15 Jun 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Data Interpretation)

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Simple Interest & Compound Interest)
Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for SBI Clerk & IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.




00:00:00

Direction (Q. 1-5): Read the pie charts carefully and answer the questions given below.
The monthly Income and Expenditure of a family



1.What is the ratio of Income from Salary to that from Miscellaneous?
3:1
4:1
2:1
3:2
2:3

1). The total income other than Misc. are = 108+144+72 = 324
∴ The income from Misc. is = 360 – 324 = 36
∴ Required ratio is 324: 36 = 3:1.
Answer: A
2.In the expenditure section, how many degrees should be there in the central angle of the sector representing House rent?
54º
79.2º
78.1º
67.2º
69º
2).House rent in degrees = (22/100) × 360º = 79.2º.
Answer: B

3.What is the combined ratio of expenditure for Medicine and Food to House and Others?
4:3
9:8
8:3
8:9
None of these
3).Ratio of expenditure for Medicine and Food to House and Others is,
14+31 : 18+22
45 : 40
9 : 8
Answer: B

4.If an amount of `25,000 is obtained as agriculture income only, what is the total income of the family?
1 lakh
2 lakh
1.5 lakh
1.25 lakh
None of these
4).The percentage of agriculture income = (72/360) × 100 = 20%
Hence, total incomes of the family = (25,000×100) / 20 = 125000 = 1.25 lakh.
Answer: D
5. If the total expenditure of the family is `80,000 in a month, how many rupees are spent on travel?
`15,000
`12,000
`24,000
`30,000
None of these
5).The expenditure on travel = (80000×15) / 100 = `12,000
Answer: B

Direction (Q. 6-10): Read the following graph carefully and answer the questions given below.
Number of final year students recruited for three different posts in six different companies

6.What was the average number of students recruited for the post of Junior Programmer over all the companies?
2400
2500
2800
2300
None of these
6). The number of students recruited for the post of Junior Programmer over all the companies = 1000+1000+1500+2500+4000+5000=15,000
∴ required average = 15000/6 = 2500
Answer: B

7.The number of students recruited in Junior Programmer in Microsoft was what percentage of students recruited in Data entry operator in Wipro?
62.5
140
160
95
180
7). Required percentage = (40/25) × 100= 160.
Answer: C
8. What was the respective ratio between the number of students recruited for Network Administrator in the TCS and the number of students recruited for Data entry operator in the Intel?
2:5
2:15
5:3
1:5
None of these
8). Required ratio = 10 : 25 = 2 :5.
Answer: A
9.If 35 percent of students recruited in Network Administration in the Infosys were females then what is the number of males recruited in that company?
1425
2500
875
1625
None of these
9).The number of males in Infosys = (100 – 35) % of 2500 = 65% of 2500
= (65/100) × 2500 = 1625
Answer: D

10.What is the average of students recruited in Data entry operator in all the three companies?
3500
4000
4500
5500
None of these
10).Required total= (15+25+45+25+75+85)×100 = 27000
∴ the average = 27000/6 = 4500.
Answer: C




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017


English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here