from Meghalaya in all three years together?
1135
1235
1435
1065
1185
6). Total Female viewers from Meghalaya
= 986 × 12/29 + 867 × 5/17 + 924 × 13/21
= 408 + 255 + 572
= 1235
Answer: B

7.What is the total number of male viewers from all six states in the year 2014?
2760
2880
3090
3010
3150
7). Total male viewers from all six states in the year 2014
= 754 × 7/13 + 845 × 8/13 + 792 × 7/11 + 828 × 11/18 + 726 × 7/11 + 867 × 12/17
= 406 + 520 + 504 + 506 + 462 + 612
= 3010
Answer: D
8. What is the average number of female viewers from Manipur in all three years together?
319
317
313
312
311
8). Average= 1/3 × {810 × 7/15 + 792 × 4/11 + 637 × 3/7}
= 1/3 × {378 + 288 + 273}
= 939/3
= 313
Answer: C
9. What is the difference between the total number of male viewers from Karnataka in the year 2012 and the total number of female viewers from Punjab in the year 2016?
63
60
65
67
64
9). Male viewers from Karnataka in the year 2012
= 876 × 7/12 = 511
Female viewers from Punjab in the year 2016
= 952 × 8/17 = 448
Difference = 511 - 448
= 63.
Answer: A

10.The total number of male viewers from Gujarat in the year 2012 is approximately what percentage of the total number of female viewers from Rajasthan in the year 2014?
90%
115.50%
137.50%
165%
150%
10). Male viewers from Gujarat in the year 2012
= 870 × 3/5 = 522
Female viewers from Rajasthan in the year 2014
= 754 × 6/13 = 348
Required % = 522/348 × 100 = 150.
Answer: E



English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here